Φορώντας αδιάβροχα και γαλότσες οι πρίγκιπες Ουίλιαμ και Χάρι, βοήθησαν τους συναδέλφους τους στρατιώτες να δημιουργήσουν φράγματα με σάκους με άμμο στο Ντάτσετ, καθώς νέες καταιγίδες προβλέπεται να πλήξουν τη Βρετανία, όπου οι πλημμύρες είναι ήδη εκτεταμένες.

«Γιατί δεν αφήνετε το σημειωματάριό σας για να μας βοηθήσετε με τους σάκους;», ρώτησαν τα δύο αδέλφια έναν δημοσιογράφο της εφημερίδας Guardian.

Ο Ουίλιαμ, 31 ετών και δεύτερος στη σειρά διαδοχής για τον βρετανικό θρόνο, και ο αδελφός του Χάρι, 29 ετών, έφτασαν στις 06:00 το πρωί στο Ντάτσετ, που βρίσκεται στην ευρύτερη περιοχή του Λονδίνου και έχει πληγεί την υπερχείλιση του Τάμεση.

«Ήθελαν να δείξουν την υποστήριξή τους στα θύματα των πλημμυρών και συμμετείχαν μαζί με τις ένοπλες δυνάμεις στις προσπάθειες ανακούφισης» των πλημμυροπαθών, ανέφερε σε μια σύντομη ανακοίνωσή του το παλάτι του Κένσινγκτον.

Ο πατέρας τους πρίγκιπας Κάρολος είχε δώσει το παράδειγμα δέκα ημέρες νωρίτερα, όταν μετέβη στις πληγείσες περιοχές στο Σόμερσετ πριν ακόμη επισκεφθούν το σημείο οι πολιτικοί, μεταξύ αυτών και ο βρετανός πρωθυπουργός Ντέιβιντ Κάμερον, και προτού κινητοποιηθεί ο στρατός.

Σήμερα εξάλλου ένας εκπρόσωπος του Μπάκιγχαμ ανακοίνωσε ότι και η βασίλισσα Ελισάβετ βοηθά τους πληγέντες αγρότες στο Σόμερσετ προσφέροντάς τους τρόφιμα και κλινοσκεπάσματα από τις βασιλικές φάρμες του Ουίνδσορ.

Η μετεωρολογική υπηρεσία της Βρετανίας προειδοποίησε ότι νέο κύμα κακοκαιρίας αναμένεται να πλήξει τη χώρα, με ανέμους που θα πνέουν με ταχύτητα έως και 130 χιλιομέτρων την ώρα στη νοτιοδυτική Αγγλία και έως και 40 χιλιοστά βροχής σε διάστημα μόλις έξι ωρών.

Ο Κάμερον δεσμεύθηκε να κάνει «ό,τι χρειάζεται» για να βοηθήσει τις κοινότητες που επλήγησαν από τα ακραία καιρικά φαινόμενα και υποσχέθηκε ότι «τα χρήματα δεν είναι θέμα» όσον αφορά τις προσπάθειες αντιμετώπισης της κατάστασης.

«Προφανώς είμαστε αντιμέτωποι με μια πολύ δύσκολη περίοδο γιατί διανύουμε την πιο βροχερή έναρξη της χρονιάς εδώ και 250 χρόνια και αυτά είναι έκτακτα καιρικά φαινόμενα, όμως μαχόμαστε σε όλα τα μέτωπα για να βοηθήσουμε τους ανθρώπους», πρόσθεσε ο βρετανός πρωθυπουργός.

«Έχουμε αναπτύξει τον στρατό και τοποθετούμε χιλιάδες σάκους με άμμο γύρω από τα σπίτια των ανθρώπων, περισσότεροι από 300.000 άνθρωποι είδαν να επανασυνδέεται το ηλεκτρικό χθες το βράδυ», επεσήμανε ο Κάμερον.

Περίπου 16.000 νοικοκυριά στη νότια Αγγλία παραμένουν χωρίς ηλεκτρικό ρεύμα, καθώς από τις καταιγίδες έπεσαν δέντρα και καταστράφηκαν υποδομές.

Η υπηρεσία Περιβάλλοντος έχει εκδώσει 17 προειδοποιήσεις για σοβαρές πλημμύρες, κάτι που σημαίνει ότι ενδέχεται να απειληθούν ζωές, κυρίως στο Σάρεϊ και το Μπέρκσιρ όπου ο Τάμεσης έχει υπερχειλίσει.

Η Βρετανία είναι αντιμέτωπη με τον πιο βροχερό χειμώνα εδώ και χρόνια, ενώ τον Ιανουάριο καταγράφηκαν τα μεγαλύτερα ποσοστά βροχόπτωσης από το 1776.

Χιλιάδες κατοικίες στη νότια Αγγλία έχουν πλημμυρίσει, ενώ περιοχές του Σόμερσετ βρίσκονται κάτω από το νερό για περισσότερο από ένα μήνα.