Οργάνωση που έχει διασυνδέσεις με την Αλ Κάιντα ανέλαβε σήμερα την ευθύνη για το κύμα των βομβιστικών επιθέσεων που συγκλόνισε τη Βαγδάτη την περασμένη εβδομάδα προκαλώντας τον θάνατο 50 ανθρώπων.

Το Ισλαμικό Κράτος στο Ιράκ και στο Λεβάντε (EIIL) δήλωσε σε ανακοίνωση, η οποία αναρτήθηκε στο Ιντερνετ, ότι οι επιθέσεις αυτές συνιστούν μια απάντηση «στις εκστρατείες του στρατού και της αστυνομίας εναντίον περιοχών που κατοικούνται από σουνίτες».

Οι επιθέσεις της Τρίτης, που προκάλεσαν επίσης τον τραυματισμό τουλάχιστον εκατό ανθρώπων, είχαν στόχο συνοικίες της πρωτεύουσας που κατοικούνται στην πλειοψηφία τους από σιίτες.

Παράλληλα σήμερα τουλάχιστον επτά άνθρωποι σκοτώθηκαν και 11 τραυματίστηκαν, κυρίως στο βόρειο Ιράκ.

Στην Τζαουλάλα, κοντά στα ιρανικά σύνορα, ένας καμικάζι που μετέφερε βομβιστικό μηχανισμό επιτέθηκε σε αστυνομικό φυλάκιο σκοτώνοντας έναν αστυνομικό και έναν πολίτη και τραυματίζοντας επτά ανθρώπους.

Στη Σαμάρα, πάντα στον βορρά, τρία μέλη των Σάχουα, της πολιτοφυλακής που πολεμά την Αλ Κάιντα, σκοτώθηκαν από ενόπλους, ενώ στη Μοσούλη ένας αστυνομικός σκοτώθηκε επίσης από ενόπλους.

Ένας πολίτης που εργαζόταν στο υπουργείο Ηλεκτρισμού σκοτώθηκε κατά την έκρηξη βόμβας που ήταν τοποθετημένη στο αυτοκίνητό του σε πόλη νοτίως της Βαγδάτης, σύμφωνα με ιατρικές πηγές και τις υπηρεσίες ασφαλείας.