Ο Νιγηριανός πρόεδρος Γκούντλακ Τζόναθαν θα επισκεφθεί σήμερα την πόλη Τσιμπόκ στα βορειοανατολικά της χώρας, από όπου απήχθησαν περισσότερες από 200 μαθήτριες, μία υπόθεση που σόκαρε τη χώρα και τη διεθνή κοινή γνώμη.

Η απαγωγή έγινε πριν από ένα μήνα και δεν έχει φανεί κανένα ίχνος των κοριτσιών, τα οποία άρπαξαν αντάρτες της Μπόκο Χαράμ, εκτός από ένα βίντεο που έδωσε στη δημοσιότητα η οργάνωση το οποίο έδειχνε περίπου 100 κορίτσια και στο οποίο οι αντάρτες ζητούσαν να γίνει ανταλλαγή με κρατούμενους.

Ο πρόεδρος δέχθηκε σφοδρή κριτική για τη αποτυχία της κυβέρνησή του να σώσει τα κορίτσια αλλά απέκλεισε το ενδεχόμενο ανταλλαγής.

Οι οικογένειες των μαθητριών ζήτησαν την απελευθέρωσή τους άνευ όρων.

Μετά την επίσκεψη στο Τσιμπόκ ο Νιγηριανός πρόεδρος θα βρεθεί στο Παρίσι όπου θα συμμετάσχει σε σύνοδο που συγκαλεί ο Γάλλος πρόεδρος Φρανσουά Ολάντ με αντικείμενο τη Μπόκο Χαράμ. Στην αυριανή σύνοδο θα συμμετάσχουν και οι ηγέτες χωρών που γειτνιάζουν με τη Νιγηρία, όπως το Μπενίν, το Καμερούν, ο Νίγηρας και το Τσαντ, αλλά και εκπρόσωποι από τη Βρετανία, τις ΗΠΑ και την ΕΕ.

Σύμφωνα με το Παρίσι, στόχος της συνόδου είναι να ενθαρρυνθούν οι χώρες της περιοχής να συνεργαστούν με την Αμπούτζα στη μάχη της κατά της Μπόκο Χαράμ.