Οι περισσότερες χώρες της ΕΕ μέχρι το τέλος του Ιουνίου θα διαθέτουν αρκετά εμβόλια κατά του κορονοϊού ώστε να εμβολιάσουν την πλειονότητα των πολιτών τους, ανέφερε την Τρίτη (6/4) το πρακτορείο Bloomberg News επικαλούμενο ένα εσωτερικό υπόμνημα.

Η Γερμανία, η Γαλλία, η Ιταλία, η Ισπανία και η Ολλανδία θα είναι σε θέση να εμβολιάσουν πλήρως πάνω από το 55% των πληθυσμών τους μέχρι το τέλος Ιουνίου, επισημαίνεται στη σχετική έκθεση, η οποία επικαλείται προβλέψεις της Ευρωπαϊκής Επιτροπής που περιλαμβάνονται στο υπόμνημα.

Οι αριθμοί επιβεβαιώνουν τις δημόσιες εκτιμήσεις σχετικά με τα εμβόλια τα οποία το μπλοκ των 27 χωρών αναμένει να λάβει κατά το δεύτερο τρίμηνο του έτους.

Η Κομισιόν, όπως μεταδίδει το Αθηναϊκό Πρακτορείο Ειδήσεων, έχει επανειλημμένως αναφέρει ότι η ΕΕ, η οποία έχει πληθυσμό σχεδόν 450 εκατομμύρια κατοίκους, πρόκειται να παραλάβει περίπου 360 εκατομμύρια δόσεις ως το τέλος Ιουνίου επιπλέον των σχεδόν 100 εκατομμυρίων που έχει ήδη λάβει.

Αυτές θα επαρκούν ώστε να ικανοποιηθεί ο στόχος εμβολιασμού τουλάχιστον του 70% του ενήλικου πληθυσμού του μπλοκ μέχρι το καλοκαίρι.

Η ΕΕ αναμένει να λάβει την περίοδο Απριλίου-Ιουνίου 55 εκατομμύρια δόσεις του μονοδοσικού εμβολίου της Johnson & Johnson και άλλες 300 εκατομμύρια δόσεις των εμβολίων δύο δόσεων των BioNTech-Pfizer, AstraZeneca και Moderna.

Ωστόσο δεν είναι σαφές αν όλες οι αναμενόμενες δόσεις θα παραληφθούν από τις χώρες στις προκαθορισμένες ημερομηνίες.

Η Ευρωπαϊκή Ένωση παρέλαβε σχεδόν τις μισές από τις αναμενόμενες δόσεις το πρώτο τρίμηνο επειδή η AstraZeneca προχώρησε την περίοδο εκείνη σε σημαντικές περικοπές στις προμήθειες των εμβολίων προς την ΕΕ.

Οι νέες εκτιμήσεις ήδη περιλαμβάνουν μια περαιτέρω μεγάλη περικοπή στις προμήθειες της AstraZeneca κατά το δεύτερο τρίμηνο.

Σημειώνεται πως η ΕΕ έχει συντονίσει την αγορά των εμβολίων με τις κυβερνήσεις των χωρών μελών αλλά δεν έχει κάποιο λόγο επί των σχεδίων εμβολιασμού, που ορίζονται από την κάθε χώρα.

Οι παραδόσεις εξαρτώνται από τις προμήθειες αλλά και από τα προγράμματα εμβολιασμών, τα οποία πολλές φορές εμποδίστηκαν στις χώρες της ΕΕ εξαιτίας της ανησυχίας για την αποτελεσματικότητα και την ασφάλεια του εμβολίου της ΑstraZeneca.

Οι παραδόσεις των εμβολίων αυξήθηκαν στο μπλοκ στο τέλος Μαρτίου έπειτα από μια αργή έναρξη.