Η καγκελάριος της Γερμανίας, Άγγελα Μέρκελ, έκρινε σήμερα ότι η είσοδος του αντιευρωπαϊκού κόμματος Εναλλακτική για τη Γερμανία (AfD) στην τοπική Βουλή της Σαξονίας, στο ανατολικό τμήμα της χώρας στις εκλογές οι οποίες διεξήχθησαν χθες Κυριακή, οφείλεται «κατά κύριο λόγο» στην ψήφο διαμαρτυρίας των πολιτών της ανατολικής Γερμανίας.

«Έχουμε ένα αποτέλεσμα που διαμορφώθηκε σε μεγάλο βαθμό από την ψήφο διαμαρτυρίας», είπε η Μέρκελ κατά τη διάρκεια μιας συνέντευξης Τύπου την οποία παραχώρησε σήμερα το πρωί στην έδρα της Ένωσης Χριστιανοδημοκρατών (CDU) στο Βερολίνο.

«Εμείς, η CDU, θα καταπιαστούμε με τα ζητήματα τα οποία είναι σημαντικά για τους πολίτες και θα επιλύσουμε τα προβλήματα, και με αυτόν τον τρόπο αυτές οι διαμαρτυρίες θα σταματήσουν», σημείωσε η καγκελάριος.

Ανάμεσα στα ζητήματα που θεωρούνται κρίσιμα για τους εκλογείς είναι ιδίως «η πολιτική όσον αφορά το δικαίωμα του ασύλου», η «εγκληματικότητα των συνόρων» —η Σαξονία γειτονεύει με την Πολωνία και με την Τσεχία— αλλά και η σύγκρουση στην Ουκρανία και η εμπλοκή της Ρωσίας, είπε η ίδια.

«Όπου δεν έχουν μπει πάνω στο τραπέζι οι λύσεις, υπάρχει ο κίνδυνος τα κόμματα της αντιπολίτευσης να ενισχυθούν», πρόσθεσε η καγκελάριος.

Το νέο κόμμα AfD κατάφερε να εισέλθει για πρώτη φορά σε μια κρατιδιακή βουλή. Κατέλαβε το 9,7% των ψήφων στις τοπικές βουλευτικές εκλογές της Σαξονίας την Κυριακή, σύμφωνα με τα επίσημα προσωρινά αποτελέσματα.

«Ο στόχος μου είναι πολύ σύντομα να παίζουν έναν περιθωριακό ρόλο», είπε η καγκελάριος ερωτηθείσα σχετικά με τους πολέμιους του ενιαίου ευρωπαϊκού νομίσματος. «Ο στόχος μου είναι να καταπιαστούμε με τα προβλήματα που δεν έχουν ακόμη διευθετηθεί πλήρως ώστε ο κόσμος να είναι ικανοποιημένος», πρόσθεσε η Μέρκελ.

Στη Σαξονία, παρά την είσοδο του AfD στη Βουλή, η CDU κατάφερε να διατηρήσει με ευκολία την πλειοψηφία, συγκεντρώνοντας το 39,4% των ψήφων (από 40,2%) πριν από πέντε χρόνια.

Η AfD, που έχει θέσει το τέλος του ευρώ στο επίκεντρο του πολιτικού του προγράμματος, είχε ήδη καταγράψει μια σημαντική επιτυχία στις ευρωεκλογές της 25ης Μαΐου, όταν κατάφερε να εξασφαλίσει επτά έδρες στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο. Είχε αποτύχει για μερικές χιλιάδες ψήφους να μπει στην Μπούντεσταγκ στις ομοσπονδιακές βουλευτικές εκλογές του Σεπτεμβρίου του 2013.

Μιλώντας στο πλευρό της Μέρκελ κατά τη διάρκεια της πρωινής συνέντευξης Τύπου, ο πρωθυπουργός του κρατιδίου της Σαξονίας, ο ιδιαίτερα προβεβλημένος Χριστιανοδημοκράτης Στάνισλαβ Τίλιχ, επανέλαβε ότι απορρίπτει κάθε ενδεχόμενο να δει την AfD ως ένα κόμμα με το οποίο θα μπορούσε να συνεργαστεί για να σχηματίσει κυβέρνηση. Αντηχώντας τις δηλώσεις της Μέρκελ, ο Τίλιχ επέμεινε: «η AfD είναι και παραμένει ένα κόμμα διαμαρτυρίας».

Ο ίδιος επιβεβαίωσε ότι θα διεξαγάγει συνομιλίες για τον σχηματισμό κυβέρνησης με τους Σοσιαλδημοκράτες (SPD) και με τους Πράσινους.

Η CDU κυβερνά αδιαλείπτως στη Σαξονία από την επανένωση της Γερμανίας πριν από 24 χρόνια.

Ο Τίλιχ είναι αναγκασμένος να αναζητήσει νέο κυβερνητικό εταίρο, αφού οι Ελεύθεροι Δημοκράτες (FDP) έμειναν εκτός Βουλής.

Το ακροδεξιό NPD έμεινε επίσης εκτός της Βουλής της Σαξονίας, καθώς 13.000 ψηφοφόροι του μετακινήθηκαν στην AfD. Αυτό οφειλόταν εν μέρει στις ομοιότητες της προεκλογικής εκστρατείας των δύο πολιτικών σχηματισμών.

Το NPD συγκέντρωσε 4,95% των ψήφων και έμεινε εκτός της κρατιδιακής Βουλής για 800 ψήφους. Εάν εξέλεγε μέλη του στο κοινοβούλιο θα ήταν η τρίτη φορά που θα συνέβαινε κάτι τέτοιο.

Το ριζοσπαστικό κόμμα Η Αριστερά (Die Linke) παρέμεινε το δεύτερο μεγαλύτερο κόμμα στη βουλή του κρατιδίου, εξασφαλίζοντας το 18,9% των ψήφων—το ποσοστό του πάντως ήταν μειωμένο σε σχέση με το 20,6% που είχε συγκεντρώσει στις εκλογές του 2009.