Η δολοφονία του Τζον Φιτζέραλντ Κένεντι (JFK) στις 22 Νοεμβρίου του 1963 υπήρξε ένα κομβικό σημείο στην ιστορία της Αμερικής. Πενήντα χρόνια μετά το θάνατό του, ο Κένεντι θεωρείται ένας από τους πιο χαρισματικούς Προέδρους των ΗΠΑ, και συχνά ιστορικοί και αναλυτές αναρωτιούνται τι θα είχε συμβεί αν δεν είχε σκοτωθεί… Τι θα είχε αλλάξει στην ιστορία αν είχε ζήσει μια μακρά ζωή και είχε υπηρετήσει μια δεύτερη θητεία;

Το THE WIRE επιχειρεί να ξαναγράψει την ιστορία και να αναπλάσει όσα ακολούθησαν την δολοφονία του 35ου κατά σειρά Προέδρου των ΗΠΑ.

Οι ιστορικοί, λοιπόν, εικάζουν ότι:

1. Θα είχε αποκλιμακωθεί η κατάσταση στο Βιετνάμ

Υπάρχουν αδιάσειστα στοιχεία ότι ο Κένεντι, μία ημέρα πριν αναχωρήσει για το Ντάλλας, είχε αφήσει στους συνεργάτες του ένα σημείωμα με το οποίο τους ζητούσε να εξετάσουν «κάθε πιθανή επιλογή για το πώς θα φύγουμε από εκεί πέρα». Την επόμενη δολοφονήθηκε.

Ο βιογράφος του JFK, Robet Dallek, εκτιμά ότι «ακόμη και αν δεν είχε λήξει οριστικά τον πόλεμο, δεν θα είχε στείλει τα αναρίθμητα στρατεύματα που έστειλε ο διάδοχος του», Λίντον Τζόνσον.

2. Δεν θα υπήρχαν οι Χίπις

Ο πόλεμος στο Βιετνάμ γέννησε τους χίπις, ένα νεανικό κίνημα που ξέσπασε στις ΗΠΑ. Χωρίς, λοιπόν, την κλιμάκωση του πολέμου, οι χίπις, μπίτνικς και Woodstock ίσως να μην υπήρχαν ποτέ.

3. Θα ακολουθούσαν καλύτερα πάρτι

Μια δεύτερη θητεία του JFK θα σήμαινε και περισσότερα πάρτι. Οι αναλυτές φαντάζονται μία μεγάλη εκδήλωση για τη δεύτερη νίκη του Κένεντι στις προεδρικές εκλογές στο οποίο θα συμμετείχαν οι Beach Boys, ο Roy Orbison, και οι Beatles.

4. Καλές σχέσεις με την Κούβα

Ο Ρόμπερτ Ντάλεκ εμφανίζεται βέβαιος ότι αν είχε ζήσει ο Κένεντι θα είχε επιτύχει κάποια επαναπροσέγγιση ΗΠΑ και Κούβας. Σύμφωνα με τον βιογράφο, ο Κένεντι θεωρούσε ότι η επαναπροσέγγιση Ουάσινγκτον και Αβάνας, ήταν η μόνη λύση για τη στρατιωτική αποκλιμάκωση που έφεραν οι κακές σχέσεις με την Κούβα. Ωστόσο, 50 χρόνια μετά το θάνατό του και το αμερικανικό εμπάργκο στην Κούβα, συνεχίζεται.

5. Ο Λίντον Τζόνσον δεν θα είχε γίνει ποτέ πρόεδρος

Η δολοφονία του Κένεντι ήταν η ευκαιρία του αντιπροέδρου των ΗΠΑ, Λίντον Τζόνσον να σώσει την πολιτική του φήμη… Ευκαιρία την οποία εκμεταλλεύτηκε. Λίγο πριν την δολοφονία ξέσπασε ένα σκάνδαλο διαφθοράς στο οποίο ήταν μπλεγμένος ο Τζόνσον. Μετά την δολοφονία, όταν ανέλαβε την προεδρία ο Τζόνσον, η υπόθεση τέθηκε στο αρχείο. Επιπλέον, εικάζεται ότι ο Κένεντι θα προτιμούσε το νεότερο αδελφό του Ρόμπερτ, για αντιπρόεδρο σε μία δεύτερη θητεία.

6. Ίσως να μην είχαν περάσει οι προτάσεις του για τις φυλετικές διακρίσεις

Μεγάλη είναι η συνεισφορά του Κένεντι στα πολιτικά δικαιώματα των εγχρώμων και την εξάλειψη των διακρίσεων. Δολοφονήθηκε το 1963 και οι προτάσεις του έγιναν μέρος της Πράξης Πολιτικών Δικαιωμάτων του 1964, που έθεσε εκτός νόμου μεγάλες μορφές φυλετικών, εθνοτικών, εθνικών και θρησκευτικών διακρίσεων, αλλά και διακρίσεων λόγω φύλου. Τι θα είχε γίνει όμως αν ο Κένεντι δεν είχε επανεκλεγεί το 1964;

Ίσως η ιστορία να μην είχε αλλάξει ή ακόμα και τη θέση όλων αυτών των εναλλακτικών σεναρίων να είχαν πάρει άλλα. Ακόμη και αν δεν είχε δολοφονηθεί ο Κένεντι, ακόμη και αν είχε επανεκλεγεί δεν μπορεί να διευκρινιστεί από κανέναν το πολιτικό του μέλλον…