Τουλάχιστον 22 άνθρωποι σκοτώθηκαν και πολλοί ακόμη τραυματίστηκαν όταν μουσουλμάνοι αντάρτες του συνασπισμού Σελέκα επιτέθηκαν στην πόλη Μπαμπάρι στην Κεντροαφρικανική Δημοκρατία, όπως ανέφερε σήμερα η επιτροπή του Ερυθρού Σταυρού στη χώρα.

Σύμφωνα με μια πηγή της στρατιωτικής δύναμης της Αφρικανικής Ένωσης στη χώρα (MISCA), οι νεκροί είναι «τουλάχιστον 20».

Βαριά οπλισμένοι αντάρτες επιτέθηκαν στον καθεδρικό ναό Σεν Ζοζέφ στην Μπαμπάρι —μια πόλη η οποία βρίσκεται περίπου 400 χλμ. βόρεια της πρωτεύουσας Μπανγκί— χθες το απόγευμα, σύμφωνα και με τις δύο πηγές αυτές.

Εκατοντάδες χριστιανοί είχαν βρει προσωρινό καταφύγιο στο ναό αυτό, αφού εγκατέλειψαν τα σπίτια τους εξαιτίας άλλων επιθέσεων τις τελευταίες εβδομάδες.

Οι αντάρτες άνοιξαν πυρ εναντίον των εσωτερικά εκτοπισμένων πολιτών με πολυβόλα, πέταξαν πολλές χειροβομβίδες, λεηλάτησαν τον ναό και πυρπόλησαν πολλά οχήματα, σύμφωνα με αυτόπτες μάρτυρες.

Ανάμεσα στους νεκρούς είναι γυναίκες και παιδιά, είπε στο Γερμανικό Πρακτορείο ένας εργαζόμενος της επιτροπής του Ερυθρού Σταυρού στην Κεντροαφρικανική Δημοκρατία, ζητώντας να μην κατονομαστεί.

«Ψάχνουμε ακόμη σορούς στα συντρίμμια του καθεδρικού ναού, ο οποίος καταστράφηκε εν μέρει από την επίθεση», είπε το ίδιο στέλεχος του ΕΣ.

Η κατάσταση στην Κεντροαφρικανική Δημοκρατία συνεχίζει να είναι τεταμένη από τον Μάρτιο του 2013, όταν οι μαχητές του συνασπισμού Σελεκά ανέτρεψαν τον χριστιανό πρόεδρο Φρανσουά Μποζιζέ. Χιλιάδες άνθρωποι πιστεύεται ότι έχουν χάσει τη ζωή τους στις βιαιότητες που έχουν ακολουθήσει και εκατοντάδες χιλιάδες άνθρωποι έχουν εκτοπιστεί — ο αριθμός τους προσεγγίζει το 1 εκατομμύριο.

Περίπου 2.000 Γάλλοι και 6.500 Αφρικανοί, μέλη μιας διεθνούς δύναμης που έχει στείλει στη χώρα η Αφρικανική Ένωση, πασχίζουν να θέσουν υπό έλεγχο την κατάσταση στην πρώην γαλλική αποικία.