Μια οργάνωση «πήρε χθες το βράδυ από μια εστία των Γιατρών Χωρίς Σύνορα (MSF) στην βόρεια Συρία» 5 εργαζόμενους στη μη κυβερνητική αυτή οργάνωση, «όπως φαίνεται για να τους ανακρίνει», γνωστοποιεί η ίδια σε ανακοίνωσή της.

«Η MSF βρίσκεται σε επαφή με όλους τους αρμόδιους παράγοντες όπως και με τις οικογένειες των συναδέλφων και κάνει ό,τι είναι δυνατόν για να υπάρξει μια επαφή», συνεχίζει η οργάνωση σε ανακοίνωσή της, στην οποία αποφεύγει να κάνει περαιτέρω διευκρινίσεις «για την ασφάλεια των συναδέλφων» αυτών.

Η MSF λειτουργεί έξι νοσοκομεία και τέσσερα κέντρα υγείας στη βόρεια Συρία και διαχειρίζεται επίσης ένα πρόγραμμα από γειτονικές χώρες για να προσφέρει υποστήριξη σε 27 νοσοκομεία και 56 ιατρικά κέντρα στη Συρία παρέχοντάς τους φάρμακα, ιατρικό υλικό, όπως και τεχνικές συμβουλές και υποστήριξη, επισημαίνει η οργάνωση.

Η κατάσταση για τους εργαζόμενους στις ανθρωπιστικές οργανώσεις στην Συρία είναι επικίνδυνη.

Τον Σεπτέμβριο του 2013, ένας Σύρος χειρουργός που εργαζόταν για τους Γιατρούς Χωρίς Σύνορα σκοτώθηκε στο βόρειο τμήμα της Συρίας.

Επίσης πολλά μέλη ανθρωπιστικών οργανώσεων στις ζώνες όπου δρουν αντάρτες έχουν απαχθεί ή έχουν τεθεί υπό κράτηση.

Τον Οκτώβριο, επτά υπάλληλοι της Διεθνούς Επιτροπής του Ερυθρού Σταυρού απήχθησαν στην επαρχία Ιντλίμπ. Σύμφωνα με μια συριακή μη κυβερνητική οργάνωση, τις απαγωγές αυτές φέρεται ότι έχει ενορχηστρώσει η οργάνωση Ισλαμικό Κράτος στο Ιράκ και στο Λεβάντε (EIIL) το οποίο συνδέεται με την Αλ Κάιντα.