Οι Αυστριακοί στην πλειονότητά τους, 25 χρόνια μετά την ένταξη της χώρας τους ως πλήρους μέλους, θεωρούν πως μελλοντικά ο ρόλος της Ευρωπαϊκής Ένωσης θα βρίσκεται κυρίως στον οικονομικό και στον ανθρωπιστικό τομέα, και θα χαιρέτιζαν μία ισχυρή παγκόσμια στράτευσή της στην πολιτική του κλίματος, ενώ, ειδικά σε περιόδους κρίσης, οι πολίτες εμφανίζονται να αξιολογούν το κράτος δικαίου ως «υψηλό αγαθό».

Αυτά υπογραμμίζει ο γενικός γραμματέας της Αυστριακής Εταιρείας Ευρωπαϊκής Πολιτικής Πάουλ Σμιντ, αναλύοντας τα αποτελέσματα της αντιπροσωπευτικής δημοσκόπησης της Εταιρείας, με την ευκαιρία της «Ημέρας της Ευρώπης» το περασμένο Σάββατο.

Σύμφωνα με τα αποτελέσματα της δημοσκόπησης, σχεδόν οι εννέα στους δέκα ερωτηθέντες (ποσοστό 87%) θεωρούν ως απαραίτητο η ΕΕ να είναι σε παγκόσμιο επίπεδο πιο ενεργή στον οικονομικό τομέα και δύο στους τρεις (ποσοστό 69%) θα ήθελαν πρόσθετη ευρωπαϊκή δέσμευση στον ανθρωπιστικό τομέα.

Επιφυλάξεις, ως προς μία ισχυρότερη στρατιωτική παρουσία της ΕΕ, εκφράζονται από την πλειονότητα των ερωτηθέντων σε ένα υψηλό ποσοστό 66%, ενώ δύο στους τρεις (67%) πιστεύουν ότι έχει νόημα για την ΕΕ να τοποθετηθεί παγκοσμίως ως πρωτοπόρος στο μέλλον για την προστασία του κλίματος.

Όπως επισημαίνει ο Πάουλ Σμιντ, στις συνολικά 60 δημοσκοπήσεις που έχει διενεργήσει η Αυστριακή Εταιρεία Ευρωπαϊκής Πολιτικής από την ένταξη της Αυστρίας στην ΕΕ το 1995, σε όλες, και παρά τις διάφορες διακυμάνσεις, η πλειονότητα τασσόταν πάντα υπέρ της συνέχισης της συμμετοχής της χώρας στην ΕΕ, με τον μέσο όρο (από όλες τις δημοσκοπήσεις) των υποστηρικτών να βρίσκεται στο 70% και των αντιπάλων στο 22%.

Η μεγαλύτερη υποστήριξη του αυστριακού πληθυσμού στην συμμετοχή της Αυστρίας στην ΕΕ είχε καταγραφεί σε ανάλογη δημοσκόπηση το καλοκαίρι του 2002, με ένα ποσοστό 80%, ενώ το υψηλότερο ποσοστό για μία έξοδό της ήταν το 33%, που προέκυψε σε δημοσκόπηση το 2008.

Αξίζει να σημειωθεί, πως στο δημοψήφισμα το οποίο είχε διενεργηθεί στην Αυστρία, πριν από σχεδόν 26 χρόνια, στις 12 Ιουνίου του 1994, ως προς την ένταξη της χώρας στην ΕΕ, το ποσοστό του «Ναι» είχε ανέλθει στο 66,6% και υπήρξε το υψηλότερο ποσοστό που επιτεύχθηκε ποτέ σε δημοψήφισμα για την ένταξη μιας χώρας στην ΕΕ.

Γεγονός είναι επίσης, πως, όπως μεταδίδει ο ανταποκριτής του Αθηναϊκού Πρακτορείου Ειδήσεων, πριν από το βρετανικό δημοψήφισμα, και σε σχετική δημοσκόπηση στην Αυστρία, σε ένα ποσοστό 45% οι Αυστριακοί εμφανίζονταν να πιστεύουν πως για τη χώρα τους τα πράγματα θα ήταν καλύτερα χωρίς την ΕΕ.

Οι ενταξιακές διαπραγματεύσεις της Αυστρίας είχαν ολοκληρωθεί στις 3 Μαρτίου 1994, υπό την Προεδρία την οποία ασκούσε τότε στην ΕΕ, το πρώτο εξάμηνο του 1994, η Ελλάδα, η οποία είχε φέρει σε θετικό πέρας την τελευταία και αποφασιστική φάση των εξαιρετικά δύσκολων, όπως χαρακτηρίζονταν, ενταξιακών συνομιλιών στις Βρυξέλλες.

Ο επόμενος σημαδιακός σταθμός της ενταξιακής πορείας της Αυστρίας στην ΕΕ είχε επίσης καθαρό άρωμα Ελλάδας, καθώς, στις 24 και 25 Ιουνίου του 1994, οι αρχηγοί κρατών και κυβερνήσεων των 15 (πλέον) χωρών-μελών της Ένωσης, υπέγραφαν, υπό την σκέπη της ελληνικής Προεδρίας, στην Κέρκυρα, τις συμφωνίες ένταξης των τριών νέων χωρών-μελών, της Αυστρίας, της Σουηδίας και της Φινλανδίας.

Είχε προηγηθεί, την 12η Ιουνίου της ίδιας χρονιάς, το «Ναι», και μάλιστα σε ποσοστό 66,6 % και συμμετοχή πάνω από 80 %, με το οποίο είχαν απαντήσει οι πολίτες στο δημοψήφισμα ως προς την ένταξη της χώρας τους στην ΕΕ, ενώ, τερματικός σταθμός αυτής της ενταξιακής πορείας υπήρξε η επίσημη πλέον ένταξη της Αυστρίας στην Ευρωπαϊκή Ένωση την 1η Ιανουαρίου 1995.