Προς μια ιστορική νίκη μοιάζει να οδεύει το κυβερνών Δημοκρατικό Κόμμα του πρωθυπουργού Ματέο Ρέντσι, σύμφωνα με τις στατιστικές προβολές της ιταλικής δημόσιας τηλεόρασης RAI βάσει τρων πρώτων αποτελεσμάτων.

Βάσει προβολών οι οποίες βασίζονται σε επεξεργασία ενός δείγματος ψήφων –και όχι σε έξιτ πολ–, το Δημοκρατικό Κόμμα συγκεντρώνει το 41,4% των ψήφων, ενώ δεύτερο κόμμα, σε απροσδόκητα μεγάλη απόσταση, είναι με 22,4% το Κίνημα Πέντε Αστέρων του Μπέπε Γκρίλο.

Η Φόρτσα Ιτάλια του Σίλβιο Μπερλουσκόνι δεν υπερβαίνει το 15,7% των ψήφων. Στις βουλευτικές εκλογές του 2013 είχε συγκεντρώσει το 28%.

Η Λέγκα του Βορρά εκτιμάται ότι συγκεντρώνει το 6,1%, χάρη στο σύνθημα «έξω από το Ευρώ». Το αριστερό ψηφοδέλτιο Η Άλλη Ευρώπη με τον Τσίπρα προβλέπεται πως θα συγκεντρώσει το 4,1% και η Νέα Κεντροδεξιά του Αντζελίνο Αλφάνο το 3,9%.

Για την εκλογή ευρωβουλευτή στην Ιταλία το κατώτατο όριο ψήφων είναι το 4%.

Στελέχη του Δημοκρατικού Κόμματος μιλώντας στα ιταλικά μέσα ενημέρωσης υπογράμμισαν ότι πρόκειται για το καλύτερο αποτέλεσμα που έφερε οποιοδήποτε κόμμα της ευρωπαϊκής κεντροαριστεράς και πιθανότατα για επίδοση-ρεκόρ σε όλες τις χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Ο Ρέντσι βρίσκεται στην έδρα των Δημοκρατικών στην Ρώμη και ίσως κάνει δηλώσεις αργότερα.