Υπάρχουν άπειρα βιβλία και άρθρα εκεί έξω περί διοίκησης επιχειρήσεων και καλού μάνατζμεντ, μόνο που ο ολλανδός βιολόγος Patrick van Veen ακολουθεί μια εντελώς διαφορετική στρατηγική.

Κοιτά στον κόσμο των ζώων και τις ιεραρχικά οργανωμένες κοινωνίες των πιθήκων για έμπνευση.

Αυτό ακριβώς κάνει η συμβουλευτική του εταιρία Apemanagement, φέρνει μάνατζερ σε επαφή με πιθήκους ώστε να δουν άλλα μονοπάτια διαχείρισης ανθρώπινου δυναμικού.

Αναλύοντας συμπεριφορικά χαρακτηριστικά και ιεραρχίες σε κοινότητες πρωτευόντων, ο van Veen διδάσκει πράγματα από τις πατριαρχικές κοινωνίες των γοριλών, για παράδειγμα.

Αλλά και πώς τα πρωτεύοντα καταλήγουν σε όργια για να διαχειρίζονται κρίσεις και εντάσεις!

Αυτό έμαθαν οι 60 υψηλόβαθμοι μάνατζερ της συμβουλευτικής εταιρίας McKinsey παρατηρώντας τους μπονόμπο, σε ένα πρόσφατο σεμινάριο της Apemanagement. Το μάθημα περιλάμβανε την παρακολούθηση των σχέσεων δύο ομάδων μπονόμπο που δεν γνωρίζονταν.

Εκεί που περίμεναν μάχες περί εδαφικής κυριαρχίας, οι δύο ομάδες έλυσαν τις διαφορές τους με ένα όργιο. Κι ενώ τέτοιες μαζικές ερωτικές συνευρέσεις στον κόσμο των μπονόμπο δεν είναι ακριβώς ασυνήθιστες, οι μάνατζερ σοκαρίστηκαν από τη στρατηγική.

Δύο εβδομάδες μετά το μάθημα, ο van Veen έλαβε μια επιστολή από τη McKinsey πως όφειλε να είχε προειδοποιήσει τους διευθυντές πως το σεμινάριο θα περιείχε «προσβλητικές σκηνές».

Ο ίδιος ισχυρίζεται πως εκεί ακριβώς σκόπευε το σεμινάριο, να λειτουργήσει ως τροφή για σκέψη για το πώς λύνεις μια σύγκρουση με αναπάντεχους και αποδοτικούς τρόπους.

«Η συμπεριφορά των μπονόμπο», ισχυρίζεται ο βιολόγος, «σημαίνει πως υπάρχουν λιγότερες συγκρούσεις και περισσότερη αλληλεπίδραση, εκτίμηση, εμπειρία και σεβασμός».

Μάλλον δεν το έμαθαν το μάθημά τους οι μάνατζερ…