Στο μήνυμά του για τη σημερινή γιορτή της αβασίλευτης δημοκρατίας στην Ιταλία, ο πρόεδρος της χώρας, Σέρτζιο Ματαρέλα, τόνισε πως η κρίση δεν έχει τελειώσει, αναφερόμενος στις συνέπειες που δημιούργησε ο κορονοϊός.

«Η χώρα αντιμετώπισε πρωτοφανείς δυσκολίες, οι οποίες εξακολουθούν να απαιτούν από εμάς ενότητα, συνοχή και αίσθημα ευθύνης», επισήμανε ο Ιταλός πρόεδρος, για να σημειώσει επίσης ότι «η Ιταλία θα πρέπει να συνυπάρξει για μεγάλο διάστημα με τις συνέπειες της κρίσης αυτής» και έκανε ειδική αναφορά «σε νέες μορφές φτώχειας και περιθωριοποίησης, αν όχι μισητής εκμετάλλευσης».

Ο Ματαρέλα κάλεσε τους νομάρχες να συνεργαστούν με όλους τους υπόλοιπους εκπροσώπους των θεσμών του ιταλικού κράτους, ώστε να προετοιμάσουν αποτελεσματικές παρεμβάσεις, ιδίως σε ό,τι αφορά «τον κίνδυνο παρείσδυσης του οργανωμένου εγκλήματος», στον οποίο, λόγω της νέας αυτής οικονομικής κρίσης, εκτίθενται πολλοί επιχειρηματίες.

Ο πρόεδρος της Ιταλίας πραγματοποιεί επίσκεψη στην κωμόπολη Κοντόνιο της Λομβαρδίας, η οποία ήταν μια από τις κύριες εστίες μετάδοσης του κορονοϊού στη χώρα και αυτή που πιθανότατα έπληξε περισσότερο η πανδημία.

Πορεία διαμαρτυρίας της δεξιάς στη Ρώμη

Παράλληλα, σήμερα (02/06) πραγματοποιήθηκε πορεία διαμαρτυρίας στο κέντρο της Ρώμης, την οποία οργάνωσαν η Λέγκα του Ματέο Σαλβίνι, τα ακροδεξιά Αδέλφια της Ιταλίας και -μετά από πολλούς ενδοιασμούς- η Φόρτσα Ιτάλια του Σίλβιο Μπερλουσκόνι.

Το σύνθημά τους ήταν «η Ιταλία που δεν το βάζει κάτω» με κύριο στόχο να αμφισβητηθεί, με συμβολικό τρόπο, η πολιτική της κυβέρνησης του Τζουζέπε Κόντε για την αντιμετώπιση της κρίσης του κορονοϊού και των κοινωνικών και οικονομικών συνεπειών του.

Σύμφωνα με το ΑΠΕ-ΜΠΕ, ενώ όμως είχε ανακοινωθεί ότι θα έπαιρναν μέρος στην πορεία (μόλις 300 μέτρων, στην κεντρική οδό Ντελ Κόρσο) μόνο λίγες εκατοντάδες άτομα, τελικά ο αριθμός των συμμετεχόντων ήταν κάποιες χιλιάδες. Στην «Πλατεία του Λαού», ξεδίπλωσαν μια τεράστια ιταλική σημαία.

Δεν υπάρχει κάποια επίσημη εκτίμηση, αλλά τα ιταλικά ΜΜΕ υπογραμμίζουν ότι είναι σαφές ότι δεν τηρήθηκαν οι αποστάσεις ασφαλείας, ενώ ο Σαλβίνι, δίπλα σε δημοσιογράφους και υποστηρικτές του, κατέβασε την χάρτινη μάσκα για να κάνει δηλώσεις.

Επίσης, σε απόσταση λίγων μέτρων, φώναξαν συνθήματα κατά της κυβέρνησης Κόντε και μέλη της νεοφασιστικής οργάνωσης «Νέα Δύναμη». Ορισμένα στελέχη της απάντησαν με απειλητικό τρόπο σε όσους δημοσιογράφους προσπάθησαν να θέσουν ερωτήσεις σχετικά με την επικινδυνότητα του σημερινού συνωστισμού.

TAGS
Μάθετε πρώτοι τι συμβαίνει στην Ελλάδα και τον κόσμο στο Google News του Newsbeast.gr. Ακολουθήστε το Newsbeast.gr σε Instagram, Facebook και Twitter.