Στη συνοχή της Ευρώπης αναφέρθηκε την Τετάρτη (30/9) η γερμανίδα καγκελάριος Άνγκελα Μέρκελ επισημαίνοντας πως «λύδια λίθο» θα αποτελέσει ο τρόπος εφαρμογής της μεταρρύθμισης της πολιτικής ασύλου.

Αναφερόμενη στις προτάσεις που κατέθεσε η Ευρωπαϊκή Επιτροπή επεσήμανε ότι ορθώς η Γερμανία ανέλαβε δράση προκειμένου να αντιμετωπιστεί η έκτακτη κατάσταση στην Λέσβο, αλλά «αυτό δεν αποτελεί βιώσιμη λύση του προβλήματος».

«Πρέπει επειγόντως να προωθηθεί η προταθείσα μεταρρύθμιση της ευρωπαϊκής πολιτικής ασύλου», τόνισε η Άνγκελα Μέρκελ μιλώντας νωρίτερα σήμερα από το βήμα του Ομοσπονδιακού Κοινοβουλίου στο πλαίσιο της συζήτησης για τον προϋπολογισμό και επεσήμανε ότι πρόκειται για σύνθετο πρόβλημα το οποίο θα απασχολήσει την Ευρώπη «για τις επόμενες δεκαετίες».

Η καγκελάριος εξέφρασε την ευγνωμοσύνη της προς την Ευρωπαϊκή Επιτροπή για τις προτάσεις που εκπόνησε, για να δηλώσει: «Το ερώτημα πώς θα εφαρμόσουμε αυτή την μεταρρύθμιση αποτελεί λυδία λίθο και για τη συνοχή της Ευρώπης». Αν δεν βρούμε μόνιμα μια κοινή βάση στο ζήτημα της μετανάστευσης μεταξύ των κρατών-μελών της ΕΕ, προειδοποίησε, «θα είναι ένα βαρύ φορτίο για την ικανότητα δράσης της Ευρώπης».

Η Άνγκελα Μέρκελ όπως επισημαίνει το Αθηναϊκό Πρακτορείο Ειδήσεων αναφέρθηκε ακόμη σε «τρομερές εικόνες» από την Λέσβο. «Ήταν σωστό ότι η Γερμανία ανέλαβε εδώ δράση και βοήθησε σε ανθρωπιστικό επίπεδο. Γνωρίζουμε όμως ότι αυτό δεν αποτελεί βιώσιμη λύση του προβλήματος», πρόσθεσε και κατέληξε λέγοντας ότι είναι σημαντικό να δημιουργηθεί ένας σε μεγάλο βαθμό υπό ευρωπαϊκή διεύθυνση καταυλισμός για πρόσφυγες, ως «πιλοτικό» σχέδιο.