Η αποστολή της Ευρωπαϊκής Ένωσης στο Κόσοβο και η ειρηνευτική αποστολή του ΝΑΤΟ ανακοίνωσαν ότι με τις δράσεις που ανέλαβαν κατά τη διάρκεια διεξαγωγής των δημοτικών εκλογών στο Κόσοβο απέτρεψαν αποτελεσματικά την κλιμάκωση της βίας και την περαιτέρω παρεμπόδιση της διαδικασίας ψηφοφορίας.

H Eulex και η KFOR σε κοινή ανακοίνωσή τους που εκδόθηκε με αφορμή απόψεις σχολιαστών όσον αφορά την κατάσταση ασφάλειας στις δημοτικές εκλογές της 3ης Νοεμβρίου στο βόρειο Κόσοβο ανέφεραν τι συνέβη την περασμένη Κυριακή στο βόρειο τμήμα του.

Σε εκλογικά κέντρα στο βόρειο τμήμα της Κόσοβσκα Μιτρόβιτσα μασκοφόροι εισέβαλαν σε εκλογικά κέντρα, έριξαν δακρυγόνα, επιτέθηκαν σε μέλη εφορευτικών επιτροπών και προκάλεσαν φθορές σε ψηφοδέλτια.

«Ως οργανισμοί με μεγάλο αριθμό ειδικών για την ασφάλεια και τον έλεγχο των μαζών και των αναταραχών επιθυμούμε να αναφέρουμε ορισμένα στοιχεία σε σχέση με την κατάσταση την περασμένη Κυριακή» επισημαίνεται στη ανακοίνωση.

Η αστυνομία του Κοσόβου αντέδρασε πρώτη, η Eulex ήταν δεύτερη και η KFOR το τρίτο όργανο που αντέδρασε εκείνη την ημέρα, αναφέρεται στην ανακοίνωση.

Στο πλαίσιο των αρμοδιοτήτων της η Eulex «αμέσως πρόσφερε πρόσθετη βοήθεια στην αστυνομία του Κοσόβου μετά την επίθεση σε εκλογικό κέντρο στο βόρειο τμήμα της Κόσοβσκα Μιτρόβιτσα, “για να φροντίσει για την ασφάλεια των μελών της αποστολής παρατηρητών του ΟΑΣΕ και της ΕΕ, που ήταν εκεί”».

Μέλη της KFOR που βρίσκονταν στο βόρειο Κόσοβο επίσης επενέβησαν και έφεραν πρόσθετο προσωπικό, συμπεριλαμβανομένης της Μονάδας άμεσης επέμβασης, ώστε να διασφαλίσει τις γέφυρες στον ποταμό Ίμπαρ και να εμποδίσουν περαιτέρω κλιμάκωση της κατάστασης. Ταυτόχρονα μία ακόμη μονάδα της KFOR με ελικόπτερο περιπολούσε πάνω από τις περιοχές και εγκατέστησε δύο διμοιρίες στους δήμους Ζβέτσαν και Ζούμπιν Πότοκ.

«Εστάλη και ένα ακόμη ελικόπτερο της Eulex που εντόπισε την ομάδα των δραστών και τους καταδίωξε» σημειώνεται στην ανακοίνωση.

«Στρατηγικός μας στόχος ήταν να εμποδίσουμε τους δράστες να επιτεθούν και σε άλλα εκλογικά κέντρα στη βόρεια Κόσοβσκα Μιτρόβιτσα και σε άλλα μέρη του βορείου Κοσόβου» επισημαίνουν Eulex και KFOR.

Αυτό αποδείχθηκε επιτυχές κυρίως στο Ζβέτσαν όπου τα μέλη της KFOR και της Eulex αντέδρασαν γρήγορα στα επεισόδια και αποκατέστησαν την ειρήνη και την τάξη.

«Με τις ενέργειες της Eulex και της KFOR αποτελεσματικά ανακόπηκε η κλιμάκωση της βίας και η παρεμπόδισης της ψηφοφορίας.

Η Eulex συνόδευσε το προσωπικό του ΟΑΣΕ που μετέφερε τις κάλπες έως το κέντρο καταμέτρησης στο νότιο Κόσοβο από τα εκλογικά κέντρα των δήμων Ζβέτσαν, Λεπόσαβιτς και Ζούμπιν Πότοκ», διευκρινίζεται στην ανακοίνωση.

Ο συντονισμός μεταξύ Eulex και KFOR ήταν εξαιρετικός, οι ενέργειες και οι αντιδράσεις ήταν γρήγορες και όπως σε όλες τις αστυνομικές επιχειρήσεις θα εξάγουμε συμπεράσματα από την ανάλυση που θα γίνει και θα τα εφαρμόσουμε σε μελλοντικές καταστάσεις ανάλογης φύσης, υπογραμμίζεται.