Ένα μυστηριώδες και μη επανδρωμένο κατασκοπευτικό drone της θάλασσας ξεβράστηκε στις 28 Σεπτεμβρίου σε απομονωμένο νησί της Σκοτίας.

Είναι αμερικανικής κατασκευής, φέρει ωστόσο πλήθος από ασυνήθιστες τροποποιήσεις και δεν είναι γνωστό σε ποιον ανήκει.

Το ανακάλυψαν περίοικοι στις ακτές του σκοτσέζικου νησιού Isle of Tiree και κάλεσαν την Ακτοφυλακή.

Όπως μας λέει το Forbes στο ρεπορτάζ του, κανείς δεν το έχει διεκδικήσει. Εξίσου μυστηριώδεις παραμένουν και οι συνθήκες που το έφεραν στις ακτές του απομακρυσμένου νησιού.

Σύμφωνα με το περιοδικό «Maritime Executive», το drone είναι το αμερικανικό Liquid Robotics Wave Glider, ένα μη επανδρωμένο σκάφος σχεδιασμένο να καλύπτει αποστάσεις χιλιάδων χιλιομέτρων με κατασκοπευτικούς σκοπούς. Έχει κεραίες για δορυφορική επικοινωνία και GPS.

Όπως παρατηρεί το περιοδικό, το σκάφος έχει υποστεί ανακατασκευή. Σύμφωνα με το Forbes, το βρετανικό Υπουργείο Άμυνας είπε ότι δεν είναι δικό τους.

Οι περισσότεροι αναλυτές υποδεικνύουν το αμερικανικό Ναυτικό, που έχει βάση υποβρυχίων εκεί κοντά (Faslane) και έχει δηλώσει πως ξαναμπαίνει στην κούρσα των υποβρυχίων, καθώς θεωρεί τις πυρηνικές ρωσικές τορπίλες κίνδυνο για όλη την περιοχή.

Μπορεί να χρησιμοποιούνταν για κατασκοπευτική δουλειά στον ρωσικό στόλο, το «Maritime Executive» υποδεικνύει ωστόσο πως έχει βεληνεκές χιλιάδων χιλιομέτρων, κι έτσι μπορεί να έχει φύγει από παντού.

Το Forbes υποδεικνύει πως ανήκει πιθανότατα στο αμερικανικό Ναυτικό, όχι μόνο γιατί είναι αμερικανικής κατασκευής, αλλά κυρίως επειδή κοστίζει 350.000 δολάρια. Μόνο οι Αμερικανοί θα έχαναν κάτι τόσο ακριβό και δεν θα έμπαιναν στον κόπο να το διεκδικήσουν, παρατηρεί χαρακτηριστικά.