Τα παιδιά, κυρίως τα αγόρια, συνδέουν την κυριαρχία με την αρρενωπότητα

«Τα κοριτσάκια έχουν λιγότερο την τάση να θεωρούν πως το φύλο που κυριαρχεί είναι εκείνο των αγοριών»


ΚΟΣΜΟΣ
1:36
10/01/2020
Τα παιδιά, κυρίως τα αγόρια, συνδέουν την κυριαρχία με την αρρενωπότητα
9
loading

Από την ηλικία των τεσσάρων ετών, τα παιδιά, κυρίως τα αγόρια, συνδέουν γενικά την εξουσία με την αρρενωπότητα, σύμφωνα με μια έρευνα που δημοσιεύεται σήμερα στην επιστημονική επιθεώρηση Sex Roles.

«Στις διαδράσεις ανάμεσα σε αρσενικές και θηλυκές μορφές, τα παιδιά έχουν την τάση να συνδέουν το άτομο που κυριαρχεί με το αρσενικό», εξηγεί στο Γαλλικό Πρακτορείο ο Ζαν-Μπατίστ Βαν Ντερ Χενστ, του Ινστιτούτου Γνωστικών Επιστημών Marc Jeannerod, από τους συντάκτες της έρευνας που έγινε σε περισσότερα από 900 παιδιά ηλικίας από τριών έως έξι ετών.

Πάνω σε ένα φύλλο χαρτί, έχουν ζωγραφιστεί δύο παιδιά. Το ένα σε στάση κυριαρχίας, το άλλο δείχνει υποταγή.

Κανένα από τα δύο δεν φέρει την παραμικρή ένδειξη για το φύλο του, εντούτοις «από την ηλικία των τεσσάρων ετών, η μεγάλη πλειονότητα των παιδιών θεωρεί πως ο κυρίαρχος χαρακτήρας είναι αγόρι», αναφέρουν οι ερευνητές σε ανακοίνωση του CNRS (Εθνικού Κέντρου Επιστημονικών Ερευνών). Είτε είναι αγόρια είτε κορίτσια, είτε ζουν στον Λίβανο, είτε στη Γαλλία ή τη Νορβηγία.

«Εκπλαγήκαμε που δεν υπήρχε διαφορά ανάμεσα στις χώρες, κυρίως ανάμεσα στον Λίβανο και τη Νορβηγία», όπου θεωρείται ότι οι ανισότητες μεταξύ των φύλων είναι λιγότερες στο θέμα αυτό, ομολογεί ο Ζαν-Μπατίστ Βαν Ντερ Χενστ.

Σε ένα άλλο πείραμα, οι ερευνητές ζήτησαν από τα παιδιά να επιλέξουν σε ποιο από τα δύο ζωγραφισμένα παιδιά αναγνώριζαν τον εαυτό τους.

Αποτέλεσμα: αν και τα αγόρια ταυτίζονταν με το κυρίαρχο πρόσωπο, τα κορίτσια, όταν νιώθουν ότι έχουν απέναντί τους ένα αγόρι, ταυτίζονταν πότε με το ένα πότε με το άλλο πρόσωπο.

«Τα κοριτσάκια έχουν λιγότερο την τάση να θεωρούν πως το φύλο που κυριαρχεί είναι εκείνο των αγοριών», σημειώνει ο ερευνητής του CNRS και αναμεταδίδει το Αθηναϊκό Πρακτορείο Ειδήσεων.

Συνεχίζοντας την έρευνά τους, οι ερευνητές επέλεξαν να θέσουν τα παιδιά απέναντι σε χαρακτήρες με πολύ διακριτό φύλο: μια μαριονέτα κορίτσι και μια μαριονέτα αγόρι.

Οι δύο μαριονέτες παίζουν στην αρχή μαζί μπροστά στα παιδιά στη συνέχεια εξαφανίζονται από το οπτικό τους πεδίο συνεχίζοντας ωστόσο να λογομαχούν.

Γρήγορα η μία μαριονέτα επιβάλλει τις επιλογές της στην άλλη. «Τα αγόρια έτειναν να πουν ότι εκείνη που αποφάσιζε ήταν η μαριονέτα αγόρι, ενώ τα κορίτσια δεν απέδιδαν περισσότερο τη στάση αυτή στη μαριονέτα αγόρι απ΄ό,τι στη μαριονέτα κορίτσι», συνοψίζει ο ερευνητής του CNRS.

«Υπάρχει γενικότερα μια τάση να συνδέεται το αρσενικό φύλο με την εξουσία αλλά με αποκλίσεις ανάλογα με το φύλο των συμμετεχόντων σε ορισμένα πειράματα», συνοψίζει.

Σε τι οφείλονται αυτές οι αποκλίσεις; Στο πρώτο πείραμα, η εξουσία εκφράζεται με μια στάση. «Ίσως αυτή η λίγο επιθετική, εξαναγκαστική μορφή εξουσίας συνδέεται περισσότερο με το αρσενικό», λέει ο Ζαν-Μπατίστ Βαν Ντερ Χενστ.

ΑΞΙΟΛΟΓΗΣΤΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ


ΚΑΝΤΕ LIKE ΣΤΟ NEWSBEAST.GR

9
σχόλια
 1. avatar Βασίλειος ο Β’

  Τοξική θυληκότητα. Η νούμερο ένα απειλή στον πλανήτη. Έχει στείλει πολλούς καλούς άνδρες στο τρελάδικο.

 2. avatar Την κυριαρχία την ασκεί ο δυνατότερος (μυικα, νοητικά, οικονομικά κτλ.)

  Ανάλογα με την ηλικία. Το σεβασμό, ισότητα κτλ τα διδασκόμαστε. Άλλοι τα εφαρμόζουν και άλλοι όχι. Η κυριαρχία όμως δεν αλλάζει. Αυτό είναι στη φύση κάθε ζωντανού οργανισμου., Ακόμη και στα φυτά.

 3. avatar Remaloskilo

  Τοξική θηλυκότητα/αρρενωπότητα. Να δω τι άλλες ηλίθιες ορολογίες θα βρείτε. Η αγάπη,η αξιοπρέπεια, ο σεβασμός, η ευγένεια είναι αξίες άσχετα με φύλο σεξουαλικότητα κτλ. Το θέμα είναι να μαθαίνουμε να τα εφαρμόζουμε όλοι χωρίς προϋποθέσεις, μπας και γίνει λίγο καλύτερη η ζωή μας.

  1. avatar 123abc

   Μιλάς για "ηλίθια ορολογία" που χρησιμοποιούν συνομιλητές? και μετά μιλάς για εφαρμογή σεβασμού, ευγένειας κτλ??? Η "ηλίθια ορολογία" αναφέρεται σε επιστημονικά άρθρα.

 4. avatar lager

  και η τοξική θηλυκότητα είναι απειλή για τον πλανήτη...

 5. avatar Τόνο Μάσας.

  Άρα το συμπέρασμα της έρευνας είναι οτι από την ισότητα των δύο φύλων μόνο οι άντρες έχουν να χάσουν.

 6. avatar Ζωγράφου

  Η τοξική αρρενωπότητα είναι απειλή για το πλανήτη. Δεν είναι μόνο υπεύθυνη για τη κακοποίηση των γυναικών αλλά και για τον ρατσισμό, τον φασισμό, τους πολέμους, για την κλιματική αλλαγή και πολλά άλλα. Οι άντρες πρέπει να γίνουν πιο ευαίσθητοι, πιο χαρούμενοι και πιο ανεχτικοί. Η Γκρέτα έχει δίκιο, γι αυτό όλοι οι Νεάντερταλ το βρίζουν το καημένο.

  1. avatar 123abc

   Υπάρχει και τοξική θηλυκότητα («Toxic Femininity») η οποία δεν έχει εκτενώς ερευνηθεί λόγω του ότι τα αποτελέσματα δεν είναι τόσο προφανή. Οπου υπάρχει ο ένας πόλος υπάρχει και ο άλλος. Οι κοινωνικές σχέσεις πάσχουν και δεν ευθύνονται μόνο τα αρσενικά για αυτό.

  2. avatar Stilitis

   Δεν ισχύουν αυτά που λες.
   Μας έχεις παρεξηγήσει.
   Πίσω στην στην κουζίνα σου και φτιάξε μου καμιά πίτα! (Που λεει και ο Cartman...)

Παρακαλούμε περιμένετε ...
Το newsbeast επιλέγει
Το newsbeast προτείνει