Να σταματήσει τη στρατιωτική του «κλιμάκωση» εναντίον της Γάζας, κάλεσε σήμερα το Ισραήλ ο παλαιστίνιος πρόεδρος, Μαχμούντ Αμπάς, καταδικάζοντας την αναζωπύρωση της έντασης μεταξύ του ισραηλινού στρατού και του Ισλαμικού Τζιχάντ γύρω από τη Λωρίδα της Γάζας, συμπεριλαμβανομένης και της ρίψης ρουκετών από Παλαιστίνιους.

Ο Ισλαμικός Τζιχάντ και η Χαμάς ανακοίνωσαν ωστόσο ότι τέθηκε και πάλι σε ισχύ η εκεχειρία από τις 14:00 τοπική ώρα (και ώρα Ελλάδος).

«Καταδικάζουμε κάθε στρατιωτική κλιμάκωση, συμπεριλαμβανομένων και (της ρίψης) των ρουκετών», δήλωσε ο Αμπάς σε κοινή συνέντευξη Τύπου με τον βρετανό πρωθυπουργό Ντέιβιντ Κάμερον στη Βηθλεέμ της Δυτικής Όχθης, την επομένη ενός μπαράζ ρουκετών του Ισλαμικού Τζιχάντ εναντίον του Ισραήλ σε αντίποινα για το θάνατο τριών μαχητών του σε ισραηλινή επιδρομή.

Την ίδια ώρα ο Ισλαμικός Τζιχάντ ανακοίνωσε ότι τίθεται εκ νέου σε ισχύ η εκεχειρία του Νοεμβρίου του 2012 μεταξύ του Ισραήλ και των ένοπλων οργανώσεων της Λωρίδας της Γάζας, ύστερα από αιγυπτιακή διαμεσολάβηση.

«Η αιγυπτιακή πλευρά μας ενημέρωσε ότι κατάφερε μια συμφωνία που εδραιώνει την εκεχειρία, βάσει των όρων που είχαν συμφωνηθεί μετά την ισραηλινή επιχείρηση στη Γάζας στα τέλη του 2012», δήλωσε ο εκπρόσωπος της οργάνωσης Νταούντ Σιχάμπ.

«Η Χαμάς και τα άλλα κινήματα επιθυμούν την τήρηση της εκεχειρίας, τη διακοπή της κλιμάκωσης και την προστασία του παλαιστινιακού λαού έναντι της ισραηλινής επιθετικότητας», δήλωσε από την πλευρά του ο Μπάσεμ Ναΐμ σύμβουλος Εξωτερικών Υποθέσεων του επικεφαλής της κυβέρνησης της Χαμάς Ισμαήλ Χανίγια.

Σύμφωνα με το παλαιστινιακό πρακτορείο ειδήσεων WAFA που επικαλείται τον Ναμπίλ Αμπού Ρουντέινα, τον εκπρόσωπο του Αμπάς, ο παλαιστίνιος πρόεδρος ζήτησε από το Ισραήλ «να τερματίσει τη στρατιωτική του κλιμάκωση στην πολιορκημένη Λωρίδα της Γάζας».

Άμεση ήταν η απάντηση του ισραηλινού πρωθυπουργού Μπενιαμίν Νετανιάχου ο οποίος επέκρινε τον Αμπάς που «δεν καταδίκασε τις ρουκέτες οι οποίες ερρίφθησαν εναντίον των πολιτών μας αλλά καταδίκασε το Ισραήλ γιατί σκότωσε τρεις τρομοκράτες που έριχναν οβίδες εναντίον μας».

«Αν θέλουμε την επίτευξη πραγματικής ειρήνης, πρέπει να είμαστε πολύ σαφείς στην καταδίκη της τρομοκρατίας και στο δικαίωμά μας στην αυτοάμυνα», πρόσθεσε, σύμφωνα με δηλώσεις που ανάρτησε στο Twitter ο εκπρόσωπός του Οφίρ Γκέντελμαν.

Ο ισραηλινός πρωθυπουργός προειδοποίησε ότι θα υπάρξουν αντίποινα «με αυξανόμενη ένταση» κατά κάθε προσπάθειας να πληγούν Ισραηλινοί κατά τη διάρκεια της εβραϊκής γιορτής Πουρίμ που αρχίζει το Σάββατο με τη δύση του ηλίου και διαρκεί έως τη δύση του ηλίου την Κυριακή.

«Τα τρομοκρατικά στοιχεία στη Λωρίδα της Γάζας καλά θα κάνουν να ασχοληθούν με το εσωτερικό παρά να τα βάζουν με μια πολύ αποφασιστική κυβέρνηση και έναν πολύ ισχυρό στρατό», δήλωσε σήμερα στους δημοσιογράφους ενώ ξεναγούσε τον Ντέιβιντ Κάμερον σε μια φαρμακοβιομηχανία.

Πολλές ρουκέτες ερρίφθησαν το πρωί από τη Λωρίδα της Γάζας προς τις πόλεις Ασντότ και Ασκελόν του νοτίου Ισραήλ, κοντά στη μεθόριο με το παλαιστινιακό έδαφος. Δύο μεταξύ αυτών έπεσαν σε μη κατοικημένες περιοχές, ανακοίνωσε ο στρατός.

Ένα βλήμα είχε ριφθεί νωρίτερα κοντά στη μεθόριο, χωρίς να προκαλέσει τραυματισμούς, την επομένη του μπαράζ 130 ρουκετών της παλαιστινιακής ριζοσπαστικής οργάνωσης Ισλαμικός Τζιχάντ, σε αντίποινα για τον θάνατο τριών μαχητών της και των επιδρομών της ισραηλινής αεροπορίας που ακολούθησαν σε αντίποινα.

Η κατάσταση ήταν ήρεμη νωρίς σήμερα το πρωί κατά μήκος της μεθορίου μεταξύ Ισραήλ και Λωρίδας της Γάζας. Η στρατιωτική δραστηριότητα ήταν περιορισμένη. Η ορατότητα ήταν κακή λόγω των σφοδρών βροχοπτώσεων που σαρώνουν το Ισραήλ και το παλαιστινιακό έδαφος από χθες, σύμφωνα με φωτοειδησεογράφους του Γαλλικού Πρακτορείου.

Τα σχολεία άνοιξαν σήμερα κανονικά στο νότιο Ισραήλ, όπου ένα μέρος του πληθυσμού έσπευσε χθες στιγμιαία στα καταφύγια.

Το Ισραήλ αντίθετα έκλεισε μέχρι νεωτέρας τα σημεία διέλευσης Κερέμ, Σαλόμ και Ερέζ, στη μεθόριο με τη Γάζα, επιτρέποντας την πρόσβαση μόνο για περιπτώσεις ανθρωπιστικού χαρακτήρα.

Σύμφωνα με εκπρόσωπο του στρατού, «τουλάχιστον 60 ρουκέτες έπληξαν το Ισραήλ από χθες το απόγευμα, εκ των οποίων πέντε σε κατοικημένες περιοχές».

Η ισραηλινή πολεμική αεροπορία απάντησε χθες βράδυ πραγματοποιώντας περί τις 30 αεροπορικές επιδρομές στη Γάζα.

Δεν υπήρξε κανένα θύμα, ούτε από τη μια πλευρά ούτε από την άλλη στην αναμέτρηση αυτή, τη σφοδρότερη εδώ και τουλάχιστον δύο χρόνια, η οποία άρχισε μετά τον θάνατο τριών μαχητών του Ισλαμικού Τζιχάντ σε ισραηλινή επιδρομή την Τρίτη στη νότια Λωρίδα της Γάζας, οι οποίοι είχαν ρίξει βλήμα εναντίον ισραηλινών στρατευμάτων στη μεθόριο.

«Αν δεν υπάρξει ηρεμία στο νότο (του Ισραήλ), θα γίνει θόρυβος στη Γάζα, και αυτό είναι ευφημισμός», δήλωσε χθες βράδυ ο ισραηλινός πρωθυπουργός.

Ο Νετανιάχου που υποσχέθηκε να «συνεχίσει να πλήττει όσους θέλουν να μας κάνουν κακό», τονίζοντας ότι το Ισραήλ «θα δράσει πολύ δυναμικά εναντίον τους», είχε τη νύχτα διαβουλεύσεις με τον υπουργό Άμυνας Μοσέ Γιαλόν και την ηγεσία του στρατού και των υπηρεσιών ασφαλείας.

Το αμερικανικό υπουργείο Εξωτερικών καταδίκασε τις ρίψεις ρουκετών τις οποίες χαρακτήρισε «τρομοκρατικές ενέργειες» και επανέλαβε «το δικαίωμα του Ισραήλ στην αυτοάμυνα».

Η Χαμάς δεν ενεπλάκη

Ο πρώην σύμβουλος εθνικής ασφαλείας του Ισραήλ Γιακόβ Άμιντρορ απέκλεισε σε αυτή τη φάση την επιλογή μιας ανακατάληψης της Λωρίδας της Γάζας, από την οποία αποχώρησαν ο ισραηλινός στρατός και εβραίοι το 2005, όπως είχε απειλήσει χθες ο υπουργός Εξωτερικών Αβίγκντορ Λίμπερμαν.

«Αυτό εξαρτάται από το άλλο στρατόπεδο. Η Χαμάς δεν εμπλέκεται επί του παρόντος και αυτό είναι θετικό», δήλωσε ο Άμιντρορ στο ραδιοφωνικό σταθμό του στρατού.

Σύμφωνα με τον πολεμικό ανταποκριτή της ισραηλινής εφημερίδας Yediot Aharonot, «αυτό που προκαλεί κατάπληξη δεν είναι οι χθεσινές ρίψεις ρουκετών, που ήταν αναμενόμενες, αλλά το μέγεθός τους».

Αυτή η έκρηξη είναι μια «απόπειρα για τη δημιουργία ενός αποτρεπτικού μέσου κατά του Ισραήλ και για να του υπενθυμίσει τις στρατιωτικές δυνατότητες του Ισλαμικού Τζιχάντ», όπως και μια ευκαιρία για επίδειξη της δύναμής του στην αντίπαλη οργάνωση Χαμάς, εκτιμά.

Το βράδυ ισραηλινές αεροπορικές επιδρομές στόχευσαν εναντίον κέντρων εκπαίδευσης και θέσεων εκτόξευσης ρουκετών των Ταξιαρχιών Αλ Κουντς, της ένοπλης πτέρυγας της οργάνωσης Ισλαμικός Τζιχάντ, καθώς και των Ταξιαρχιών Εζεντίν αλ Κάσαμ της Χαμάς, στη βόρεια και νότια Λωρίδα της Γάζας.

Ο ισραηλινός στρατός δήλωσε ότι έπληξε «29 θέσεις τρομοκρατών στη Λωρίδα της Γάζας. Πρόκειται για τη μεγαλύτερη επίθεση με ρουκέτες από τη Γάζα μετά την επιχείρηση Αμυντικός πυλώνας» (που πραγματοποιήθηκε από 14 έως 21 Νοεμβρίου 2012), τόνισε.

«Ο Ισλαμικός Τζιχάντ δεν θέλει κλιμάκωση αλλά το Ισραήλ έχει παραβιάσει πολλές φορές την εκεχειρία, από το Νοέμβριο του 2012 και έπειτα, σε σημείο που να αρνείται τη δέσμευσή του να σταματήσει την πολιτική του των δολοφονιών», δήλωσε εκπρόσωπός της Νταούντ Σιχάμπ.

«Οι Ταξιαρχίες Αλ Κουντς απάντησαν στην επίθεση με ρίψεις ρουκετών», σημείωσε η οργάνωση αναφερόμενη στο θάνατο τριών μαχητών της

Η κυβέρνηση της Χαμάς απέδωσε στο Ισραήλ την ευθύνη για τις εντάσεις, τονίζοντας «το δικαίωμα αυτοάμυνας του παλαιστινιακού λαού».