Την πίστη τους στο σύνθημα «Ποτέ πια φασισμός-Ποτέ πια πόλεμος» διατράνωσαν στην κεντρική Πλατεία των Ηρώων στη Βιέννη, πολλές χιλιάδες επισκέπτες που με την ενθουσιώδη συμμετοχή τους, μαζί με τις ομιλίες κορυφαίων Αυστριακών πολιτικών και τη μεγάλη υπαίθρια συναυλία της Συμφωνικής της Βιέννης, έστειλαν ηχηρό αντιφασιστικό μήνυμα σε όλο τον κόσμο κατά τη χθεσινοβραδινή «Γιορτή της χαράς».

Για δεύτερη συνεχή χρονιά και με ευρεία κοινωνική συναίνεση, στην μοναδική αυτή εκδήλωση τιμήθηκαν τα θύματα του ναζισμού και γιορτάστηκε η 69η επέτειος από τη συντριβή της ναζιστικής Γερμανίας και την απελευθέρωση της Ευρώπης από το ναζισμό με το τέλος του Β΄ Παγκοσμίου Πολέμου, την 8η Μαΐου 1945.

«Είμαι πολύ υπερήφανος που η Πλατεία των Ηρώων σημαδεύεται από αντιφασίστες και δημοκράτες, γιατί αυτή είναι η εικόνα που αξίζει στην Αυστρία», διαμήνυσε χαρακτηριστικά στην ομιλία του στη «Γιορτή της χαράς» ο καγκελάριος της Αυστρίας και αρχηγός των Σοσιαλδημοκρατών, Βέρνερ Φάιμαν, εκφράζοντας συγχρόνως τη βαθιά ευγνωμοσύνη του προς τους Αυστριακούς που αντιστάθηκαν στο ναζιστικό καθεστώς.

Η 8η Μαΐου δεν είναι μόνον η ημέρα του «Ποτέ δεν ξεχνάμε» αλλά και η «Ημέρα του θάρρους για τίμια και ειλικρινή περπατησιά», τόνισε ο καγκελάριος προειδοποιώντας για την ενδυνάμωση των Ακροδεξιών σε όλη την Ευρώπη και επισημαίνοντας πως στόχος των επόμενων γενεών σε ολόκληρη τη γηραιά ήπειρο πρέπει να είναι η υποστήριξη μιας ειρηνικής συμβίωσης, χωρίς μίσος και βία, με σύνθημα «Ποτέ πια φασισμός, ποτέ πια πόλεμος».

Την βιεννέζικη Πλατεία των Ηρώων στιγμάτιζε επί δεκαετίες το γεγονός ότι σε αυτήν ακριβώς την πλατεία, το Μάρτιο του 1938 ο Αδόλφος Χίτλερ κήρυσσε επίσημα την προσάρτηση της ιδιαίτερης πατρίδας του, της Αυστρίας, στο ναζιστικό γερμανικό Τρίτο Ράιχ, μπροστά στα επευφημούντα πλήθη που είχαν συγκεντρώσει τότε οι ναζιστές για την υποδοχή του «Φίρερ».

Ήταν επίσης η ίδια πλατεία όπου εδώ και πολλά χρόνια, την 8η Μαΐου, ακριβώς, κάθε χρόνο, ακροδεξιές γερμανοεθνικιστικές «Αδελφότητες», με τη στήριξη του αυστριακού κοινοβουλευτικού ακροδεξιού εθνικιστικού Κόμματος των Ελευθέρων του διαβόητου Γιεργκ Χάιντερ, θρηνούσαν την ήττα του ναζισμού τιμώντας τη «μνήμη των νεκρών» τους: των μελών της Βέρμαχτ και των Ες-Ες.

Έκκληση να μην επιτραπεί να ξεθωριάσει ποτέ η μνήμη της ναζιστικής τρομοκρατίας, απεύθυνε στη δική του ομιλία ο υπουργός Δικαιοσύνης Βόλφγκανγκ Μπράντστετερ, ζητώντας την «ανοσοποίηση» της νεολαίας απέναντι στην «επικίνδυνη ρατσιστική ιδεολογία». Επισήμανε επίσης πως στην Αυστρία υπάρχει ιδιαίτερα αυστηρή νομοθεσία κατά νεοναζιστικών δραστηριοτήτων, σημαντικό όμως είναι να υπάρχει πρόληψη σε όλα τα επίπεδα.

Στο ίδιο πνεύμα και με επισήμανση πως η 8η Μαΐου είναι ημέρα μνήμης και ανάμνησης αλλά και ημέρα ευγνωμοσύνης για την απαλλαγή της Ευρώπης από τη ναζιστική κυριαρχία, όπως επίσης υπογράμμιση των κινδύνων που εγκυμονεί ο νεοφασισμός, ήταν οι ομιλίες της προέδρου της αυστριακής Βουλής, Μπάρμπαρα Πράμερ, της ελληνικής καταγωγής αναπληρώτριας δημάρχου και τοπικής κυβερνήτη της Βιέννης, Μαρία Βασιλάκου, όπως και του δημοτικού συμβούλου Πολιτισμού Αντρέας Μάιλατ-Ποκόρνι.

Επευφημούμενος ζωηρά από το πλήθος, ο Αμπά Λεβίτ, ένας από τους τελευταίους επιζώντες του ναζιστικού στρατοπέδου συγκέντρωσης Μαουτχάουζεν, κατέθεσε τη μαρτυρία του για τις ναζιστικές θηριωδίες, καλώντας σε αγώνα κατά των φασιστών ανά τον κόσμο και σε προάσπιση της ειρήνης, της ελευθερίας και της δημοκρατίας.

Από την πλευρά του, ο πρόεδρος της Αυστριακής Επιτροπής Μαουτχάουζεν, η οποία οργάνωσε τη χθεσινοβραδινή εκδήλωση, Βίλι Μέρνι, χαιρέτισε την απόφαση των αρμόδιων φορέων για τη μόνιμη καθιέρωση απότισης τιμής κάθε χρόνο στις 8 Μαΐου στην Πλατεία των Ηρώων, στη μνήμη των θυμάτων του ναζισμού και εορτασμού του τέλους του Β΄ Παγκοσμίου Πολέμου με την απελευθέρωση της Ευρώπης από το ναζισμό.

Υπό τη διεύθυνση του Μπερτράν ντε Μπιγί η Συμφωνική της Βιέννης παρουσίασε στη συνέχεια, μέχρι αργά τη νύχτα στην Πλατεία των Ηρώων, την Πέμπτη Συμφωνία του Λούντβιχ βαν Μπετόβεν και έργα των Ζιλ Μασενέ και Σαρλ-Φρανσουά Γκουνό, με σολίστ την υψίφωνο Σόνια Γιούντσεβα και τον τενόρο Πιοτρ Μπέτσαλα.

Το όλο πρόγραμμα της «Γιορτής της χαράς» συντόνισε η διάσημη Αυστριακή ηθοποιός Καταρίνα Στέμπεργκερ, γνωστή και ως συνιδρύτρια της αυστριακής πρωτοβουλίας “Η Ελλάδα ανθίζει”, για την προβολή της πραγματικής εικόνας της Ελλάδας στο εξωτερικό.


Ο καγκελάριος της Αυστρίας Βέρνερ Φάιμαν στη «Γιορτή της χαράς»

Ο Ελληνισμός θα τιμήσει την Κυριακή τη μνήμη των νεκρών του στο πρώην ναζιστικό στρατόπεδο συγκέντρωσης στο Μαουτχάουζεν

Παράλληλα, με τρισάγιο, ομιλίες, καταθέσεις στεφάνων αλλά και παρουσίαση του μνημειώδους έργου του Μίκη Θεοδωράκη «Μαουτχάουζεν», ο Ελληνισμός θα τιμήσει μεθαύριο, Κυριακή, στις πρώην εγκαταστάσεις του ναζιστικού στρατοπέδου συγκέντρωσης στο Μαουτχάουζεν της Άνω Αυστρίας, τη μνήμη των 3.700 Ελλήνων που υπήρξαν εκεί θύματα της ναζιστικής θηριωδίας στη διάρκεια του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου.

Στην τελετή στο ελληνικό μνημείο του Μαουτχάουζεν, με την ευκαιρία συμπλήρωσης 69 χρόνων από την απελευθέρωση του στρατοπέδου συγκέντρωσης, θα παραβρεθούν εκπρόσωποι της ελληνικής πολιτείας, με επικεφαλής τη νέα πρέσβειρα της Ελλάδας στην Αυστρία, Χρυσούλα Αλιφέρη, όπως επίσης εκπρόσωποι της Κυπριακής Δημοκρατίας, με επικεφαλής τον νέο πρεσβευτή Μάριο Ιερωνυμίδη.

Θα συμμετάσχουν, επίσης, μαζικοί φορείς καθώς και μέλη της Ομογένειας, στο πλαίσιο αποστολής που συνδιοργανώνουν η Ομοσπονδία Ελληνικών Συλλόγων Αυστρίας, ο Κοινωνικοπολιτιστικός Σύλλογος της Ελληνικής Κοινότητας Βιέννης και Περιχώρων, ο Σύλλογος Ελλήνων Φοιτητών και Επιστημόνων Βιέννης και ο Σύλλογος Ποντίων Βιέννης «Ξενιτέας», ενώ τα τέσσερα τραγούδια του «Μαουτχάουζεν» θα παρουσιάσει το μουσικό σχήμα της Βιέννης «Οι Έλληνες».

Το τρισάγιο στο ελληνικό μνημείο θα τελέσει ο αρχιερατικός επίτροπος της Ιεράς Μητρόπολης Βιέννης, πρωτοπρεσβύτερος Ιωάννης Νικολίτσης, εκπροσωπώντας τον Μητροπολίτη Αυστρίας-Έξαρχο Ουγγαρίας και Μεσευρώπης Αρσένιο.

Στη μεγάλη κοινή τελετή στο κεντρικό μνημείο του Μαουτχάουζεν, που θα ακολουθήσει εκείνων στο ελληνικό μνημείο και στα εθνικά μνημεία των άλλων χωρών και στην οποία αναμένονται δεκάδες επίσημες αντιπροσωπείες και πολλές χιλιάδες προσκυνητές από όλη την Ευρώπη, θα παραστεί η πολιτειακή και πολιτική ηγεσία της Αυστρίας, με επικεφαλής τον ομοσπονδιακό καγκελάριο Βέρνερ Φάιμαν και την πρόεδρο της αυστριακής Βουλής Μπάρμπαρα Πράμερ.

Το στρατόπεδο συγκέντρωσης στο Μαουτχάουζεν, έξω από το ομώνυμο χωριό, 170 χιλιόμετρα δυτικά της Βιέννης, ιδρύθηκε από τους Γερμανούς ναζιστές τον Αύγουστο του 1938 αρχικά για να μεταφερθούν εκεί κρατούμενοι από το στρατόπεδο συγκέντρωσης του Νταχάου και μετά από το Άουσβιτς.

Μέχρι την απελευθέρωσή του από συμμαχικά στρατεύματα, στις 5 Μαΐου 1945, πάνω από 206.000 κρατούμενοι από όλη την Ευρώπη, γνώρισαν στο Μαουτχάουζεν ό,τι πιο απάνθρωπο μπορεί να συλλάβει ο ανθρώπινος νους. Για τους 122.797 από αυτούς – ανάμεσά τους και 3.700 Έλληνες – η απελευθέρωση ήλθε πολύ αργά, είχαν ήδη αφήσει στα κρεματόρια του Μαουτχάουζεν την τελευταία τους πνοή.

Μετά τον πόλεμο οι εγκαταστάσεις του ναζιστικού στρατοπέδου συγκέντρωσης μετατράπηκαν σε μουσείο και τόπο προσκυνήματος με μνημεία των χωρών που είχαν εκεί τα θύματά τους και κάθε χρόνο, στην επέτειο απελευθέρωσης, συρρέουν στο Μαουτχάουζεν πολλές χιλιάδες προσκυνητές από τα πέρατα της Ευρώπης, αλλά και οι ελάχιστοι πλέον επιζώντες του.

Το μνημειώδες έργο του «Μαουτχάουζεν» μελοποίησε ο κορυφαίος Έλληνας μουσικοσυνθέτης Μίκης Θεοδωράκης το 1965, σε ποίηση του εκλιπόντα το 2011, μεγάλου θεατρικού συγγραφέα και ακαδημαϊκού Ιάκωβου Καμπανέλλη, ο οποίος υπήρξε για δυόμιση χρόνια κρατούμενος στο στρατόπεδο συγκέντρωσης και ένας από τους ελάχιστους επιζώντες του.