Ο Ali Hussein Kadhim, ένας Ιρακινός στρατιώτης και σιίτης, συνελήφθη μαζί με εκατοντάδες άλλους στρατιώτες από σουνίτες μαχητές τον Ιούνιο και οδηγήθηκε σε ένα συγκρότημα στο Τικρίτ, όπου ζούσε κάποτε ο Σαντάμ Χουσεΐν.
Οι μαχητές του Ισλαμικού Κράτους, χώρισαν τους άντρες ανάλογα την αίρεση. Οι σουνίτες είχαν τη δυνατότητα να μετανοήσουν για τις υπηρεσίες τους προς την κυβέρνηση ενώ οι σιίτες «σημαδεύτηκαν» για θάνατο, και παρατάχθηκαν σε ομάδες. Ο Kadhim ήταν  το Νο 4 στην γραμμή του…

Κατά τις πρώτες ριπές από τα όπλα των ανταρτών, το αίμα από τους άντρες που βρίσκονταν στις πρώτες σειρές, έβαψε το πρόσωπο του νεαρού Ali Hussein. Θυμάται ότι είδε να καταγράφεται η σκηνή από μια κάμερα που είχαν ενσωματώσει στα όπλα τους.

«Εφερα το πρόσωπο της κόρης μου στο μυαλό μου», διηγείται στον δημοσιογράφο των New York Times, «και εκείνη φώναξε δυο φορές τη λέξη πατέρα». Αισθάνθηκε, όπως είπε, μια σφαίρα να περνάει ξυστά από το κεφάλι του όταν έπεσε μπροστά στον φρεσκο σκαμμένο τάφρο.

«Απλά προσποιήθηκα ότι έπεσα νεκρός από σφαίρα», είπε. Μερικές στιγμές αργότερα, ένας από τους εκτελεστές-διηγείται-, περπάτησε δίπλα από τα σώματα και είδε έναν άντρα που μόλις είχε πυροβοληθεί, να αναπνέει ακόμα: «άφησέ τον να υποφέρει», του είπε ένα άλλος ένστολος «είναι ένας άπιστος Shia. Αφησέ τον να υποφέρει, άφησέ τον να πεθάνει από αιμορραγία».

Ο Kadhim περίμενε εκεί ξαπλωμένος για τουλάχιστον 4 ώρες, μέχρι να νυχτώσει για τα καλά και όταν επικράτησε απόλυτη σιωπή. Περίπου 100 μέτρα μακριά, ήταν ο Τίγρης Ποταμός. Ο ίδιος κατάφερε και έφτασε στην όχθη του ποταμού, όπου εκεί, συνάντησε έναν τραυματισμένο άντρα με το όνομα Abbas, έναν οδηγό που είχε πυροβοληθεί από τους μαχητές και τον είχαν σπρώξει μέσα στο ποτάμι.

Ο διασωθείς στρατιώτης έμεινε στο σημείο μαζί με τον τραυματισμένο άντρα για 3 ημέρες και τρεφόταν με έντομα και φυτά. «Ηταν τρεις ημέρες στην κόλαση», αναφέρει. Και όταν κατάφερε να φύγει, ο Abbas σχεδόν τον παρακάλεσε να διηγηθεί την ιστορία του.

(Η φωτογραφία είναι από τη μαζική δολοφονία στο Τικρίτ. Ο Kadhim αναγνώρισε τον εαυτό του ως αυτόν που κείτεται αριστερά από τον άντρα με το πράσινο μπλουζάκι)