Την ανακοίνωση της Συρίας ότι προσχώρησε στη Σύμβαση για την Απαγόρευση των Χημικών Όπλων χαιρετίζουν σήμερα η Ρωσία και η Κίνα.

Ο ρώσος πρόεδρος Βλαντίμιρ Πούτιν δήλωσε ότι η απόφαση αυτή της Συρίας δείχνει την πρόθεση της Δαμασκού για την επίλυση της κρίσης. «Θεωρώ ότι πρέπει να χαιρετίσουμε μία τέτοια απόφαση. Είναι ένα σημαντικό βήμα προς την επίλυση της συριακής κρίσης που επιβεβαιώνει την σοβαρή πρόθεση των σύρων εταίρων μας να ακολουθήσουν αυτό το μονοπάτι, δήλωσε ο Πούτιν στη διάσκεψη του Οργανισμού Συνεργασίας της Σανγκάης.

Ανάλογη ήταν και η ανακοίνωση από πλευράς του κινεζικού υπουργείου Εξωτερικών.

«Τα Ηνωμένα Εθνη ανακοίνωσαν ότι δέχτηκαν αίτημα από τη Συρία για την ένταξή της στη Σύμβαση, κάτι για το οποίο είχε δεσμευτεί ο σύρος πρόεδρος Μπασάρ αλ Άσαντ στο πλαίσιο μιας υπό διαπραγμάτευση συμφωνίας για να τεθεί υπό διεθνή έλεγχο το χημικό οπλοστάσιο της χώρας.

Η Συρία ήταν ως σήμερα η μία από τις μόλις επτά χώρες οι οποίες δεν είχαν προσχωρήσει στη Σύμβαση για την Απαγόρευση των Χημικών Όπλων του 1997, η οποία επιτάσσει οι χώρες οι οποίες την έχουν επικυρώσει να προχωρήσουν στην πλήρη καταστροφή των χημικών τους οπλοστασίων. Μεταξύ των χωρών που δεν έχουν προσχωρήσει στη σύμβαση είναι οι γειτονικές στη Συρία χώρες, η Αίγυπτος και το Ισραήλ, καθώς και η Βόρεια Κορέα».