Τα τελικά αποτελέσματα του β΄ γύρου των προεδρικών εκλογών στη Λιθουανία επιβεβαίωσαν σήμερα τη νίκη της απερχόμενης προέδρου Ντάλια Γκριμπαουσκάιτε επί του σοσιαλδημοκράτη αντιπάλου της Ζίγκμαντας Μπαλσίτις.

Με το υποκοριστικό «η Σιδηρά Κυρία της Βαλτικής», κυρίως για την αποφασιστικότητά της απέναντι στη Ρωσία σε σχέση με την ουκρανική κρίση, η 58χρονη Γκριμπαουσκάιτε επανεξελέγη για δεύτερη πενταετή θητεία με ποσοστό 57,87% έναντι 40,14% του αντιπάλου της Μπαλσίτις, ανακοίνωσε η εθνική εκλογική επιτροπή.

Η προεκλογική εκστρατεία της απερχόμενης προέδρου, πρώην ευρωπαίας Επιτρόπου για τον Προϋπολογισμό, είχε επικεντρωθεί κυρίως σε θέματα εθνικής ασφάλειας, ενώ πληθαίνουν οι ανησυχίες έναντι της Ρωσίας η οποία μόλις τον Μάρτιο προσάρτησε την ουκρανική χερσόνησο της Κριμαίας και δεν διστάζει να ενισχύει τις στρατιωτικές της δυνάμεις στον θύλακα του Καλίνινγκραντ, που συνορεύει με τη Λιθουανία.

«Εν μέσω εντεινόμενης ανασφάλειας και αβεβαιότητας, η πλειοψηφία των εκλογέων επέλεξε ένα αξιόπιστο και προβλέψιμο πρόσωπο που έχει δοκιμαστεί», σχολίασε ο Τόμας Γιανελιούνιας, αναλυτής στο πανεπιστήμιο του Βίλνιους.

Σύμφωνα με τον αναλυτή, ο Μπαλσίτις που διεκδικούσε επίσης χθες την εκλογή του στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο «προφανώς δεν έπεισε τους ψηφοφόρους ότι πράγματι ήθελε να κερδίσει στις προεδρικές εκλογές, αλλά ότι επιζητούσε στήριξη για τους σοσιαλδημοκράτες στις ευρωεκλογές».

«Δέχομαι το αποτέλεσμα της εκλογής αυτής ως δέσμευση απέναντι όλων εσάς. Κανένας πρόεδρος δεν είχε επανεκλεγεί μέχρι σήμερα στη Λιθουανία για δεύτερη θητεία. Θα είναι μια ιστορική νίκη για όλους εσάς», είχε δηλώσει στους συμπατριώτες της η Γκριμπαουσκάιτε μόλις έμαθε το αποτέλεσμα της ψηφοφορίας χθες βράδυ.

Η Λιθουανία, μια χώρα τριών εκατομμυρίων κατοίκων, έχει πάντα στη μνήμη της τον μισό αιώνα της σοβιετικής κυριαρχίας, από τον Β΄ Παγκόσμιο Πόλεμο έως την αποκατάσταση της ανεξαρτησίας, με την κατάρρευση της Σοβιετικής Ένωσης το 1991.

Από το 2004, οι τρεις χώρες της Βαλτικής, η Λιθουανία, η Λετονία και η Εσθονία είναι μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης και του ΝΑΤΟ.