Συγκλονίζει η υπόθεσης μιας 44χρονης γυναίκας που κατηγορήθηκε για τη δολοφονία των τριών παιδιών της. Δικαστήριο έκρινε πως δεν πρέπει να κριθεί ένοχη λόγω παράνοιας.

Ο 9χρονος Conor, ο 7χρονος Darragh και η 3χρονη Carla McGinley βρέθηκαν νεκροί στο σπίτι τους στο Νιουκάστλ της Ιρλανδίας τον Ιανουάριο του 2020.

Η μητέρα τους, Deirdre Morley, αθωώθηκε την Πέμπτη και για τις τρεις κατηγορίες σε βάρος της, σύμφωνα με το BBC. Στο δικαστήριο είχε ειπωθεί πως η γυναίκα έπασχε από μια σοβαρή ψυχωτική καταθλιπτική ασθένεια. Οι 10 ένορκοι, άντρες και γυναίκες, άκουσαν πως η γυναίκα έπασχε από ψυχική διαταραχή την περίοδο των θανάτων.

Ο δικαστής Paul Coffey έκανε λόγο για ένα «θλιβερό και τραγικό περιστατικό». Σύμφωνα με τον ίδιο, οι ένορκοι θα έπρεπε να είναι ικανοποιημένοι από το γεγονός ότι η γυναίκα δεν ήξερε ότι αυτό που έκανε ήταν λάθος ή δεν μπορούσε να σταματήσει.

Στο δικαστήριο μίλησαν ειδικοί, που είχαν καλέσει και οι δύο πλευρές, οι οποίοι όλοι συμφώνησαν ότι η Morley δεν είχε επίγνωση των πράξεών της όταν σκότωσε τα παιδιά της. Έτσι η παράνοια ελήφθη υπόψη όσον αφορά και τις τρεις κατηγορίες.

Ο δικαστής σημείωσε πως και οι δύο πλευρές συμφώνησαν ότι η γυναίκα δεν θα πρέπει να κριθεί ένοχη.

Μετάνοια

Στη διάρκεια της δίκης είχαν παρουσιαστεί αποδείξεις ότι η γυναίκα πίστευε ότι είχε προκαλέσει σοβαρή βλάβη στα παιδιά της λόγω των προβλημάτων ψυχικής υγείας που αντιμετώπιζε, ένα θέμα που πρωτοέθεσε σε ψυχιάτρους το 2018.


Συνέχισε να εκφράζει αυτές τις σκέψεις και τα επόμενα χρόνια καθώς η καταθλιπτική ασθένειά της γινόταν πιο σοβαρή. Την κατάστασή της την είχε κρύψει από τον άντρα της και από άλλους.

Στη συνέχεια η Morley είπε στην ιρλανδική αστυνομία και σε γιατρούς ότι είχε αποφασίσει να σκοτώσει τα παιδιά της τρεις με τέσσερις ημέρες πριν από την 24η Ιανουαρίου 2020. Η γυναίκα έπνιξε τα τρία παιδιά της και στη συνέχεια προσπάθησε να δώσει τέλος στη ζωή της.

Όταν ο σύζυγός της γύρισε από τη δουλειά τη βρήκε αναίσθητη έξω από το σπίτι να της προσφέρουν τις πρώτες βοήθειες.

Στο δικαστήριο ειπώθηκε πως η γυναίκα ξύπνησε από κώμα στο νοσοκομείο και εξέφρασε τη μετάνοιά της, ευχόμενη να είχε μια χρονομηχανή για να γυρίσει πίσω τον χρόνο. Στην αστυνομία είπε πως απλώς ήθελε πίσω τα παιδιά της.

«Δεν μπορώ να είμαι θυμωμένος για πάντα»

Ο πατέρας δήλωσε στο ιρλανδικό RTÉ πως έχει αποδεχτεί ότι η γυναίκα της δεν ήταν καλά στις 24 Ιανουαρίου 2020. «Ήμασταν σχεδόν 20 χρόνια μαζί. Αγαπούσε τα παιδιά. Θα παλεύω με αυτό κάθε μέρα. Αλήθεια παλεύω».

Στόχος του τώρα είναι να κρατήσει ζωντανή τη μνήμη των παιδιών του. «Υπάρχουν δάκρυα, υπάρχει θλίψη. Αλλά δεν μπορώ να είμαι δακρυσμένος και θλιμμένος για πάντα. Ούτε μπορώ να είμαι θυμωμένος για πάντα».