Η σημερινή συνεδρίαση του Εθνικού Συμβουλίου στην Κύπρο, διεξήχθη σε θετικό και συναινετικό κλίμα και όπως δήλωσε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Χρίστος Στυλιανίδης, σε αυτήν εκφράστηκε η σαφής στήριξη των κομμάτων για την αναγκαιότητα έκδοσης κοινού ανακοινωθέντος, προκειμένου να ξεκινήσει η διαδικασία των συνομιλιών για το Κυπριακό.

Όπως τόνισε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, η στήριξη αυτή δίνει τα σωστά μηνύματα και προσδίδει κύρος στην προσπάθεια του Προέδρου της Δημοκρατίας.

Ο κ. Στυλιανίδης ανέφερε ότι ο Πρόεδρος Νίκος Αναστασιάδης ενημέρωσε τα μέλη του Εθνικού Συμβουλίου, λεπτομερώς, με έγγραφα και πρακτικά, για όλες τις επαφές του με ηγέτες κρατών και αξιωματούχους της Ευρωπαϊκής Ένωσης, στο διάστημα που μεσολάβησε από την τελευταία σύσκεψη αρχηγών, καθώς και για το περιεχόμενο της άτυπης συνάντησης του κ. Αναστασιάδη με τον Τουρκοκύπριο ηγέτη Ντερβίς Έρογλου.

Ανακοίνωσε, επίσης, ότι το σώμα των πολιτικών αρχηγών θα βρίσκεται σε διαρκή σύσκεψη για τη διαμόρφωση της κοινής διακήρυξης, ενώ το Εθνικό Συμβούλιο θα συνεδριάσει μέσα στον Δεκέμβριο με θέμα τις προσφυγές Ελληνοκυπρίων στη λεγόμενη Επιτροπή Αποζημιώσεων και τον Ιανουάριο με αντικείμενο τα θέματα στρατηγικής.

Ο γενικός γραμματέας του ΑΚΕΛ, σε δηλώσεις του μετά τη σύσκεψη, είπε ότι υπέβαλε πρόταση για ανάληψη διεθνούς εκστρατείας για ευαισθητοποίηση των κέντρων λήψης αποφάσεων που μπορούν να διαδραματίσουν ρόλο στο Κυπριακό.

Ο κ. Κυπριανού ανέφερε ότι κατά τη συνεδρία, το ΑΚΕΛ υπέβαλε συγκεκριμένες εισηγήσεις για δράσεις, ενόψει της συμπλήρωσης 40 χρόνων από την εισβολή και 10 χρόνων από την ένταξη της Κύπρου στην Ευρωπαϊκή Ένωση.

Εξάλλου, ο νέος πρόεδρος του ΔΗΚΟ, Νικόλας Παπαδόπουλος, είπε ότι εξέφρασε την πλήρη υποστήριξή του στους χειρισμούς του Προέδρου της Δημοκρατίας σε ό,τι αφορά το κοινό ανακοινωθέν πριν από την επανέναρξη.

«Ο Πρόεδρος Αναστασιάδης πρέπει να επιμείνει στη θέση του για διευκρίνιση της βάσης των διαπραγματεύσεων.

Οι εποικοδομητικές ασάφειες δίνουν στην τουρκοκυπριακή πλευρά τη δυνατότητα να ξεφύγει από το πλαίσιο των διαπραγματεύσεων» ανέφερε ο κ. Παπαδόπουλος.

Θέση της ΕΔΕΚ είναι πως είναι αδιανόητο να αρχίσουν οι διαπραγματεύσεις για το Κυπριακό χωρίς διευκρίνιση της βάσης των συνομιλιών, δήλωσε ο πρόεδρος της ΕΔΕΚ, Γιαννάκης Ομήρου και προσέθεσε πως επιβάλλεται η χάραξη νέας εθνικής στρατηγικής, αλλά και ενημέρωση της διεθνούς κοινότητας για τις ευθύνες της Τουρκίας για τη μη έναρξη των διαπραγματεύσεων.

Ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Κόμματος Δημήτρης Συλλούρης δήλωσε ότι η Τουρκία πρέπει να αναλάβει τις ευθύνες της και να μην κρύβεται πίσω από την αδιαλλαξία του Ντ. Έρογλου.

«Η Άγκυρα δεν μπορεί να μένει στο απυρόβλητο και να συμπεριφέρεται πατερναλιστικά, ως να μην έχει καμιά σχέση με την εισβολή στην Κύπρο», είπε ο κ. Συλλούρης.

Τέλος, ο γενικός γραμματέας των Οικολόγων, Γιώργος Περδίκης, σημείωσε ότι ο κ. Αναστασιάδης δεν συμφωνεί με εναλλακτικό σχέδιο που υπέβαλε το κίνημα για να ξεπεραστεί το αδιέξοδο στο κυπριακό.

Χαρακτήρισε, ωστόσο, θετικό το γεγονός ότι ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας αποδέχθηκε προτάσεις των Οικολόγων για άμεση λήψη απόφασης στο θέμα της προσφυγής Ελληνοκυπρίων ιδιοκτητών στη λεγόμενη επιτροπή των κατεχομένων.