Αναμφίβολα το ουίσκι είναι ο βασιλιάς των ποτών. Αν ασχοληθεί κανείς με τον υπέροχο κόσμο του θα επιβεβαιώσει και μόνος του ότι τα πιο ακριβά ουίσκι κοστίζουν μια περιουσία ανεξάρτητα από το αν τα αποκτά κανείς για να τα απολαύσει, να τα συλλέξει ή να τα προσφέρει ως ένα πολύτιμο δώρο μεγάλης αξίας.

Οι υψηλές τιμές για το καλύτερο ουίσκι στον κόσμο θα συνεχίσουν να αυξάνονται καθώς ο ρυθμός παραγωγής μειώνεται και ο ανταγωνισμός για σπάνια μπουκάλια αυξάνεται. Παρακάτω θα βρείτε πέντε από τα πιο ακριβά ουίσκι το καθένα στην κατηγορία του. Σίγουρα, υπάρχουν και πιο ακριβά από αυτά -συλλεκτικά- τα οποία, ωστόσο, διατίθενται μόνο σε ιδιωτικές πωλήσεις ή δημοπρασίες για λίγους.

Ιαπωνικό ουίσκι Single Malt

Suntory Yamazaki 50 ετών Single Malt Expressions: 370.000- 510.000 δολάρια

Υπάρχουν συνολικά τρεις εκδόσεις του 50χρονου Yamazaki. Η πρώτη έκδοση εμφιαλώθηκε το 2005, η δεύτερη το 2007 και η τρίτη το 2011. Μόνο 50 φιάλες παρήχθησαν για την πρώτη έκδοση, συμπεριλαμβανομένων των δύο μπουκαλιών που έσπασαν ρεκόρ, καθιστώντας το ένα από τα πιο σπάνια ιαπωνικά ουίσκι και, συνεπώς, το πιο ακριβό. Αν ψάχνετε για ένα νεότερο, και φθηνότερο Yamazaki, υπάρχει μια έκδοση 35 ετών η αξία της οποίας εκτιμάται στα 120.000 δολάρια!

Σκοτσέζικο ουίσκι Single

The Macallan Lalique: 88.000- 155.000 δολάρια

Στην αγορά διατίθενται συνολικά τέσσερις μοναδικές εκδόσεις της Macallan σε κρυστάλλινη καράφα Lalique (τα πιο πολυτελή και ακριβά γαλλικά κρύσταλλα που μπορεί να αγοράσει κανείς), η τιμή των οποίων κυμαίνεται μεταξύ 88.000- 155.000 δολαρίων. Αυτές οι εξαιρετικά σπάνιες φιάλες της Macallan αντιπροσωπεύουν τα καλύτερα σε ηλικιωμένα single malts από τα σκοτσέζικα ουίσκι. Το The Macallan Lalique είναι ένα Macallan 50 ετών, το οποίο έρχεται σε ένα καταπληκτικό κουτί δώρου και με όλα τα χαρτιά που απαιτούνται για να αποδείξει τη νομιμότητά του.

Blended oυίσκι

Hibiki 35 χρονών Arita Takumi 2017 σε κεραμική καράφα: 35.000- 40.000 δολάρια

Το εμφιαλωμένο και μη φιλτραρισμένο Hibiki 35 ετών περιέχει single malts και grain ουίσκι παλαιωμένα σε διάφορα είδη βαρελιών, όπως βαρέλια Sherry, Bourbon και Mizunara.

Για να τιμήσει και να σηματοδοτήσει την 400ή επέτειο της εμφάνισης της πορσελάνης στην Ιαπωνία, η Suntory και οι Ιάπωνες τεχνίτες δημιούργησαν ένα παραδοσιακό σχέδιο που ενσωματώνει το τυπικό σχήμα των μπουκαλιών μείγματος Hibiki, συνδυάζοντας πολύχρωμα σχέδια λουλουδιών και πεταλούδων.

Ιρλανδικό ουίσκι

Teeling 37 ετών Vintage Reserve Collection: 7.500- 8.000 δολάρια

Το Teeling 37 ετών είναι από τα πιο ακριβά ιρλανδικά ουίσκι, από τη σειρά Vintage Reserve Collection. Ωρίμασε σε βαρέλια πρώην μπέρμπον, ενώ εμφιαλώθηκαν μόλις 175 φιάλες. Αυτό το παλιό ιρλανδικό ουίσκι single malt προσφέρει το άρωμα των λευκών ροδάκινων, του κομμένου γρασιδιού, της λευκής σοκολάτας και μιας νότας φρυγανισμένων αμυγδάλων. Στον ουρανίσκο αφήνει νότες ροδάκινου, μελιού, θαλασσινού αλατιού και μια νότα λεπτών μπαχαρικών που συνεχίζει σε ένα ώριμο, κλασικό ιρλανδικό φινίρισμα.

Αμερικανικό ουίσκι

Old Oscar Pepper 1911 (εμφιαλωμένο το 1917): 4.000- 4.500

Πρόκειται για την αμερικανική ιστορία ουίσκι σε ένα μπουκάλι. Το Oscar Pepper 100 εμφιαλωμένο στο Bond αποστάχθηκε στο αρχικό Old Oscar Pepper Distillery το 1911 και εμφιαλώθηκε μόλις ένα χρόνο πριν κλείσει το 1917. Το αποστακτήριο ξαναχτίστηκε το 1935 και αγοράστηκε το 1940 από την Brown-Forman, όπου τώρα παράγει το Woodford Reserve Ουίσκι. Σύμφωνα με τη Βιβλιοθήκη του Κογκρέσου των ΗΠΑ, το αποστακτήριο διατηρεί μεγάλο μέρος της ιστορικής ακεραιότητας της αρχιτεκτονικής του, τόσο από τις εποχές πριν όσο και μετά την ποτοαπαγόρευση. Οι λάτρεις του ουίσκι θα δυσκολευόσασταν να βρείτε ένα ακριβό ουίσκι τόσο ενδιαφέρον όσο αυτό.

TAGS
Μάθετε πρώτοι τι συμβαίνει στην Ελλάδα και τον κόσμο στο Google News του Newsbeast. Ακολουθήστε το Newsbeast σε Instagram, Facebook και Twitter.