Δικά του στοιχεία για το αποτέλεσμα της πρώτης εσωκομματικής ψηφοφορίας των Δημοκρατικών για το προεδρικό χρίσμα έδωσε στη δημοσιότητα ο ηγέτης της «αριστερής πτέρυγας» Μπέρνι Σάντερς.

Η ψηφοφορία διεξήχθη χθες στην Άιοβα και η διαδικασία εξελίχθηκε σε φιάσκο, καθώς έχει υπάρξει τεράστια καθυστέρηση στην ανακοίνωση του αποτελέσματος λόγω «ανακολουθιών».

Ο Σάντερς ανέφερε ότι έρχεται πρώτος, ενώ τη δεύτερη θέση καταλαμβάνει ο κεντρώος πρώην δήμαρχος της πόλης Σάουθ Μπεντ της Νεβάδας Πιτ Μπούτιτζετζ.

«Λόγω της αδυναμίας (της οργάνωσης) του Δημοκρατικού Κόμματος στην Άιοβα να δημοσιοποιήσει τα αποτελέσματα» η ομάδα του «Μπέρνι» έδωσε τα δικά της στοιχεία, τα οποία βασίζονται στην καταμέτρηση του 40% των εκλογικών κέντρων, όπως μεταδίδει το ΑΜΠΕ.

Σύμφωνα με τα στοιχεία της εκστρατείας του, ο Σάντερς λαμβάνει 28,62%, ο Μπούτιτζετζ έρχεται δεύτερος με το 25,71%, η προοδευτική γερουσιαστής Ελίζαμπεθ Γουόρεν 18,42% και ο πρώην αντιπρόεδρος Τζο Μπάιντεν δεν καταλαμβάνει παρά την τέταρτη θέση, με το 15,08%, κάτι που εάν επιβεβαιωθεί θα αποτελεί βαριά ήττα γι’ αυτόν.

Νωρίτερα, το Δημοκρατικό Κόμμα είχε ανακοινώσει ότι θα καθυστερήσει η ανακοίνωση των αποτελεσμάτων της πρώτης εσωκομματικής ψηφοφορίας για τις προεδρικές εκλογές του Νοεμβρίου, καθώς διεξάγονται «ποιοτικοί έλεγχοι», ενώ τόνισε πως η συμμετοχή δείχνει να φτάνει και πιθανώς να ξεπερνά το επίπεδο του 2016.

Είναι «κεφαλαιώδους σημασίας» το αποτέλεσμα να είναι ακριβές και η διαδικασία να χαρακτηρίζεται από «ακεραιότητα», τόνισε το κόμμα σε μήνυμα ηλεκτρονικού ταχυδρομείου που έστειλε σε μέσα ενημέρωσης.