Την παραίτηση του πρωθυπουργού της Μάλτας, Τζόζεφ Μουσκάτ, ζητούν διαδηλωτές οι οποίοι το πρωί της Δευτέρας εισέβαλαν στο γραφείο του. Αφορμή της εν λόγω κίνησης των πολιτών αποτελεί το σκάνδαλο που έχει δει το φως της δημοσιότητας και αφορά τη δολοφονία της δημοσιογράφου Ντάφνι Καρουάνα Γκαλιζία το 2017.

Ο Μουσκάτ δεν εμπλέκεται άμεσα στην έρευνα, όμως έχει δηλώσει ότι θα παραιτηθεί στα μέσα Ιανουαρίου μετά την εκλογή νέου επικεφαλής του Εργατικού Κόμματος. Ο μεσάζων της δολοφονίας έχει συνδέσει πρόσωπα από τον κύκλο του Μουσκάτ με απόπειρες συγκάλυψης της δολοφονίας.

Στο κτίριο του 16ου αιώνα που βρίσκεται στο κέντρο της Βαλέτας εισέβαλαν τουλάχιστον 40 ακτιβιστές. Αφού κατάφεραν να περάσουν από τους αστυνομικούς και τους στρατιώτες που το φρουρούν, μπήκαν από μία πλαϊνή είσοδο, κρατώντας τύμπανα, σφυρίχτρες, σημαίες και ντουντούκες.

Όπως επισημαίνουν τα τοπικά μέσα και μεταδίδει το Αθηναϊκό Πρακτορείο Ειδήσεων οι διαδηλωτές πραγματοποίησαν καθιστική διαμαρτυρία, εμποδίζοντας την είσοδο στο κτίριο και ζητώντας την παραίτηση του Μουσκάτ, ο οποίος δεν βρισκόταν εκεί την ώρα της διαμαρτυρίας.

Ο προσωπάρχης του Μουκσάτ, ο Κιθ Σέμπρι, παραιτήθηκε πριν μερικές ημέρες και τελεί υπό έρευνα αφού έγινε γνωστό πως ήταν ενήμερος για το σχέδιο δολοφονίας της Καρουάνα Γκαλιζία. Ο ίδιος αρνείται ότι έχει κάνει κάτι παράνομο.

«Η Μάλτα έχει πιάσει πάτο. Δεν πρόκειται απλώς για μια υπόθεση διαφθοράς, αλλά για μια πολιτική δολοφονία», φώναζαν οι διαδηλωτές. Ζήτησαν επίσης τη διενέργεια ενδελεχούς έρευνας για τη δολοφονία και όχι τη «συγκάλυψή» της.

Οι διαδηλωτές δεν έκαναν καμία απόπειρα να ανέβουν στους ορόφους όπου στεγάζονται κυβερνητικά κτίρια και παρέμειναν κοντά στην είσοδο υπό το βλέμμα της αστυνομίας.

TAGS
Μάθετε πρώτοι τι συμβαίνει στην Ελλάδα και τον κόσμο στο Google News του Newsbeast. Ακολουθήστε το Newsbeast σε Instagram, Facebook και Twitter.