Ο Γενικός Γραμματέας του ΟΗΕ Αντόνιο Γκουτέρες δήλωσε σήμερα ότι η παγκόσμια εξάπλωση του κορονοϊού μπορεί να περιοριστεί αλλά το περιθώριο για τον περιορισμό της επιδημίας στενεύει.

«Δεν είναι ώρα για πανικό, είναι ώρα για να προετοιμαστούμε, να προετοιμαστούμε πλήρως» δήλωσε στους δημοσιογράφους στη Νέα Υόρκη.

«Τώρα είναι η ώρα που όλες οι κυβερνήσεις πρέπει να εντείνουν τις προσπάθειες και να κάνουν ό,τι είναι δυνατόν για να περιορίσουν τη νόσο» δήλωσε. «Ξέρουμε ότι ο περιορισμός μπορεί να γίνει, αλλά το παράθυρο ευκαιρίας αρχίζει να κλείνει».

888 τα κρούσματα στην Ιταλία

Σύμφωνα με νέα ενημέρωση των ιταλικών αρχών, τα κρούσματα του κορονοϊού στην χώρα συνολικά είναι 888.

Στον αριθμό αυτό συμπεριλαμβάνονται οι 21 νεκροί και τα άτομα που νόσησαν και τώρα έχουν γίνει αρνητικά στον ιό.

Το Ανώτατο Ινστιτούτο Υγείας της χώρας θα πρέπει να αποφασίσει, τέλος, αν την ερχόμενη Δευτέρα θα μπορέσουν να ανοίξουν και πάλι κάποια από τα σχολεία στις περιφέρειες Βένετο, Λομβαρδία και Εμίλια Ρομάνια, του ιταλικού Βορρά.

«Το κλείσιμο συνόρων μπορεί να έχει αποτέλεσμα»

Ο ομοσπονδιακός υπουργός Υγείας Γενς Σπαν τάχθηκε κατά του άμεσου κλεισίματος των συνόρων παρά την εξάπλωση του κορονοϊού. «Μαζί με όλους τους υπουργούς Υγείας της περιοχής καταλήξαμε στο συμπέρασμα ότι το κλείσιμο ή ο περιορισμός διέλευσης των συνόρων δεν θα ήταν κατάλληλος προς το παρόν. Το κλείσιμο των συνόρων θα είχε αντίκτυπο στον εφοδιασμό της Γερμανίας», δήλωσε απόψε ο χριστιανοδημοκράτης (CDU) πολιτικός στον τηλεοπτικό σταθμό n-tv.

«Ωστόσο, η κατάσταση στη Γερμανία έχει αλλάξει τις τελευταίες ημέρες. Υπάρχουν πολύ περισσότερες μολύνσεις και αλυσίδες μολύνσεων που δεν μπορούμε να τις κατανοήσουμε όλες ακόμα», πρόσθεσε ο Σπαν. «Ο κίνδυνος για την κοινωνία στο σύνολό της έχει αυξηθεί, ο κίνδυνος για τα μεμονωμένα άτομα στη Γερμανία είναι χαμηλός έως μέτριος», επισήμανε.

Στη συζήτηση για πιθανές ακυρώσεις σημαντικών εκδηλώσεων, ο Σπαν ζήτησε να υπάρξουν διαφοροποιήσεις. «Θα πρέπει κανείς να διαχωρίζει τις περιπτώσεις, μεταξύ συναθροίσεων σε σημαντικές εκδηλώσεις όπου οι συμμετέχοντες προέρχονται από χώρες που πλήττονται ιδιαίτερα από τον κορονοϊό όπως είναι η Κίνα και η Ιαπωνία, και μεταξύ συγκεντρώσεων στις οποίες λαμβάνουν μέρος άνθρωποι που προέρχονται από την περιοχή μας. Φυσικά αυτό κάνει τη διαφορά», τόνισε ο υπουργός Υγείας.