Πέθανε στα 82 του χρόνια ο Μπέρνι Μέιντοφ, ο χρηματιστής που έμεινε στην ιστορία ως ο δημιουργός της μεγαλύτερης χρηματιστηριακής απάτης-«πυραμίδας» στις Ηνωμένες Πολιτείες και είχε το παρατσούκλι «Ο Μάγος των Ψεμάτων». Ο Μέιντοφ προσέλκυε επενδυτές, οι οποίοι καλούνταν στην συνέχεια να φέρουν νέους πελάτες, στο κόλπο γνωστό και ως «πυραμίδα» ή «Σχήμα Πόντσι».

Η πυραμίδα επενδυτών αποτελεί ένα παράνομο επενδυτικό σχήμα που περιλαμβάνει την πληρωμή απόδοσης σε επενδυτές από τα χρήματα που πληρώνονται από μεταγενέστερους επενδυτές, αντί από τα καθαρά κέρδη που συγκεντρώνονται από πραγματικές πωλήσεις.

Η «φούσκα» που είχε στήσει ο Μέιντοφ τελικά έσκασε το 2008 συμπαρασύροντας την μισή αμερικανική οικονομία: οι ζημιές που υπέστησαν θεσμικοί επενδυτές και μεγάλες τράπεζες παγκοσμίως έφτασαν τα 50 δισ. δολάρια, ενώ ο ίδιος καταχράστηκε πάνω από 65 δισ. δολάρια.

Ποιος ήταν ο Μπέρνι Μέιντοφ

Ο Μέιντοφ γεννήθηκε στις 19 Απριλίου 1938 στο Κουίνς της Νέας Υόρκης ως το δεύτερο από τα τρία παιδιά μιας οικογένειας Πολωνοεβραίων μεταναστών. Οι γονείς του ίδρυσαν μια μικρή εταιρεία και άρχισαν να ασχολούνται με το χρηματιστήριο και τις επενδύσεις από το 1960, αν και δεν βρήκαν ποτέ την επιτυχία που κυνήγησαν. Μάλιστα, η αμερικανική Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς έβαλε λουκέτο στη μικρή επενδυτική φίρμα των Μέιντοφ για μια σειρά από φορολογικές ατασθαλίες.

Τελειώνοντας το σχολείο το 1956, έγινε δεκτός στο τμήμα Πολιτικής Επιστήμης του Πανεπιστημίου Hofstra. Το 1960 πήρε το πτυχίο του στις πολιτικές επιστήμες, όταν και αποφάσισε να συνεχίσει τις σπουδές του, αυτή τη φορά στη Νομική Σχολή του Μπρούκλιν.

Το 1960, στα 22 του χρόνια μόλις, ίδρυσε την επενδυτική εταιρεία Bernard L. Madoff Investment Securities. Η επιχείρηση ήταν αρχικά ένας trader εταιρειών πολύ μικρής κεφαλαιοποίησης (penny stocks). Χάρη στις καινοτόμες τεχνολογίες που πρόσφερε η χρήση των υπολογιστών, η εταιρεία γρήγορα μεγάλωσε κατά τις δεκαετίες του ’80 και του ’90, με αποκορύφωμα λίγο πριν το 2008 που είχε αναρριχηθεί ως η έκτη μεγαλύτερη επενδυτική εταιρεία στη Wall Street.

Η εταιρεία του έγινε διάσημη από το τμήμα της που ασχολούνταν με την παροχή συμβουλών και διαχείριση επενδύσεων, όπου οι επενδυτές μπορούσαν να τοποθετήσουν τα χρήματά τους σε ένα hedge fund, ωστόσο όπως αποδείχτηκε αργότερα, στην πραγματικότητα επρόκειτο για το μεγαλύτερο «Σχήμα Πόντσι» όλων των εποχών.

Στίβεν Σπίλμπεργκ, Κέβιν Μπέικον, Τζον Μάλκοβιτς και άλλοι ήταν μεταξύ των θυμάτων του Μέιντοφ αλλά και οι φιλανθρωπικές οργανώσεις τις οποίες ο ίδιος χρηματοδοτούσε. Τους έπαιρνε χρήματα, υποσχόμενος πολλά κέρδη και δεν τους τα επέστρεφε ποτέ. Μάλιστα έκανε το εξής: πλήρωνε τους παλιούς επενδυτές με τα χρήματα των νέων.

Τελικά, η «φούσκα» του Μέιντοφ έσκασε το 2008 και συνελήφθη τον Δεκέμβριο της χρονιάς εκείνης από το FBI στο γραφείο του στη Νέα Υόρκη. Τον Μάρτιο του 2009 παραδέχθηκε την ενοχή του και υποστήριξε ότι τα θεμέλια της παράνομης πυραμίδας του μπήκαν στις αρχές του 1990. Καταδικάστηκε σε κάθειρξη 150 ετών σε ομοσπονδιακή φυλακή και υποχρεώθηκε να καταβάλει σχεδόν 200 δισεκατομμύρια αποζημίωση. Ωστόσο, η χρηματική ποινή αποδείχθηκε άνευ αντικρίσματος, καθώς τα περιουσιακά στοιχεία του Μέιντοφ δεν έφταναν εκείνο το ποσό.

Δείτε το τρέιλερ μιας πρόσφατης ταινίας για την ζωή του, με τον Ρόμπερτ Ντε Νίρο να υποδύεται τον Μέιντοφ: