Αίτηση στην εισαγγελία του Μιλάνου κατέθεσε πριν από λίγο ο Σίλβιο Μπερλουσκόνι, διαμέσου των δικηγόρων του, ώστε να εκτίσει την μονοετή ποινή φυλάκισης η οποία του έχει επιβληθεί προσφέροντας κοινωφελή εργασία.

Η ιταλική εισαγγελία θα πρέπει να μελετήσει το αίτημα και να αποφανθεί, ενώ σύμφωνα με σχολιαστές η θετική απόφαση των δικαστικών θεωρείται σχεδόν δεδομένη.

Σε ό,τι αφορά το είδος της κοινωφελούς εργασίας που θα κληθεί να προσφέρει ο Μπερλουσκόνι, ένα πρώτο σενάριο αφορά την προσφορά εργασίας σε κέντρα απεξάρτησης και αποκατάστασης τοξικομανών.

Ο Μπερλουσκόνι γνωρίζει τους υπεύθυνους σε θεραπευτικές κοινότητες καθολικών κληρικών, όπως του «πατέρα Πίκι» και του «πατέρα Πιερίνο».

Η εφημερίδα Κοριέρε Ντέλα Σέρα αναφέρεται στο ενδεχόμενο να μπορέσει να εργάζεται «κατ’ οίκον» ο Μπερλουσκόνι επεξεργαζόμενος με την βοήθεια συνεργατών του «ένα αναλυτικό οικονομικό πρόγραμμα για την βοήθεια των ασθενέστερων οικονομικά στρωμάτων της ιταλικής κοινωνίας».

Ανάμεσα στις υποθέσεις που γίνονται είναι η πιθανή προσφορά εργασίας σε εθελοντικές οργανώσεις που ασχολούνται με την παροχή ιατροφαρμακευτικής βοήθειας σε εμπόλεμες περιοχές, όπως η Emergency του γιατρού Τζίνο Στράντα.

Αρκετές τέτοιες οργανώσεις έχουν εκφράσει την προθυμία τους να δώσουν εργασία στον πρώην πρωθυπουργό, «υπό τον όρο να μην αναμειχθεί στην διαχείριση των οικονομικών τους».