Το ρωσικό υπουργείο Εξωτερικών ανακοίνωσε σήμερα πως ο στρατός της Ουκρανίας αναπτύσσει εκτοξευτήρες πυραύλων και συστήματα εκτόξευσης πολλαπλών ρουκετών κοντά στην πόλη Ντονέτσκ της ανατολικής Ουκρανίας.

Ο ουκρανικός στρατός «συνεχίζει να αναπτύσσει συστήματα πυραύλων Tochka U, καθώς και Smerch και Uragan («Τυφώνας», συστήματα εκτόξευσης πολλαπλών ρουκετών) κοντά στο Ντονέτσκ», ανέφερε το ρωσικό ΥΠΕΞ σε μια ανακοίνωσή του. «Πόσους ακόμα ανθρώπους θα σκοτώσουν αυτά τα όπλα;».

Το Κίεβο και η Δύση κατηγορούν τη Μόσχα ότι τροφοδοτεί με όπλα, πυρομαχικά και με μαχητές τους φιλορώσους αντάρτες οι οποίοι πολεμούν εναντίον των κυβερνητικών στρατευμάτων στην ανατολική Ουκρανία. Η Μόσχα επιρρίπτει την ευθύνη για την κρίση στη Μόσχα κι έχει καλέσει το Κίεβο να αρχίσει διαπραγματεύσεις με τους αντάρτες.

Ανακατάληψη σιδηροδρομικού σταθμού

Ουκρανικές κυβερνητικές δυνάμεις ανακατέλαβαν στο μεταξύ έναν σημαντικό σιδηροδρομικό κόμβο, σε μια επιχείρηση στην οποία βρήκαν το θάνατο πέντε στρατιώτες και τραυματίστηκαν άλλοι 15 μέσα σε 24 ώρες, δήλωσε ανώτατο κυβερνητικό στέλεχος νωρίτερα σήμερα.

Ωστόσο, ένας εκπρόσωπος των ανταρτών διέψευσε μέσω του ιστοτόπου κοινωνικής δικτύωσης Facebook ότι οι κυβερνητικές δυνάμεις ανακατέλαβαν τον σταθμό Γιασγνιουβάτα, κάνοντας λόγο περί ψεύδους του Κιέβου.

«Μονάδες οι οποίες συμμετείχαν στην αντιτρομοκρατική επιχείρηση χθες κατέλαβαν την πόλη Γιασγνιουβάτα, η οποία αποτελεί ένα σημαντικό κόμβο του σιδηροδρομικού δικτύου στην περιοχή», ανέφερε ο Αντρίι Λισένκο, εκπρόσωπος της κυβέρνησης για τις επιχειρήσεις της στην ανατολική Ουκρανία, κατά τη διάρκεια μιας ενημέρωσης των δημοσιογράφων.

Ο Λισένκο είπε εξάλλου ότι μια ομάδα ουκρανών στρατιωτών και συνοριοφρουρών, που είχαν αποκλειστεί ανάμεσα στα σύνορα με τη Ρωσία προς ανατολάς και σε θέσεις των ανταρτών προς δυσμάς επί τρεις εβδομάδες και πλέον, μπήκαν στο έδαφος της Ρωσίας τις πρώτες πρωινές ώρες σήμερα.

«Σήμερα στις 04:30 έλαβε χώρα μια σχεδιασμένη επιχείρηση για την απεμπλοκή μιας μονάδας του
ουκρανικού στρατού κοντά στην Τσερβονοπαρτιζάνσκ. Ένα μεγάλο μέρος (των ανδρών της μονάδας αυτής) πέτυχε να φθάσει σε μια ασφαλή τοποθεσία». Ένα μέρος των στρατιωτών «πήγε στο έδαφος της Ρωσίας», πρόσθεσε, τονίζοντας πως το Κίεβο προσπαθεί τώρα να διαπραγματευθεί την επιστροφή τους. Αρνήθηκε να διευκρινίσει πόσοι είναι οι στρατιώτες που πέρασαν τα σύνορα αλλά μια από τις συζύγους των στρατιωτικών μιλώντας σε έναν ουκρανικό τηλεοπτικό σταθμό ανέφερε πως είναι περίπου 200.