Ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, Μάρτιν Σουλτς, συνοδεία του πρωθυπουργού της Κροατίας, Ζόραν Μιλάνοβιτς, επισκέφθηκαν πληγείσες από τις πλημμύρες περιοχές της χώρας

Ο κ. Σουλτς εξέφρασε την αλληλεγγύη και τη συμπόνια του στους ανθρώπους που επλήγησαν από τη φυσική καταστροφή, ενώ επισκεπτόμενος την περιοχή του δήμου Γκούνιε, τόνισε ότι η κατάσταση στις περιοχές που επλήγησαν προκαλεί τη συμπόνια όλων και υπενθύμισε ότι πρόσφατα και η χώρα του επλήγη από πλημμύρες.

Το δυτικό τμήμα της Γερμανίας και άλλα τμήματα της δυτικής Ευρώπης επλήγησαν από εκτεταμένες πλημμύρες τον Ιούνιο του περασμένου χρόνου, στις οποίες απώλειες ανθρώπινων ζωών και προκλήθηκαν σοβαρές υλικές ζημιές.

Ο πρωθυπουργός της Κροατίας είπε ότι θα αξιοποιηθεί και το τελευταίο ευρώ βοήθειας από τα ευρωπαϊκά κεφάλαια.

«Μπορεί να λάβουμε σε μεταγενέστερο χρόνο των κονδυλίων που δαπανούμε και πρέπει να αρχίσουμε να διαθέτουμε για την ανασυγκρότηση τις επόμενες εβδομάδες» τόνισε ο κ. Μιλάνοβιτς.

«Η κυβέρνηση υιοθετηθεί συγκεκριμένες αποφάσεις» σημείωσε ο Κροάτης πρωθυπουργός υπογραμμίζοντας ότι θα επιτηρεί ο ίδιος την υλοποίησή τους.

«Αυτό μπορούμε να κάνουμε. Δεν θα υποσχεθούμε πράγματα, τα οποία δεν μπορούμε να κάνουμε. Μπορεί να μην είμαστε τέλειοι, αλλά δεν είμαστε κακοί» ανέφερε.

Η κροατική κυβέρνηση σε έκτακτη συνεδρίασης της, χθες, στην πόλη Ζουπάνια, που επλήγη από τις πλημμύρες υιοθέτησε οκτώ αποφάσεις για να βοηθήσει τους πλημμυροπαθείς.

Συγκεκριμένα, το κράτος θα καλύψει το κόστος της έκδοσης νέων εγγράφων πιστοποίησης ταυτότητας για τους κατοίκους των περιοχών που επλήγησαν στο ανατολικό τμήμα της χώρας και θα χορηγήσει το 50% των μισθών τριών μηνών σε ανθρώπους που εργάζονται σε εταιρείες στις πληγείσες περιοχές και δεν λειτουργούν προς το παρόν.

Επιπλέον η κρατική επιχείρηση παροχής ηλεκτρισμού HEP θα καλύψει τους λογαριασμούς κατανάλωσης ηλεκτρικής ενέργειας, οι μαθητές των γυμνασίων και λυκείων θα δώσουν απολυτήριες εξετάσεις σε χρόνο που θα αποφασιστεί αργότερα.

Η κυβέρνηση της Κροατίας εξασφάλισε στον οργανισμό αυτοκινητοδρόμων 100 εκ. κούνα για την επιδιόρθωση των ζημιών στο εθνικό δίκτυο που προκλήθηκαν από τις πλημμύρες. Το κράτος θα στηρίξει επίσης αγρότες και ιχθυοκαλλιεργητές στις πληγείσες περιοχές και θα καταβάλει αποζημιώσεις σε κτηνοτρόφους.

Στην πόλη Ζουπάνια αποφασίστηκε να λειτουργήσει περιφερειακό κέντρο για την υποδοχή και διανομή ανθρωπιστικής βοήθειας στις πληγείσες περιοχές.