Νέο μήνυμα στις χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης για τις ενταξιακές διαπραγματεύσεις της Τουρκίας, έστειλε ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, την επομένη της δημοσίευσης της Έκθεσης Προόδου της Κομισιόν για την Τουρκία.

« Όσο δεν εντασσόμεθα στην Ευρωπαϊκή Ένωση, η Ε.Ε. δεν πρόκειται να γίνει “παγκόσμιος παίκτης”», δήλωσε μεταξύ άλλων ο Τούρκος πρωθυπουργός σε συνέντευξή του στον τηλεοπτικό σταθμό France 24 και πρόσθεσε «εάν η Τουρκία γίνει μέλος της Ε.Ε, θα είναι γέφυρα μεταξύ της Ε.Ε. και του 1,5 δισεκατομμυρίου μουσουλμάνων. Η Ευρωπαϊκή Ένωση φαίνεται ότι περιφρονεί μία τέτοια ευκαιρία».

Σύμφωνα με τον Ερντογάν η ένταξη της Τουρκίας στην ΕΕ δεν θα ένα βάρος «αλλά αλλά αντίθετα θα την βοηθήσει να απαλλαγεί από ορισμένα βάρη».

Χθες, Τρίτη, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή έδωσε στη δημοσιότητα την ετήσια έκθεσή της για την τουρκική υποψηφιότητα, κάνοντας λόγο για περιορισμένη πρόοδο των ενταξιακών συνομιλιών.

Στην ίδια συνέντευξη, ερωτηθείς για το ενδεχόμενο επανάληψης των τουρκο-ισραηλινών σχέσεων, ο τούρκος πρωθυπουργός απάντησε ότι το Ισραήλ πρέπει πρώτα να ζητήσει συγγνώμη για την επίθεση εναντίον της ανθρωπιστικής νηοπομπής προς τη Γάζα, κατά την οποία σκοτώθηκαν οκτώ Τούρκοι και ένας Τουρκο-Αμερικανός και να πληρώσει αποζημιώσεις. «Μετά μπορούμε να αρχίσουμε τις διαπραγματεύσεις», σχολίασε.