Ονομάζεται Csanád Szegedi και ήταν ο ηγέτης του νεοναζιστικού κόμματος της Ουγγαρίας «Jobbik», ενός από τα πιο γνωστά στην Ευρώπη για την ρατσιστική και αντισημιτική ρητορική.

Ο Szegedi είναι μάλιστα και μέλος του ευρωκοινοβουλίου, αφού το κόμμα του κατάφερε να εκλέξει έναν ευρωβουλευτή.
Μέχρι τη μέρα που ανακάλυψε πως έχει εβραϊκές ρίζες, ήταν ο αδιαμφισβήτητος ηγέτης και από τους πιο δημοφιλείς πολιτευτές του κόμματός του.

Στην συντηρητική Ουγγαρία είναι πολλές οι καταγγελίες που έχει δεχτεί το νεοναζιστικό κόμμα για επιθέσεις εναντίον μεταναστών και εθνικών μειοψηφιών κυρίως Ρομ.

Τους προηγούμενους μήνες το «Jobbik» είχε καταγγείλει στο ουγγρικό κοινοβούλιο μια «εβραϊκή συνωμοσία» που είχε σαν στόχο την χώρα και τα μέλη του κόμματος ανέπτυξαν μια σφοδρή αντισημιτική ρητορική.

Ένας από αυτούς ήταν και ο Csanád Szegedi, ευρωβουλευτής και από τους δημιουργούς του νεοναζιστικού ουγγρικού κόμματος.

Στο διαδίκτυο κυκλοφορούσαν καιρό φήμες για τις εβραϊκές ρίζες του και οι αντίπαλοί του πραγματοποίησαν μια έρευνα για το παρελθόν του που έδειξε πως ο παππούς του από τη μεριά της μητέρας του ήταν Εβραίοος που είχε φυλακιστεί στα ναζιστικά στρατόπεδα συγκέντρωσης και είχε επιβιώσει, ενώ αρκετοί ήταν οι συγγενείς τους που είχαν χάσει τη ζωή τους σε αυτά!

Ο παππούς του Szegedi, φοβούμενος πιθανή συνέχιση των μαρτυριών που υπέστη στο Άουσβιτς, έβαλε την κόρη του και μητέρα του νεοναζί ηγέτη, να ορκιστεί πως δεν θα αποκάλυπτε ποτέ της σε κανένα τις εβραϊκές της καταβολές.
Όπως αφηγήθηκε στο «Die Welt» ο ευρωβουλευτής, ο παππούς του είχε πει στη μητέρα του πως η γυναίκα του και τα άλλα παιδιά του είχαν πεθάνει στο Άουσβιτς.

Μόλις ανακάλυψε την αλήθεια, απευθύνθηκε σε έναν ραβίνο από τη Βουδαπέστη, τον Slomo Köves, που του αποκάλυψε την καταγωγή του και την ιστορία των παππούδων του και έγινε ο μέντοράς του.

Ο Csanád Szegedi, μόλις έμαθε την αλήθεια για την καταγωγή του, παραιτήθηκε από την ηγεσία του κόμματός του αλλά κράτησε την θέση του στο Ευρωκοινοβούλιο, συμμετέχοντας πια στους ανεξάρτητους, ενώ ασπάστηκε τον Ιουδαϊσμό πηγαίνει στην συναγωγή και διδάσκεται και ακολουθεί το Ταλμούδ.

Η αποδοχή του στο εσωτερικό της Εβραϊκής κοινότητας δεν ήταν εύκολη, εξαιτίας των αντισημιτικών του λόγων και πράξεων που ακολουθούσε επί σειρά ετών αλλά όπως αναφέρει ο ραβίνος Slomo Köves «μόνο ο Θεός μπορεί να κοιτάξει στο εσωτερικό κάθε ατόμου και να τον κατακρίνει».

Αυτοί που το φυσάνε και δεν κρυώνει είναι τα μέλη του νεοναζιστικού κόμματος της Ουγγαρίας που του ζητάνε να παραδώσει την έδρα στο ευρωκοινοβούλιο σε κάποιον άλλο από την ηγεσία του «Jobbik».