Κουρδικές δυνάμεις με την υποστήριξη της αμερικανικής Πολεμικής Αεροπορίας ανακατέλαβαν σήμερα το μεγαλύτερο υδροηλεκτρικό φράγμα του Ιράκ, βόρεια της Μοσούλης, αποσπώντας το από τον έλεγχο των τζιχαντιστών της οργάνωσης Ισλαμικό Κράτος (ΙΚ), που το είχαν καταλάβει δέκα ημέρες νωρίτερα, την 7η Αυγούστου, ενώ παράλληλα οι ακραίοι ισλαμιστές σφυροκοπήθηκαν από τη συριακή Πολεμική Αεροπορία στην άλλη πλευρά των συνόρων.

Το ΙΚ έχει παράλληλα βρεθεί αντιμέτωπο με μια αντεπίθεση των σουνιτικών φυλών στο δυτικό Ιράκ.

«Το φράγμα της Μοσούλης απελευθερώθηκε εντελώς», δήλωσε ο Άλι Άουνι, ένα στέλεχος του μεγαλύτερου κουρδικού κόμματος, και πρόσθεσε ότι οι μάχες συνεχίζονται στην Ταλ Κάιφ, μια κοινότητα που βρίσκεται στα χέρια των τζιχαντιστών, περίπου 100 χλμ. ανατολικά του φράγματος.

Οι κουρδικές δυνάμεις εξαπέλυσαν χθες Σάββατο επίθεση για να ανακτήσουν τον έλεγχο του φράγματος, το οποίο εξασφαλίζει την υδροδότηση και την ηλεκτροδότηση για το μεγαλύτερο μέρος της περιοχής αλλά και άρδευση τεράστιων καλλιεργούμενων εκτάσεων στην επαρχία Νινευή του βόρειου Ιράκ.

Οι ΗΠΑ, οι οποίες άρχισαν αεροπορικές επιδρομές την 8η Αυγούστου εναντίον θέσεων του ΙΚ, παρείχαν υποστήριξη στην κουρδική επίθεση και προέβησαν σε 23 πλήγματα μέσα σε δύο ημέρες, που είχαν ως αποτέλεσμα να καταστραφούν εν μέρει ή ολοσχερώς οχήματα των τζιχαντιστών καθώς και ένα σημείο ελέγχου του ΙΚ.

Παράλληλα, ο  Λευκός Οίκος ανακοίνωσε σήμερα ότι ο πρόεδρος Μπαράκ Ομπάμα ενημέρωσε το αμερικανικό Κογκρέσο πως έδωσε εντολή να γίνουν αεροπορικά πλήγματα από την αμερικανική Πολεμική Αεροπορία στο έδαφος του Ιράκ ώστε να ανακαταληφθεί το φράγμα της Μοσούλης, κάτι που όπως επισήμανε είναι συνεπές με τον στόχο να προστατευθούν οι Αμερικανοί υπήκοοι οι οποίοι βρίσκονται στη χώρα.

«Η καταστροφή του Φράγματος της Μοσούλης θα μπορούσε να απειλήσει τις ζωές μεγάλου αριθμού αμάχων, να απειλήσει προσωπικό και εγκαταστάσεις των ΗΠΑ —περιλαμβανομένης της πρεσβείας των ΗΠΑ στη Βαγδάτη— και να εμποδίσει την ιρακινή κυβέρνηση να παρέχει κρίσιμης σημασίας υπηρεσίες στον ιρακινό πληθυσμό», ανέφερε ο Λευκός Οίκος σε ανακοίνωσή του.

«Οι επιχειρήσεις αυτές είναι περιορισμένες ως προς τη φύση, τη διάρκεια και τους σκοπούς τους και διεξάγονται σε συντονισμό και κατόπιν αιτήματος της κυβέρνησης του Ιράκ», ανέφερε η ανακοίνωση της αμερικανικής προεδρίας.

Το Ιράκ έχει βυθιστεί στο χάος από την έναρξη, την 9η Ιουνίου, της γενικευμένης επίθεσης σουνιτών ανταρτών υπό την ηγεσία του ΙΚ βόρεια της Βαγδάτης. Στις αρχές Αυγούστου, οι τζιχαντιστές είχαν καταλάβει τεράστιες εκτάσεις τρέποντας σε φυγή περίπου 200.000 ανθρώπους, στην πλειονότητά τους Γεζίντι, μέλη μιας κουρδόφωνης μη μουσουλμανικής μειονότητας, και χριστιανούς.

Το Ισλαμικό Κράτος είναι επίσης ενεργό στον πολύμορφο πόλεμο που σπαράσσει τη γειτονική Συρία.

Στο συριακό έδαφος, οι τζιχαντιστές πολεμούν τόσο με τους άλλους αντάρτες όσο και το καθεστώς της Δαμασκού. Το τελευταίο εξαπέλυσε μόνον την Κυριακή 43 αεροπορικές επιδρομές εναντίον του ΙΚ, στο βόρειο και στο ανατολικό τμήμα της Συρίας, που είχαν αποτέλεσμα να βρουν το θάνατο τουλάχιστον 31 τζιχαντιστές.

Η συριακή αντιπολίτευση κάλεσε τις δυτικές δυνάμεις, ιδίως τις ΗΠΑ, να παρέμβουν εναντίον του ΙΚ και στη Συρία, όπως πράττουν στο Ιράκ.

Μετά τις επιτυχίες του στο Ιράκ και στη Συρία, το ΙΚ ανακοίνωσε ότι εγκαθιδρύει ένα χαλιφάτο στις περιοχές που ελέγχει στις δύο χώρες, όπου έχει κατηγορηθεί ότι εξαπολύει διωγμούς εναντίον μειονοτήτων, προχωρά σε εκτελέσεις με συνοπτικές εκτελέσεις, βιασμούς και άλλες ακρότητες.

Εξάλλου στο δυτικό Ιράκ, στην επαρχία αλ Άνμπαρ, οι τζιχαντιστές αντιμετωπίζουν από την Παρασκευή μια αντεπίθεση από μαχητές που ανήκουν σε περίπου 20 σουνιτικές φυλές και υποστηρίζουν οι ιρακινές δυνάμεις ασφαλείας.

Η ΕΕ ενέκρινε τις παραδόσεις όπλων στους Κούρδους μαχητές, που έχουν ήδη αρχίσει από τις ΗΠΑ και τη Γαλλία, για να αντιμετωπίσουν τους τζιχαντιστές.