Αποτροπιασμό δημιουργούν οι αποκαλύψεις που είδαν το φως της δημοσιότητας από την Ακτή Ελεφαντοστού, σχετικά με παράνομες δραστηριότητες που γίνονταν σε φυτείες κακάο. Συγκεκριμένα, όπως δήλωσε στο AFP ένας αξιωματούχος της Αστυνομίας, 22 άνθρωποι καταδικάστηκαν χθες σε ποινές κάθειρξης για εμπορία παιδιών .

Πέντε άνθρωποι καταδικάστηκαν σε κάθειρξη 20 ετών και 17 άλλοι σε κάθειρξη 5 ετών από το δικαστήριο της Σουμπρέ, τη μεγάλη ζώνη παραγωγής κακάου στο δυτικό τμήμα της χώρας, δήλωσε ο επιθεωρητής Λικ Ζακά, ο οποίος είναι υποδιευθυντής της διεύθυνσης εγκληματολογικών ερευνών.

Οι καταδίκες αυτές έπονται επιχείρησης μεγάλου εύρους που διεξήχθη στις αρχές Μαΐου κατά της εμπορίας παιδιών στην περιοχή Σουμπρέ.

Για την επιχείρηση αυτή, την πέμπτη του είδους που διεξάγεται από το 2009, είχαν κινητοποιηθεί για δύο ημέρες περίπου 100 άνδρες των δυνάμεων της τάξης (Αστυνομία, Χωροφυλακή, στελέχη της Υπηρεσίας Υδάτων και της Δασικής Υπηρεσίας). Τα παιδιά που απομακρύνθηκαν από φυτείες ανέρχονται σε 68.

Η Ακτή Ελεφαντοστού αποτελεί την πρώτη χώρα παραγωγής κακάο στον κόσμο, καταλαμβάνοντας περισσότερο από το 40% της αγοράς. Πέντε με έξι εκατομμύρια άνθρωποι ζουν από τον «καφέ χρυσό», αλλά πάνω από τους μισούς κατοίκους της παραμένουν κάτω από το όριο της φτώχειας, πράγμα το οποίο έχει ως αποτέλεσμα παιδιά να εργάζονται στις φυτείες.

Σύμφωνα με την έρευνα NORC του Πανεπιστημίου του Σικάγο το 2018-19 και όπως μεταφέρει το ΑΠΕ-ΜΠΕ, σχεδόν 800.000 παιδιά εργάζονται στην παραγωγή κακάο στην Ακτή Ελεφαντοστού.

Οι περιπτώσεις εμπορίας παιδιών, ανηλίκων που προέρχονται γενικά από την γειτονική Μπουρκίνα Φάσο ή το Μαλί, αφορούν ωστόσο λιγότερα από 2.000 παιδιά, σύμφωνα με άλλη μελέτη του 2018 από το ίδρυμα Walk Free και την μη κυβερνητική οργάνωση Vérité.

Περίπου 300 άνθρωποι καταδικάστηκαν για διακίνηση παιδιών από τη Δκαιοσύνη της Ακτής Ελεφαντοστού μεταξύ του 2012 και του 2020, σύμφωνα με την Εθνική Επιτροπή Επίβλεψης της Δράσης για την Καταπολέμηση της Εμπορίας, της Εκμετάλλευσης και της Εργασίας Παιδιών (CNS).

Γύρω στα 2.000 παιδιά έχουν απομακρυνθεί από φυτείες κακάο από το 2019, σύμφωνα πάντα με την CNS.

Οι χώρες παραγωγής κακάο, μεταξύ των οποίων η Ακτή Ελεφαντοστού, και οι πολυεθνικές εταιρείες σοκολάτας, τελούν υπό πίεση όσον αφορά το θέμα της παιδικής εργασίας, καθώς οι καταναλωτές στη Δύση απαιτούν ολοένα και περισσότερο τον σεβασμό δεοντολογικών κριτηρίων στις φυτείες.