Άκαρπες απέβησαν οι γεωτρήσεις για την αναζήτηση μυστικών στοών των ναζιστών στην περιοχή Σανκτ Γκεόργκεν-Γκούζεν κοντά στην πόλη Λιντς στην Άνω Αυστρία, όπου το Γ΄ Ράιχ πειραματιζόταν προς το τέλος του Β΄ Παγκοσμίου Πολέμου σε νέα όπλα, πιθανόν και στην κατασκευή μιας ατομικής βόμβας, σύμφωνα με έρευνες του αυστριακού κινηματογραφιστή Αντρέας Ζούλτσερ για τη νέα του ταινία.

Οι γεωτρήσεις για την επισήμανση μεγάλων υπογείων χώρων που έγιναν την Τρίτη σε βάθος 100 μέτρων, συνεχίστηκαν χθες σε μεγαλύτερο βάθος, αλλά διακόπηκαν σήμερα, αφού προσδιόρισαν διάφορα στρώματα υπεδάφους αλλά όχι κοιλότητες, όπως δήλωσε ο γεωλόγος Χάραλντ Βίμερ, σημειώνοντας πάντως πως δεν μπορεί να αποκλειστεί η ύπαρξή τους σε άλλη τοποθεσία.

Στην περιοχή βρίσκονταν το σύστημα των σηράγγων, όπου στη διάρκεια του πολέμου τα Ες-Ες είχαν οργανώσει την επιχείρηση με την κωδική ονομασία «Μπεργκκριστάλ». Είχαν θέσει σε λειτουργία, με απόλυτη μυστικότητα, υπόγεια εργοστάσια παραγωγής υλικών εξοπλισμού με την καταναγκαστική εργασία κρατουμένων των ναζιστικών στρατοπέδων συγκέντρωσης Μαουτχάουζεν και Γκούζεν, όπως αναφέρει το ΑΜΠΕ.

Στο πλαίσιο της «Μπεργκκριστάλ» η αεροπορική βιομηχανία «Μέσερσμιτ» υπό τον έλεγχο ναζιστών, είχε καταλάβει μια υπόγεια επιφάνεια 50 χιλιάδων τετραγωνικών μέτρων για την κατασκευή των αεροσκαφών «Me-262» και εξαρτημάτων ιπτάμενων βλημάτων, με την εγκατάσταση να έχει δυναμικότητα κατασκευής πάνω από χίλια αεροσκάφη το μήνα.

Σύμφωνα με τις έρευνες του Αντρέας Ζούλτσερ για τη νέα του ταινία, υπάρχουν αξιόπιστα αποδεικτικά στοιχεία για την ύπαρξη στην περιοχή αγνώστων μέχρι τώρα μυστικών συστημάτων υπόγειων στοών των ναζί, στις οποίες, όπως ο ίδιος ισχυρίζεται, γίνονταν εντατικές έρευνες για μυστικά όπλα.

Κατά την άποψή του, αυτό αποδεικνύεται από μια πληθώρα ντοκουμέντων από αρχεία του Βερολίνου αλλά και αρχεία διαφόρων εταιρειών-συνεργατών των ναζιστών, ενώ μόλις πριν από ένα εξάμηνο ανακαλύφθηκαν τα πρωτότυπα σχέδια της κατασκευής του εργοστασιακού συμπλέγματος «Μπεργκκριστάλ».

Από τα σχέδια αυτά διαπιστώνεται πως είχαν εξορυχτεί πάνω από 340.000 κυβικά μέτρα γης, την ώρα που για το σύμπλεγμα «Μπεργκκριστάλ» οι εξορύξεις έφθαναν μόνον στα 110.000 έως 130.000 κυβικά μέτρα. Άρα, επισημαίνει ο γνωστός κινηματογραφιστής, από αυτό και μόνον αποδεικνύεται ότι υπήρχαν και άλλες υπόγειες κατασκευές των Ες-Ες.