Ο σύρος υπουργός Εξωτερικών Ουάλιντ Μουάλεμ κατηγόρησε σήμερα από τη Γενική Συνέλευση του ΟΗΕ τις δυτικές χώρες ότι παρέχουν τοξικές ουσίες σε ομάδες της αντιπολίτευσης και ότι έχουν επιβάλει στη Συρία «ανήθικες και απάνθρωπες κυρώσεις».

Στην ομιλία του ο Μουάλεμ επανέλαβε εξάλλου ότι η χώρα του θα «εφαρμόσει πλήρως» τις δεσμεύσεις της όσον αφορά την καταστροφή του χημικού της οπλοστασίου.

Ο σύρος υπουργός σημείωσε ότι τρομοκράτες «χρησιμοποίησαν τοξικά αέρια» στη Συρία, τα οποία έλαβαν «από δυτικές χώρες και χώρες της περιοχής που είναι γνωστές σε όλους», αναφερόμενος κυρίως στις χώρες του Κόλπου.

Σύμφωνα με τον Μουάλεμ, η διάκριση μεταξύ μετριοπαθών και ριζοσπαστών εξεγερμένων «είναι ένα κακό αστείο»: «Η τρομοκρατία είναι τρομοκρατία», υπογράμμισε, «δεν μπορούμε να διαχωρίζουμε την μετριοπαθή από τη ριζοσπαστική τρομοκρατία».

Εξάλλου σημείωσε ότι «στη Συρία δεν μαίνεται εμφύλιος πόλεμος, αλλά ένας πόλεμος κατά της τρομοκρατίας», επισημαίνοντας ότι «τρομοκράτες από περισσότερες από 83 χώρες δολοφονούν τον λαό και τον στρατό μας έπειτα από έκκληση σε παγκόσμιο τζιχάντ (ιερό πόλεμο) εναντίον των απίστων».

Ο Μουάλεμ συνέκρινε επίσης την εισβολή ξένων τρομοκρατών στη Συρία με την επίθεση της 11ης Σεπτεμβρίου στη Νέα Υόρκη.

«Ο λαός της Νέας Υόρκης ήταν μάρτυρας της καταστροφής της τρομοκρατίας και έχει καεί από τη φωτιά του εξτρεμισμού και της αιματοχυσίας, με τον ίδιο τρόπο που τώρα υποφέρουμε στη Συρία», δήλωσε.

«Πώς κάποιες χώρες, που έχουν πληγεί από την ίδια τρομοκρατία από την οποία υποφέρουμε τώρα στη Συρία, μπορούν να ισχυριστούν ότι πολεμούν κατά της τρομοκρατίας σε όλο τον κόσμο, ενώ την υποστηρίζουν στη χώρα μου;», διερωτήθηκε ο Μουάλεμ.

Στο μεταξύ ο σύρος υπουργός Εξωτερικών υπογράμμισε ότι η κυβέρνησή του «είναι έτοιμη να κάνει τα πάντα ώστε να παραδοθεί διεθνής βοήθεια στους σύρους πολίτες χωρίς διακρίσεις, όπου κι αν βρίσκονται (…) με σεβασμό στην ανεξαρτησία και την ακεραιότητα της Συρίας».

«Οι μονόπλευρες, απάνθρωπες και ανήθικες κυρώσεις που έχουν επιβληθεί από τις ΗΠΑ και την Ευρωπαϊκή ένωση έχουν οδηγήσει στην επιδείνωση των συνθηκών ζωής των Σύρων», εκτίμησε ο Μουάλεμ.

Ο υπουργός δήλωσε ότι προκρίνει μια «πολιτική λύση» στην κρίση στη Συρία, όμως με σεβασμό «στο αποκλειστικό δικαίωμα του συριακού λαού να επιλέγει τους ηγέτες του» και χωρίς «ξένη επέμβαση στις εσωτερικές μας υποθέσεις».

«Οι ελεύθερες και δίκαιες εκλογές παραμένουν η μόνη λύση (…), ώστε ο συριακός λαός να μπορέσει να επιλέξει το μέλλον του, μακριά από τις πιέσεις της τρομοκρατίας και τις επιταγές από το εξωτερικό», υπογράμμισε ο Μουάλεμ.