Χειροτερεύει η κατάσταση με τα σκουπίδια στη Μαδρίτη, καθώς οι εργαζόμενοι βρίσκονται στην ένατη ημέρα κινητοποιήσεων.

Το δημοτικό συμβούλιο της Μαδρίτης προκειμένου να δώσει μια προσωρινή λύση, ζήτησε από τις επιχειρήσεις αποκομιδής των απορριμμάτων να παρέχουν ένα ελάχιστο επίπεδο υπηρεσιών. Συγκεκριμένα, η δήμαρχος Άνα Μποτέγια ζητεί από τις επιχειρήσεις να φροντίσουν να εργάζεται τουλάχιστον το 40% του προσωπικού τους.

Οι εργαζόμενοι απεργούν σε ένδειξη διαμαρτυρίας για την απόφαση των εταιρειών να απολύσουν τους 1.100 από τους συνολικά 6.000 υπαλλήλους τους. Οι διοικήσεις των επιχειρήσεων ανέφεραν ότι πλέον δεν μπορούν να διατηρήσουν τους ίδιους αριθμούς εργαζομένων, αφού ο δήμος της Μαδρίτης, ο οποίος αντιμετωπίζει οικονομικές δυσκολίες, μείωσε τον προϋπολογισμό του για την αποκομιδή των απορριμμάτων κατά 18% τα τελευταία δύο χρόνια.

Ορισμένοι απεργοί αναποδογύρισαν κάδους σκουπιδιών και τους έβαλαν φωτιά. Η αστυνομία συνέλαβε 16 ανθρώπους και έχει ταυτοποιήσει πάνω από 200 πρόσωπα που θεωρεί ύποπτα για επεισόδια κατά τη διάρκεια της απεργιακής κινητοποίησης, όπως ανέφερε.

Η Μποτέγια παρέμεινε σε δεύτερο πλάνο κατά τη διάρκεια της απεργίας, χαρακτηρίζοντας την απεργία ένα ζήτημα που αφορά τις εταιρείες και τους υπαλλήλους τους. Παράλληλα, η κυβέρνηση υποβάθμισε τους πιθανούς κινδύνους για την υγεία που εγείρει η συσσώρευση βουνών σκουπιδιών στους δρόμους.

«Αυτό είναι απλά αηδιαστικό», δήλωσε ο Χουάν Γκαρσία, μηχανικός. «Η πόλη μοιάζει με εμπόλεμη ζώνη», πρόσθεσε ο ίδιος.

Κατά την διάρκεια της δεκαετίας της ραγδαίας οικονομικής ανάπτυξης που είχε προηγηθεί της σημερινής ύφεσης της Ισπανίας, η Μαδρίτη είχε επισωρεύσει ένα χρέος μεγαλύτερο από 7 δισ. ευρώ, το οποίο τώρα ο δήμος της πρωτεύουσας προσπαθεί να θέσει υπό έλεγχο μειώνοντας τις δαπάνες του.

Σχέδια όπως η ανέγερση ενός νέου συνεδριακού κέντρου ή η κατασκευή ενός νέου τερματικού σταθμού για τη διαχείριση των αποσκευών στο διεθνές αεροδρόμιο της Μαδρίτης ακυρώθηκαν.

Οι εικόνες των σκουπιδιών τα οποία συσσωρεύονται στους δρόμους σηματοδοτούν για πολλούς κατοίκους τη γενικότερη παρακμή της ισπανικής πρωτεύουσας, όπου πλέον μπορεί κανείς να δει ζητιάνους στους δρόμους σχεδόν παντού, χιλιάδες μπαρ και νυχτερινά κέντρα να έχουν κλείσει, τη στιγμή που ο τουρισμός έχει υποστεί πλήγμα.

Η αποτυχία της Μαδρίτης να κερδίσει στην προσπάθεια της να αναλάβει την διοργάνωση των θερινών Ολυμπιακών Αγώνων του 2020 χαρακτηρίστηκε από αναλυτές πλήγμα στις ελπίδες της για οικονομική ανάκαμψη.