Δεν χρειάζεται να ληφθούν επιπρόσθετα μέτρα στην E.E. αναφορικά με την ασφάλεια εμπορευμάτων και αλληλογραφίας, μετά το μπαράζ αποστολών παγιδευμένων δεμάτων. Αυτό συμφώνησαν οι εμπειρογνώμονες για θέματα ασφάλειας αερομεταφορών που συνεδρίαζαν σήμερα στις Βρυξέλλες.

Σε γενικές γραμμές, οι εμπειρογνώμονες προτείνουν ενιαία προσέγγιση των μέτρων ασφαλείας στην Ε.Ε. και βελτίωση του συντονισμού ανάμεσα στα κράτη μέλη για την αποτελεσματικότερη προστασία των ευρωπαίων πολιτών.

Συγκεκριμένα οι τέσσερις αρχές στις οποίες συμφώνησαν οι εμπειρογνώμονες είναι οι εξής :

1. Οι έλεγχοι ασφαλείας στις μεταφορές εμπορευμάτων και αλληλογραφίας θα πρέπει να βασίζονται σε ανάλυση κινδύνου και να λαμβάνουν υπόψη τους μία σειρά από παράγοντες, όπως για παράδειγμα η φύση του αντικειμένου, η χώρα προέλευσης, καθώς και ο τύπος της πτήσης (επιβατικός ή εμπορευματικός). Η Ε.Ε. και τα κράτη μέλη της θα αποφασίσουν τις τεχνικές λεπτομέρειες σχετικά με τις μεταφορές από τρίτες χώρες, ώστε να διασφαλισθεί πιο αποτελεσματικός έλεγχος.

2. Τα δέματα και η αλληλογραφία που εισέρχονται στην Ε.Ε. πρέπει να πληρούν όλα τα κριτήρια ασφαλείας. Η Ε.Ε. και τα κράτη μέλη θα συνεργαστούν σε διεθνές επίπεδο, στο πλαίσιο του ICAO (Διεθνής Οργανισμός Μεταφορών), καθώς και διμερώς με εταίρους όπως οι ΗΠΑ.

3. Η Ε.Ε. και τα κράτη μέλη της θα εντείνουν τις προσπάθειές τους με στόχο να επιτύχουν την πλήρη εφαρμογή των νέων κανόνων που αφορούν τη μεταφορά των εμπορευμάτων σύμφωνα με τον κανονισμό 300.2008.

4. Χρειάζεται να επιταχυνθεί η ανάπτυξη αποτελεσματικότερων μορφών ελέγχου και νέες τεχνολογίες. Για το σκοπό αυτό, η Ε.Ε. και τα κράτη μέλη της θα εργαστούν, ώστε να αναπτυχθούν οι πιο κατάλληλες μέθοδοι για τον έλεγχο των εμπορευμάτων και της αλληλογραφίας.

Τέλος, η ανακοίνωση αναφέρει ότι η Επιτροπή θα καταθέσει χωρίς καθυστέρηση σχετικές προτάσεις στο Συμβούλιο Υπουργών Μεταφορών που θα συνεδριάσει στις 2 Δεκεμβρίου, τόσο για την αποτελεσματικότητα των μέτρων που έχουν ληφθεί, όσο και για τυχών περαιτέρω ενέργειες.