Ο Μάρτιν Ίντικ, ειδικός απεσταλμένος των ΗΠΑ στις ειρηνευτικές συνομιλίες μεταξύ Ισραηλινών και Παλαιστινίων, επεσήμανε σήμερα ότι καμία από τις δύο πλευρές δεν φαίνεται διατεθειμένη να κάνει δύσκολους συμβιβασμούς, κατηγορώντας και τις δύο για την αποτυχία των διαπραγματεύσεων.

Μιλώντας για πρώτη φορά δημοσίως για τις εννεάμηνες προσπάθειες του αμερικανού υπουργού Εξωτερικών Τζον Κέρι να υπάρξει μια συμφωνία μεταξύ Ισραηλινών και Παλαιστινίων ως τις 29 Απριλίου, ο Ίντικ ξεκαθάρισε ότι κατηγορεί και τις δύο πλευρές για την αποτυχία των διαπραγματεύσεων.

Συγκεκριμένα αναφέρθηκε στη συνέχιση της εποικιστικής δραστηριότητας του Ισραήλ και στην ένταξη των Παλαιστινίων σε 15 διεθνείς συμβάσεις και οργανισμούς.

«Ένα πρόβλημα που εμφανίστηκε τους τελευταίους εννέα μήνες είναι ότι οι πλευρές, αν και έδειξαν κάποια ευελιξία στις διαπραγματεύσεις, δεν αισθάνονται την άμεση ανάγκη να κάνουν τους δύσκολους συμβιβασμούς που είναι απαραίτητοι για να επιτευχθεί η ειρήνευση», υπογράμμισε ο Ίντικ.

«Είναι γεγονός ότι τόσο οι Ισραηλινοί όσο και οι Παλαιστίνιοι άφησαν να περάσουν ανεκμετάλλευτες ευκαιρίες και προχώρησαν σε ενέργειες που υπονόμευσαν την (ειρηνευτική) διαδικασία», επεσήμανε ο ίδιος.

Στις 24 Απριλίου ο Ισραήλ ανέστειλε τις συνομιλίες με τους Παλαιστίνιους αφού ο πρόεδρος Μαχμούντ Αμπάς υπέγραψε μια συμφωνία εθνικής συμφιλίωσης με την αντίπαλη παλαιστινιακή παράταξη Χαμάς.

Επίσης ο Ίντικ χαρακτήρισε την απόφαση των Παλαιστινίων να ενταχθούν σε 15 διεθνείς συνθήκες ως «ιδιαίτερα αντιπαραγωγική».

Από την άλλη ο αμερικανός διαμεσολαβητής αναφέρθηκε και στις εποικιστικές δραστηριότητες των Ισραηλινών. Σύμφωνα με τον ίδιο, στη διάρκεια των τελευταίων 9 μηνών το Ισραήλ ανακοίνωσε την προκήρυξη διαγωνισμού για την κατασκευή 4.800 οικιστικών μονάδων σε περιοχές που οι παλαιστινιακοί χάρτες αναφέρουν ότι θα ανήκουν στο Ισραήλ.

Παράλληλα όμως προχώρησε τον σχεδιασμό για την ανέγερση ακόμη 8.000 μονάδες σε άλλες περιοχές της Δυτικής Όχθης, όπου οι Παλαιστίνιοι επιθυμούν να δημιουργήσουν το δικό τους κράτος.

«Η ανεξέλεγκτη εποικιστική δραστηριότητα, κυρίως εν μέσω διαπραγματεύσεων, δεν υπονομεύει απλώς την εμπιστοσύνη των Παλαιστινίων στον σκοπό των διαπραγματεύσεων. Μπορεί επίσης να υπονομεύσει το εβραϊκό μέλλον του Ισραήλ», επεσήμανε ο Ίντικ.

Στο μεταξύ η εφημερίδα Jerusalem Post ανέφερε σε άρθρο της ότι το Περιφερειακό Συμβούλιο της Κοιλάδας του Ιορδάνη, μια ομάδα που εκπροσωπεί τους εβραίους εποίκους στη βόρεια Δυτική Όχθη, έχει καταρτίσει ένα 10ετές σχέδιο να τριπλασιάσει τον πληθυσμό του οικισμού.

Στόχος του σχεδίου αυτού είναι να γίνει δυσκολότερη η μεταφορά γης που χρησιμοποιούν οι εβραίοι έποικοι στους Παλαιστίνιους στο πλαίσιο μιας μελλοντικής συμφωνίας.

Παράλληλα, ο ισραηλινός υπουργός Κατασκευών και Στέγασης Ουρί Αριέλ δήλωσε ότι θα αντιταχθεί στη δημιουργία ενός παλαιστινιακού κράτους. «Μεταξύ του (ποταμού) Ιορδάνη και της Μεσογείου θα υπάρχει ένα κυρίαρχο κράτος και αυτό είναι το κράτος του Ισραήλ», υπογράμμισε ο Αριέλ, ο οποίος δεσμεύθηκε ότι το υπουργείο του θα εργαστεί ώστε να διασφαλίσει πως δεν θα μεταφερθεί γη από Ισραηλινούς προς του Παλαιστίνιους.

Η σύμβουλος εθνικής ασφαλείας των ΗΠΑ Σούζαν Ράις και ο παλαιστίνιος πρόεδρος Μαχμούντ Αμπάς συζήτησαν χθες Πέμπτη στη Ραμάλα την ειρηνευτική διαδικασία, η οποία έχει παγώσει, μία ημέρα αφού η αμερικανίδα αξιωματούχος συναντήθηκε με τον ισραηλινό πρωθυπουργό Μπενιαμίν Νετανιάχου και τον πρόεδρο Σιμόν Πέρες.

Ο Αμπάς δήλωσε σε τηλεοπτική του συνέντευξη πριν τη συνάντηση ότι ενδιαφέρεται για τη διεξαγωγή ειρηνευτικών συνομιλιών με το Ισραήλ υπό την αιγίδα των ΗΠΑ.

Ο παλαιστίνιος ηγέτης σημείωσε ότι οι διαπραγματεύσεις θα εξαρτηθούν από το αν το Ισραήλ θα απελευθερώσει τους παλαιστίνιους κρατούμενους, όπως είχε δεσμευθεί, και αν θα συμφωνήσει να παγώσει τις εποικιστικές του δραστηριότητες για τρεις μήνες, για όσο διάστημα συζητείται το θέμα των συνόρων.