Ο πρώην πρόεδρος της Βολιβίας, Έβο Μοράλες, δήλωσε το Σάββατο ότι σέβεται την απόφαση της μεταβατικής προέδρου Τζανίνε Άνιες να θέσει υποψηφιότητα στις προεδρικές εκλογές της 3ης Μαΐου.

«Είναι δικαίωμά της. Ωστόσο, είχε υποσχεθεί να μην είναι υποψήφια, όπως έκανε ο (περιφερειακός ηγέτης Λουίς Φερνάντο) Καμάτσο», τόνισε ο Μοράλες σε δημοσιογράφους στην Αργεντινή όπου ζει στην εξορία.

«Υπάρχουν πολλές συμμαχίες στην Δεξιά. Το σεβόμαστε αυτό, είναι ένα δημοκρατικό δικαίωμα. Και πραγματικά ελπίζουμε ότι ως εκπρόσωπος μιας de facto κυβέρνησης μιας δικτατορίας θα είναι σε θέση να εγγυηθεί διαφανείς και δίκαιες εκλογές», πρόσθεσε ο πρώην αρχηγός του βολιβιανού κράτους κατά τη διάρκεια συνάντησης με Βολιβιανούς που ζουν στην Αργεντινή.

Η υποψηφιότητα της Άνιες διατάραξε την προεδρική κούρσα. Πριν από την ανακοίνωση της απόφασής της, μόνο οι πρώην πρόεδροι Κάρλος Μέσα και Χόρχε Κιχάνο είχαν ανακοινώσει την υποψηφιότητά τους, μαζί με τον Λουίς Φερνάντο Καμάτσο, ακτιβιστή της δεξιάς ο οποίος πρωτοστάτησε στις κινητοποιήσεις εναντίον του Μοράλες.

Ο σοσιαλιστής πρώην πρόεδρος ανακηρύχθηκε νικητής των προεδρικών εκλογών της 20ής Οκτωβρίου του 2019, στις οποίες διεκδικούσε τέταρτη θητεία, αλλά η συντηρητική αντιπολίτευση κατήγγειλε νοθεία και, έπειτα από εβδομάδες βίαιων διαδηλώσεων, η στάση των ειδικών δυνάμεων της αστυνομίας και η πίεση του στρατού εξανάγκασε τον πρώτο αυτόχθονα που εξελέγη στην προεδρία στην ιστορία της χώρας των Άνδεων να παραιτηθεί και να εγκαταλείψει τη χώρα. Αρχικά κατέφυγε στο Μεξικό, πριν κατόπιν μεταβεί στην Αργεντινή, που του έχει δώσει πολιτικό άσυλο.

Η πρώην γερουσιάστρια Τζανίνε Άνιες ανέλαβε μεταβατική πρόεδρος στις 12 Νοεμβρίου και σχημάτισε κυβέρνηση αποτελούμενη κυρίως από στελέχη της συντηρητικής παράταξης.

Ο Μοράλες έχει ανακοινώσει ότι υποψήφιος του Κινήματος προς τον Σοσιαλισμό (MAS) για την προεδρία στις εκλογές της 3ης Μαΐου θα είναι ο Λουίς Άρσε Κατακόρα, ο πρώην υπουργός Οικονομίας της κυβέρνησής του, ενώ υποψήφιος αντιπρόεδρος θα είναι ο πρώην υπουργός Εξωτερικών Νταβίντ Τσοκεουάνκα.