Την 60η επέτειο από την απόφαση του Ανώτατου Δικαστηρίου των ΗΠΑ που έκρινε αντισυνταγματικό τον φυλετικό διαχωρισμό στα δημόσια σχολεία της χώρας, εόρτασε την Παρασκευή ο πρόεδρος Μπαράκ Ομπάμα.

Η ομόφωνη απόφαση του δικαστηρίου, τον Μάιο του 1954 πάρθηκε μετά από μηνύσεις που είχαν καταθέσει οι γονείς των παιδιών που φοιτούσαν σε «ειδικά» σχολεία στην πρωτεύουσα του Κάνσας, Τοπίκα. Σύμφωνα με την απόφαση του δικαστηρίου καταργήθηκε η νοοτροπία του «χωριστά αλλά ίσοι», που επέτρεπε σε κοινότητες και επιχειρήσεις να διατηρούν χωριστές εγκαταστάσεις για λευκούς και μαύρους.

Ωστόσο, πολλές κοινότητες απέρριψαν την απόφαση του δικαστηρίου, ενώ στο νότο κάποιοι αξιωματούχοι προτίμησαν να κλείσουν τα σχολεία παρά σε αυτά να μπορούν να φοιτούν ταυτόχρονα μαύροι και λευκοί μαθητές.

Στα μέσα της δεκαετίας του 1960, το κίνημα για τα πολιτικά δικαιώματα κατάφερε ορισμένες σημαντικές νίκες. Οι μαζικές διαδηλώσεις που κίνησαν το ενδιαφέρον ολόκληρης της χώρας είχαν ως αποτέλεσμα να καταργηθεί ο φυλετικός διαχωρισμός σε κάθε δημόσιο χώρο και να δοθούν ίσα πολιτικά δικαιώματα σε όλους.

«Καθώς τιμούμε αυτή την ιστορική επέτειο, πρέπει οι ίδιοι να δεσμευτούμε στον μακροχρόνιο αγώνα για την εξάλειψη της μισαλλοδοξίας και του ρατσισμού σε κάθε τους μορφή», αναφέρει σε ανακοίνωσή του ο Ομπάμα. «Και έχουμε στο νου μας ότι η αλλαγή δεν επήλθε μέσα σε μία ημέρα –χρειάστηκαν πολλά χρόνια και ένα πανεθνικό κίνημα ώστε να γίνει πραγματικότητα το όνειρο του πολιτικού δικαιώματος για όλα τα παιδιά του Θεού», πρόσθεσε.