Συριακό φυλάκιο στη μεθόριο με το Ιράκ κατελήφθη σήμερα από κούρδους μαχητές, ύστερα από συγκρούσεις τριών ημερών με οργανώσεις που έχουν διασυνδέσεις με την Αλ Κάιντα οι οποίες το είχαν υπό τον έλεγχό τους επί τουλάχιστον έναν χρόνο, όπως ανακοίνωσε το Συριακό Παρατηρητήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων.

Ένοπλες κουρδικές οργανώσεις «πήραν τον έλεγχο τα ξημερώματα του συνοριακού φυλακίου Γιαρουμπίγια, στη βορειοανατολική Συρία, στη μεθόριο με το Ιράκ, ύστερα από συγκρούσεις με τις οργανώσεις Ισλαμικό Κράτος στο Ιράκ και στο Λεβάντε, Μέτωπο αλ-Νόρσα και ένοπλους αντάρτες», σύμφωνα με το Παρατηρητήριο που διευκρίνισε ότι οι συγκρούσεις συνεχίζονται.

Το σημείο αυτό όπως και οι γύρω περιοχές, τον έλεγχο των οποίων είχε ο στρατός, είχαν καταληφθεί πριν από τουλάχιστον έναν χρόνο από τις εξτρεμιστικές αυτές οργανώσεις, τονίζει το ΑΜΠΕ.

Οι Κούρδοι στη Συρία έχουν έναν ασαφή ρόλο στα σχεδόν τρία χρόνια της συριακής κρίσης που άρχισε όταν ο πρόεδρος Μπασάρ αλ Ασαντ κατέστειλε ειρηνικό κίνημα που ζητούσε τον εκδημοκρατισμό της χώρας.

Στον πόλεμο αυτό όπου σουνίτες μουσουλμάνοι πολεμούν την μειονότητα των Αλαουιτών στην οποία ανήκει ο πρόεδρος Μπασάρ αλ-Ασαντ, διάφορες κουρδικές ένοπλες οργανώσεις πολεμούν στο πλευρό και των δύο αντιμαχόμενων στρατοπέδων.

(φωτογραφία αρχείου)