Αναστάτωση επικρατεί τις τελευταίες ώρες στην Τουρκία καθώς υπάρχουν πληροφορίες ότι ο ηγέτης των Κούρδων Αμπντουλάχ Οτσαλάν είναι νεκρός, κάτι που δεν είναι εύκολο να διασταυρωθεί καθώς από τον Φεβρουάριο του 1999 βρίσκεται έγκλειστος από τις αρχές στις φυλακές του Ιμραλί. Η πληροφορία διακινείται όλο και περισσότερο στα social media της γείτονος και ενισχύεται από το δικηγορικό γραφείο που τον εκπροσωπεί καθώς μόλις χθες εξέδωσε ανακοίνωση, στην οποία αναφέρει ότι δεν έχει καταστεί εφικτό εδώ και μήνες να επικοινωνήσει μαζί του.

Όπως τονίζεται χαρακτηριστικά, η τελευταία φορά που οι νομικοί του εκπρόσωποι είχαν δια ζώσης επαφή με τον ιδρυτή του κόμματος ΡΚΚ ήταν τον Αύγουστο του 2019, ενώ στο τηλέφωνο έχουν να του μιλήσουν από τις 27 Απριλίου του 2020.

«Στις 14 Μαρτίου εμφανίστηκαν ισχυρισμοί για τη ζωή του κ. Οτσαλάν, σε αναρτήσεις στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης» τονίζει η ανακοίνωση, αναφερόμενη στις φήμες, και συνεχίζει: «Δεν είμαστε σε θέση να επικοινωνήσουμε με τους πελάτες μας στην εν λόγω φυλακή για μεγάλο χρονικό διάστημα, και ως εκ τούτου διερευνούμε πολύ σοβαρά τυχόν ισχυρισμούς ή νέα που διαδίδονται σχετικά με την κατάστασή τους, και κάνουμε ό, τι μπορούμε για αυτό το θέμα. Δεν γνωρίζουμε την πηγή των ισχυρισμών που κυκλοφορούν κατά καιρούς». Καταλήγει δε η ανακοίνωση, ότι «τέτοιοι ισχυρισμοί είναι πολύ ανησυχητικοί και αυτή η αγωνία πρέπει να εξαλειφθεί. Ο τρόπος για να την εξαλείψετε είναι να εργαστείτε όσο το δυνατόν γρηγορότερα για να βρείτε μια ευκαιρία για επικοινωνία» καταλήγει αναφερόμενοι στους ιθύνοντες.

Τουρκικά μέσα ενημέρωσης αναφέρουν ότι ο εισαγγελέας διαψεύδει τις φήμες περί θανάτου του Οτσαλάν, ωστόσο από την άλλη γίνεται αντιληπτό πως εάν τυχόν ισχύει κάτι τέτοιο, αυτόματα θα πυροδοτήσει κύμα αντιδράσεων εντός και εκτός της χώρας από τους Κούρδους, σε μια χρονική συγκυρία μάλιστα που η κυβέρνηση Ερντογάν αντιμετωπίζει πολλά και σημαντικά προβλήματα.