Διαβουλεύσεις με επίκεντρο τις εξελίξεις στη Συρία θα έχουν σήμερα οι πρεσβευτές του ΝΑΤΟ, βάσει του Άρθρου 4 της συνθήκης της συμμαχίας, κατόπιν αιτήματος της Τουρκίας, όπως δήλωσε σήμερα ο Γενικός Γραμματέας του διεθνούς οργανισμού Γενς Στόλτενμπεργκ, μετά τον θάνατο 33 Τούρκων στρατιωτών σε αεροπορική επιδρομή των συριακών δυνάμεων στην περιοχή της Ιντλίμπ.

«Σήμερα το Συμβούλιο του NATO συναντάται κατόπιν αιτήματος της Τουρκίας για να διαβουλευτεί βάσει του άρθρου 4 της ιδρυτικής Συνθήκης του ΝΑΤΟ για την κατάσταση στη Συρία» έγραψε ο Στόλτενμπεργκ στο Twitter.

Βάσει του Άρθρου 4 ένας σύμμαχος μπορεί να ζητήσει διαβουλεύσεις αν πιστεύει ότι απειλείται η εδαφική του ακεραιότητα, η πολιτική του ανεξαρτησία ή ασφάλεια, όπως εξηγεί το ΑΜΠΕ.

Ο Τούρκος υπουργός Εξωτερικών Γενς Στόλτενμπεργκ μίλησε τηλεφωνικώς με τον ΓΓ του ΝΑΤΟ αργά χθες το βράδυ.

Ρώσος πολιτικός: Ευρείας κλίμακας στρατιωτική επιχείρηση από την Τουρκία, θα είχε άσχημο τέλος για την Άγκυρα

Ανώτερος Ρώσος πολιτικός προειδοποίησε σήμερα ότι μια ευρείας κλίμακας στρατιωτική επιχείρηση στην Ιντλίμπ της Συρίας από την Τουρκία θα έχει άσχημο τέλος για την Άγκυρα, μετέδωσε το πρακτορείο Interfax.

Ο πρώτος αναπληρωτής πρόεδρος της άνω βουλής της Ρωσίας Βλαντίμιρ Ντζαμπάροφ ήταν αυτός που έκανε την προειδοποίηση, σύμφωνα με το πρακτορείο.

Η Ρωσία είχε ανακοινώσει λίγο νωρίτερα ότι στέλνει δύο πολεμικά πλοία που είναι ικανά να εκτοξεύουν πυραύλος Κρουζ στα ανοικτά των συριακών ακτών και κατηγόρησε την Άγκυρα για τον θάνατο 33 Τούρκων στρατιωτών στην Ιντλίμπ της βόρειοδυτικής Συρίας χθες.