Σε στενό οικογενειακό κύκλο τελείται αυτή την ώρα η κηδεία του Τζορτζ Φλόιντ στην εκκλησία The Fountain of Praise.

Φίλοι και συγγενείς λένε το τελευταίο αντίο στον άνθρωπό τους, ο οποίος δολοφονήθηκε από αστυνομική στη Μινεάπολις ξεσηκώνοντας ολόκληρο τον κόσμο.

LIVE: George Floyd Funeral

Friends and family of George Floyd honor his life with a funeral service.

Posted by WHIO on Tuesday, June 9, 2020

Τις προηγούμενες ημέρες πλήθος κόσμου συγκεντρώθηκε στις τελετές μνήμης.

Η σορός του Τζορτζ Φλόιντ μεταφέρθηκε στην εκκλησία μέσα σε ένα χρυσό φέρετρο, με την εικόνα των δικών του ανθρώπων να είναι συγκλονιστική.

«Είναι ώρα να τιμήσουμε τη ζωή του», είπε η πάστορας Μία Ράιτ στην κατάμεστη από κόσμο εκκλησία Fountain of Praise.

«Ίσως να κλάψουμε, να πενθήσουμε, όμως θα βρούμε την ανακούφιση και την ελπίδα», συμπλήρωσε, καθώς άνοιξε την τελετή.

Μεταξύ των παρευρισκομένων είναι ο Δημοκρατικός βουλευτής του Τέξας Αλ Γκριν, ο οποίος απευθύνθηκε στην οικογένεια του Τζορτζ Φλόιντ.

«Όλο αυτό δεν είναι απλά μια μεμονωμένη στιγμή των καιρών μας, είναι ένα κίνημα που επηρεάζει την εποχή μας», υπογράμμισε.

Εκατοντάδες άνθρωποι έχουν συγκεντρωθεί για να τιμήσουν τη μνήμη του 46χρονου Αφροαμερικανού. Μετά τη νεκρώσιμη ακολουθία, η σορός του θα μεταφερθεί στη γειτονική πόλη Πέρλαντ για την ταφή, δίπλα στο μνήμα της μητέρας του.

Χιλιάδες άνθρωποι στο Χιούστον προς τιμήν του Τζορτζ Φλόιντ

Χιλιάδες πολίτες βρέθηκαν στην εκκλησία του Χιούστον όπου εκτέθηκε σε λαϊκό προσκύνημα η σορός του Τζορτζ Φλόιντ, του 46χρονου Αφροαμερικανού που έπεσε νεκρός στα χέρια αστυνομικών πριν από περίπου δύο εβδομάδες, πυροδοτώντας έκρηξη οργής για την αστυνομική βία στις ΗΠΑ. Ο θάνατός του γέννησε το σύνθημα «Δεν μπορώ να αναπνεύσω», που ήταν τα τελευταία του λόγια ενώ οι διαδηλώσεις πήραν κάποιες φορές και βίαιη τροπή.

Χιλιάδες άνθρωποι έσπευσαν στο Χιούστον, όπου ο Τζορτζ Φλόιντ μεγάλωσε, για να τιμήσουν τη μνήμη του και να τον αποχαιρετήσουν για τελευταία φορά. 

Χαρακτηριστικό της βαρύτητας της στιγμής και των συναισθημάτων που έχει προκαλέσει ο φόνος του Φλόιντ είναι πως στην κηδεία του παραβρέθηκαν και συγγενείς άλλων μαύρων θυμάτων, τα ονόματα των οποίων βρίσκονται στη μακρά λίστα των ανθρώπων που έχουν χάσει τη ζωή τους στις ΗΠΑ και χρησιμοποιούνται στην οργισμένη συζήτηση που είναι σε εξέλιξη στη χώρα σχετικά με τις φυλετικές διακρίσεις και τη φυλετική βία. Μεταξύ αυτών, οι οικογένειες των Έρικ Γκάρνερ, Μάικλ Μπράουν, Αχμάντ Άρμπερι και Τρέιβον Μάρτιν.

«Πονάει» δήλωσε ο αδελφός του Τζορτζ Φλόιντ Φιλονίζ, μην μπορώντας να συγκρατήσει τους λυγμούς του καθώς έλεγε κάποια από αυτά τα ονόματα έξω από την εκκλησία Fountain of Praise. «Θα πάρουμε δικαιοσύνη. Θα την έχουμε. Δεν θα αφήσουμε αυτή την πόρτα να κλείσει».

Σύμφωνα με τοπικά μέσα ενημέρωσης, πάνω από 6.300 άνθρωποι συμμετείχαν στην τελετή.

Καθώς τηρούνται και τα μέσα προστασίας από τον κορονοϊό, οι πολίτες έμπαιναν στην εκκλησία σε ομάδες των 15 και μπορούσαν να μείνουν μέσα μόνο δέκα λεπτά.

Φορώντας μάσκες σχεδόν όλοι, και τηρώντας αποστάσεις, χρειάστηκε να περιμένουν για πολλή ώρα για να απευθύνουν το ύστατο χαίρε στον Τζορτζ Φλόιντ, σχηματίζοντας μια ειρηνική και πένθιμη ουρά παρά την αφόρητη ζέστη.

Την ίδια ώρα, στο Καπιτώλιο, οι Δημοκρατικοί- μεταξύ αυτών και η επικεφαλής Νάνσι Πελόζι- γονάτισαν για 8 λεπτά και 46 δευτερόλεπτα, όσο κράτησε το μαρτύριο του Φλόιντ με το γόνατο του αστυνομικού στον λαιμό του.

Μετά το δημόσια τελετή στη μνήμη του Τζορτζ Φλόιντ, αργότερα θα γίνει ιδιωτική τελετή στη μνήμη του.