Η επιδημία του νέου κοροναϊού στην Κίνα συνιστά έκτακτη ανάγκη δημόσιας υγείας διεθνούς ανησυχίας αποφάσισε την Πέμπτη ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας. Την ίδια ώρα, η υπηρεσία πολιτικής αεροπορίας της Κίνας ανακοίνωσε ότι δύο αεροσκάφη της Xiamen Airlines αναχώρησαν για την Μπανγκόκ της Ταϊλάνδης και την Κότα Κιναμπαλού της Μαλαισίας για να παραλάβουν και να επαναπατρίσουν κατοίκους της πόλης Ουχάν, εστίας της επιδημίας ιογενούς πνευμονίας που προκαλεί ο νέος κοροναϊός.

Η Ουχάν, επίκεντρο της ταχύτατα εξαπλωνόμενης επιδημίας που έχει στοιχίσει τη ζωή σε 213 ανθρώπους, τελεί ουσιαστικά σε αποκλεισμό στο πλαίσιο των μέτρων που λαμβάνονται από τις κινεζικές υγειονομικές αρχές.

Στο μεταξύ, ο πρωθυπουργός της Ιαπωνίας Σίνζο Άμπε ανακοίνωσε ότι η κυβέρνησή του αποφάσισε να επισπεύσει τα έκτακτα μέτρα για την αντιμετώπιση της επιδημίας και να εκδώσει ταξιδιωτική οδηγία προτρέποντας τους υπηκόους της χώρας να αποφεύγουν κάθε μετακίνηση στην Κίνα, ενώ ως τώρα η σύσταση αυτή αφορούσε την επαρχία Χουμπέι της Κίνας, πρωτεύουσα της οποίας είναι η Ουχάν.

565 Ιάπωνες έχουν πλέον επαναπατριστεί με τρεις πτήσεις από την Ουχάν, σύμφωνα με το ιαπωνικό ΥΠΕΞ.

Η ανησυχία της κοινής γνώμης για την επιδημία στην Ιαπωνία, όπου έχουν καταγραφεί 14 κρούσματα του κοροναϊού μέχρι στιγμής, έχει κλιμακωθεί.

Αποθέματα λαχανικών στις μεγάλες πόλεις στα βόρεια της Κίνας

Το Πεκίνο θα προχωρήσει στη διάθεση των αποθεμάτων λαχανικών για την περίοδο του χειμώνα και της άνοιξης στις μεγάλες πόλεις που βρίσκονται στα βόρεια της Κίνας, προκειμένου να αντιμετωπιστούν οι ελλείψεις που παρατηρούνται μετά το ξέσπασμα του νέου κοροναϊού, όπως μετέδωσε σήμερα το κρατικό πρακτορείο ειδήσεων Xinhua.

Η διάθεση των λαχανικών ανακοινώθηκε από την Εθνική Επιτροπή Ανάπτυξης και Μεταρρυθμίσεων και από το υπουργείο Εμπορίου.

Παράλληλα, έχει ζητηθεί από τις πόλεις να διαθέσουν τα αποθέματα λαχανικών που διαθέτουν, μέσω προμηθειών από βάσεις παραγωγής εκτός πόλεων.

Πιλότοι στις ΗΠΑ κατέθεσε μήνυση κατά της American Airlines

Στο μεταξύ, ένωση πιλότων κατέθεσε χθες μήνυση επιδιώκοντας τον άμεσο τερματισμό των πτήσεων της αεροπορικής εταιρίας American Airlines προς την Κίνα, καθώς οι ανησυχίες των πληρωμάτων καμπίνας σε παγκόσμιο επίπεδο μεγαλώνουν για την έκθεσή τους στο νέο κοροναϊό που εξαπλώνεται ταχύτητα.

Η ένωση πιλότων (The Allied Pilot Association) η οποία εκπροσωπεί τους πιλότους της American Airlines επικαλείται «σοβαρές και σε αρκετές περιπτώσεις ακόμη άγνωστες απειλές κατά της υγείας (των πληρωμάτων) από τον κοροναϊό».

Από την πλευρά της, η American, που είναι η μεγαλύτερη αεροπορική εταιρία στις ΗΠΑ, δεν σχολίασε άμεσα την υποβολή της μήνυσης, η οποία κατατέθηκε σε δικαστήριο του Τέξας.

Η αεροπορική εταιρία έχει την έδρα της στο Φορτ Γουόρθ του Τέξας και ανακοίνωσε την Τετάρτη ότι τον επόμενο μήνα θα ακυρώσει τις πτήσεις της από το Λος Άντζελες στο Πεκίνο και την Σαγκάη, αλλά θα συνεχίσει αυτές από το Ντάλας.