Οι Γερμανοί πολέμιοι του ευρώ κατάφεραν σήμερα για πρώτη φορά να εκλέξουν μέλη σε ένα κρατιδιακό κοινοβούλιο, μετά τις τοπικές εκλογές οι οποίες διεξήχθησαν στη Σαξονία, στην ανατολική Γερμανία, όπου εξάλλου οι συντηρητικοί της καγκελαρίου Άγγελας Μέρκελ διατήρησαν με ευκολία την πλειοψηφία.

Σύμφωνα με τα προσωρινά αποτελέσματα που μετέδωσαν τα δίκτυα της δημόσιας τηλεόρασης της Γερμανίας ARD και ZDF στις 21:15 τοπική ώρα (22:15 ώρα Ελλάδας), το αντιευρωπαϊκό κόμμα Εναλλακτική για τη Γερμανία (AfD), το οποίο δημιουργήθηκε την άνοιξη του 2013, συγκεντρώνει από το 9,9% ως το 10% των ψήφων, ενώ η Ένωση Χριστιανοδημοκρατών (CDU) της Μέρκελ συγκεντρώνουν από το 39,2% ως το 39,8% των ψήφων (από 40,2% πριν από πέντε χρόνια).

«Είναι ένα αποτέλεσμα σούπερ», είπε ο Μπερντ Λούκε, ο καθηγητής οικονομίας ο οποίος ίδρυσε την AfD την άνοιξη του 2013. «Είναι καιρός για ένα νέο κόμμα στη Γερμανία», πρόσθεσε ο 52χρονος, ο οποίος έχει επιτεθεί επανειλημμένα, χωρίς επιτυχία, τα σχέδια για τη διάσωση του ευρώ, προσφεύγοντας στο ομοσπονδιακό Συνταγματικό Δικαστήριο της Γερμανίας.

Το κόμμα του, που έχει θέσει το τέλος του ευρώ στο επίκεντρο του πολιτικού του προγράμματος, είχε ήδη καταγράψει σημαντική επιτυχία στις ευρωεκλογές της 25ης Μαΐου, όταν κατάφερε να καταλάβει επτά έδρες στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο. Είχε αποτύχει για μερικές χιλιάδες ψήφους να μπει στην Μπούντεσταγκ στις ομοσπονδιακές βουλευτικές εκλογές του Σεπτεμβρίου του 2013.

Η εκλογική αναμέτρηση στο κρατίδιο, που ανήκε άλλοτε στη ΓΛΔ, ήταν η πρώτη μετά τον θρίαμβο της Μέρκελ στις εθνικές βουλευτικές εκλογές, όταν αναδείχθηκε εκ νέου καγκελάριος για μια τρίτη τετραετή θητεία.

Αν και οι Χριστιανοδημοκράτες έχουν εξασφαλίσει ότι θα συνεχίσουν να κυβερνούν στο κρατίδιο, όπως συμβαίνει αδιαλείπτως από την επανένωση της Γερμανίας το 1990, θα πρέπει να αναζητήσουν έναν νέο κυβερνητικό εταίρο αφού ο ως σήμερα εταίρος τους, οι Ελεύθεροι Δημοκράτες (FDP) δεν φθάνουν το όριο του 5% των ψήφων που απαιτείται για να εκλέξουν βουλευτές στο τοπικό κοινοβούλιο—συγκεντρώνουν από 3,7% ως 3,9%. Αυτό ήταν το τελευταίο τοπικό κοινοβούλιο όπου εκπροσωπούνταν οι Ελεύθεροι Δημοκράτες, οι οποίοι ήδη είχαν μείνει εκτός της Μπούντεσταγκ το περασμένο φθινόπωρο.

Το ριζοσπαστικό κόμμα Η Αριστερά (Die Linke) —στις τάξεις του οποίου εξακολουθούν να βρίσκονται αρκετοί ανατολικογερμανοί κομμουνιστές— παραμένει η δεύτερη πολιτική δύναμη στη Σαξονία με το 18,5%-19% των ψήφων, και το ακολουθούν οι Σοσιαλδημοκράτες (SPD, 12,2%-12,3%), οι οποίοι αναμένεται να είναι η ήσσων κυβερνητικός εταίρος της CDU και στη Δρέσδη όπως συμβαίνει και στο Βερολίνο, στο ομοσπονδιακό επίπεδο.

Ο επικεφαλής της απερχόμενης κυβέρνησης του κρατιδίου, ο δημοφιλής Χριστιανοδημοκράτης Στάνισλαβ Τίλιχ, απέκλεισε κάθε ενδεχόμενο να σχηματίσει μια κυβέρνηση συνασπισμού με το AfD.

Οι Πράσινοι συγκεντρώνουν από 5,6% ως 5,8% των ψήφων, ενώ αβέβαιο παρέμενε εάν το κόμμα της άκρας δεξιάς NPD θα εκλέξει μέλη στο τοπικό κοινοβούλιο. Σύμφωνα με τα μέχρι στιγμής αποτελέσματα, συνεχίζει να είναι οριακά πάνω από το 5%.

Το ποσοστό της συμμετοχής στη Σαξονία, που δεν ξεπέρασε το 50% (από 52,2% το 2009), είναι το δεύτερο χαμηλότερο που έχει καταγραφεί σε ένα ομόσπονδο κρατίδιο της Γερμανίας μετά το τέλος του Β΄ Παγκοσμίου Πολέμου. Μόνο στη Σαξονία-Άνχαλτ είχε καταγραφεί μικρότερο ποσοστό, το 2006: 44,4%.

Παραδοσιακά το ποσοστό συμμετοχής στις εκλογές είναι χαμηλότερο στα κρατίδια της πρώην ΓΛΔ από ό,τι σε αυτά της δυτικής Γερμανίας. Σήμερα εξάλλου ήταν η τελευταία εβδομάδα των σχολικών διακοπών στη Σαξονία, κάτι το οποίο, σύμφωνα με τους ειδικούς, ευνόησε την αποχή.

Ενώ η Γερμανία ετοιμάζεται να εορτάσει την 25η επέτειο από την πτώση του Τείχους του Βερολίνου την 9η Νοεμβρίου, δύο άλλες τοπικές εκλογικές αναμετρήσεις αναμένεται να διεξαχθούν την 14η Σεπτεμβρίου στο Βρανδεμβούργο και στη Θουριγγία. Σε αυτό το τελευταίο, το κόμμα Η Αριστερά ελπίζει ότι θα αποσπάσει την πλειοψηφία από την CDU της Μέρκελ.