Τα νεότερα δεδομένα σχετικά με την ύπαρξη εξωγήινης ζωής

Οι πιθανότητες να μην είμαστε μόνοι στο σύμπαν όλο και αυξάνονται


ΚΟΣΜΟΣ
22:56
27/10/2013
Τα νεότερα δεδομένα σχετικά με την ύπαρξη εξωγήινης ζωής
10
loading

Μόνος ένας πλανήτης μπορεί αποδεδειγμένα να υποστηρίξει τη ζωή, και δεν είναι άλλος από τη Γη. Ωστόσο, με τους τουλάχιστον 11 δισεκατομμύρια κόσμους στο μέγεθος της Γης που υπάρχουν στο γαλαξία μας και τα καινούργια στοιχεία παράξενων ειδών ζωής που ευδοκιμούν σε ακραίες περιβαλλοντικές συνθήκες, οι πιθανότητες να μην είμαστε μόνοι μας στο σύμπαν όλο και αυξάνονται.

Στις 9 Φεβρουαρίου 2013, το διαστημικό ρόβερ της NASA, το Curiosity, βρήκε κάτι στον πλανήτη Άρη που ήταν το ορόσημο της εξερεύνησης για εξωγήινη ζωή. Πλήρως εξοπλισμένο, το ρόβερ, που είχε το μέγεθος ενός SUV, σύρθηκε στο έδαφος του κρατήρα Γκέιλ, του οποίου το ύψος έφτανε τα 15.000 πόδια (4.570 μέτρα). Το ρόβερ είχε φτάσει στο έδαφος πιο πριν με τη βοήθεια ενός σύνθετου αεριωθούμενου γερανού.

Έπειτα, περίπου 355 εκατομμύρια χιλιόμετρα μακριά από τη Γη, αλλά μόλις λίγα μέτρα από το χώρο που προσγειώθηκε, το Curiosity εξερεύνησε μια ρηχή λακκούβα με το όνομα Yellowknife Bay. Το μηχάνημα κύλησε σε ένα ξηρό βραχώδες υπόστρωμα που έχει γίνει σαθρό υπό την διαρκή έκθεσή του στην αρειανή ατμόσφαιρα. Εκεί, το ρόβερ τρύπησε το βραχώδες υπόστρωμα και μέσα σε λίγα λεπτά βγήκε από τη στενή διάνοιξη μια γκρι σκόνη, την οποία το Curiosity συνέλεξε ως δείγμα.

Το δείγμα αυτό περιείχε σμεκτίτη άργιλο, ο οποίος στη Γη συναντάται σε πεδιάδες με μαλακό έδαφος και περιοχές που πλήττονται από μουσώνες. Σήμερα, ο Άρης είναι κατά κύριο λόγο άνυδρος, χτυπημένος από παγκόσμιες θύελλες σκόνης, ενώ η θερμοκρασία του μπορεί να φτάσει ακόμα και 76 βαθμούς Κελσίου την ημέρα. Τρία δισεκατομμύρια χρόνια πριν, από ό,τι φαίνεται, ένα ποτάμι γλυκού νερού σχηματιζόταν στις παρυφές του κρατήρα Γκέιλ και κατέληγε σε μια λίμνη στο Yellowknife Bay. Ο ουρανός ήταν τότε πιο μπλε, πιθανόν, και πιο συννεφιασμένος και το έδαφος δεν είχε ακόμη μετατραπεί από γκρι σε κόκκινο. Το Όρος Σαρπ που φτάνει στα 5.480 μέτρα ύψος πάνω από τον πάτο του κρατήρα ίσως να ήταν σκεπασμένο με πάγο και χιόνι.

Το Curiosity βρήκε μέσα στον αρχαίο άργιλο πολλά στοιχεία βασικά για τη ζωή, όπως διοξείδιο, υδρογόνο, οξυγόνο, άζωτο και φώσφορο. Δεν γνωρίζουμε αν τα βακτήρια ή τα φυτά και τα ζώα που μπορεί να μοιάζουν με αυτά που έχουμε στη Γη, υπήρχαν κάποτε στην περιοχή Yellowknife Bay, αλλά θα μπορούσαν.

Το Curiosity είναι ο πιο πρόσφατος ρόβερ-εξερευνητής στη μακρόχρονη εξερεύνηση του Άρη από τους ανθρώπους, μια προσπάθεια που μέχρι στιγμής περιλαμβάνει το ρόβερ Opportunity, το οποίο έκλεισε δέκα χρόνια εξερεύνησης, καθώς κι άλλα τρία διαστημόπλοια σε τροχιά στο διάστημα. Ωστόσο, το Yellowknife Bay ήταν το πρώτο σημείο που παρατηρήθηκε ποτέ στον πλανήτη Άρη και γενικά στο σύμπαν, το οποίο δείχνει ότι θα μπορούσε να υποστηρίξει την ύπαρξη ζωής και έξω από τη Γη.

Γενιές και γενιές επιστημόνων και οπαδών της επιστήμης πίστευαν πάντα ότι θα βρίσκονταν δείγματα ζωής στο σύμπαν, αν όχι κι ολόκληροι πολιτισμοί, τουλάχιστον στρώματα βακτηρίων ή θηρία με πλοκάμια στους ωκεανούς, κάτι τέλος πάντων που θα έδειχνε ότι υπάρχει ζωή και πέρα από τη Γη. Για δεκαετίες ολόκληρες, τα στοιχεία ήταν λίγα και φτωχά, αλλά πλέον, το 2013, οι ενδείξεις συνηγορούν με εκείνους που πίστεψαν σε αυτό το σενάριο. Τα στοιχεία είναι αδιάσειστα από τις εξερευνήσεις, τα διαστημικά τηλεσκόπια και τα ρόβερ.

Παλιότερα, οι πλανήτες θεωρούνταν σπάνιοι, αλλά το διαστημικό τηλεσκόπιο Kepler απέδειξε ότι οι εξωγήινοι κόσμοι όχι απλά υπάρχουν, αλλά είναι δισεκατομμύρια. Οι επιστήμονες είχαν φανταστεί ότι το σύμπαν είναι στεγνό από νερό, αλλά νέες έρευνες έδειξαν ότι είναι γεμάτο με πλανήτες που έχουν νερό και η έκπληξη ήταν ότι η ύπαρξη ζωής δεν είναι κάτι τόσο εύθραυστο όσο νόμιζαν, αλλά ίσα ίσα κάτι πολύ ανθεκτικό, που αντέχει και στα πιο σκληρά περιβάλλοντα.

Τα συναρπαστικά νέα, εν τω μεταξύ, δεν σταματούν. Τον Απρίλιο, οι αστρονόμοι εντόπισαν τρεις πλανήτες που έδειχναν ότι θα μπορούσαν να υποστηρίξουν την ύπαρξη ζωής και οι οποίοι περιστρέφονται στις βιώσιμες ζώνες των αστέρων τους, δηλαδή στις ακριβείς αποστάσεις όπου το νερό ούτε παγώνει ούτε βράζει, αλλά συγκεντρώνεται σε ωκεανούς φιλικούς προς την ύπαρξη ζωής. Ένας από τους κόσμους, με το όνομα Kepler-62e, φαίνεται να έχει σημάδια μιας υγρής ατμόσφαιρας, γεμάτης από σύννεφα, ενώ αναμένονται νέα στοιχεία με την πάροδο του χρόνου.

Η Louisa Preston, αστροβιολόγος του Ανοικτού Πανεπιστημίου της Βρετανίας ερευνά τα ενδεικτικά σημάδια της βιολογίας που θα μπορούσαν να μας βοηθήσουν να εντοπίσουμε ζωή στο διάστημα. «Μπορούμε να προβλέψουμε πλέον ότι υπάρχουν 17 δισεκατομμύρια πλανήτες μόνο στο γαλαξία μας που μοιάζουν με τη Γη», αναφέρει η Preston. «Και μιας και ο γαλαξίας μας είναι ένας από τους εκατοντάδες των δισεκατομμυρίων που υπάρχουν στο σύμπαν, οι πιθανότητες να βρούμε δείγματα ζωής είναι πολύ μεγάλες».

Ακολουθούν τρεις λόγοι, για τους οποίους είναι πολύ πιθανό να βρούμε ζωή σε άλλους πλανήτες ανακαλύπτοντας ότι δεν είμαστε μόνοι μας στο σύμπαν...

1. Το νερό δεν είναι σπάνιο, αλλά σύνηθες

Μέχρι πρόσφατα, το νερό θεωρούνταν σπάνιο στο διάστημα, αλλά όχι πια. Σύμφωνα με τον James Green, διευθυντή του τμήματος Planetary Science της NASA στην Ουάσιγκτον, «αυτό που βρίσκουμε εκεί έξω είναι πως το νερό υπάρχει παντού».

Οι επιστήμονες πίστευαν ότι η επιφάνεια του Άρη ήταν απόλυτα ξηρή μέχρι το 2011, όταν παρατήρησαν σκούρες γραμμές που μεγάλωναν τους θερμούς μήνες, υποχωρούσαν το χειμώνα και επανεμφανίζονταν την άνοιξη, υποδηλώνοντας πιθανόν έναν εποχιακό κύκλο πάγου-τήξης.

Το Νοέμβριο του 2012, μια ομάδα ερευνητών της NASA αποκάλυψε ότι ο Ερμής διαθέτει περισσότερους από 100 δισεκατομμύρια κυβικούς τόνους παγωμένου νερού στους μόνιμα σκοτεινούς κρατήρες του, ενώ ακόμα και το φεγγάρι, που θεωρούνταν παλιά το πιο ξηρό μέρος στο ηλιακό σύστημα, έχει έναν ενεργό κύκλο νερού, κάτι που οι επιστήμονες ανακάλυψαν το 2010.

2. Η ζωή είναι πιο ευέλικτη από ό,τι πιστεύεται

Ο ήλιος δεν σταματά ποτέ να λάμπει το καλοκαίρι της Ανταρκτική, γι’ αυτό η μέρα και η νύχτα δεν φαίνεται να έχουν μεγάλη διαφορά. Ο Brent Christner, ειδικός επιστήμονας της κρυοβιολογίας, ταξίδεψε μέχρι την Ανταρκτική για να βρει μικρόβια που ζουν στο αιώνιο σκοτάδι.

Ο ίδιος και οι συνεργάτες του πέρασαν μήνες στο σταθμό McMurdo, προετοιμάζοντας ένα σύστημα τρυπανιού για να φτάσουν προς τη λίμνη Whillans, που είναι μια λίμνη θαμμένη κάτω από περίπου 800 μέτρα βάθος πάγου. Τελικά, το τρυπάνι, χρησιμοποιώντας ζεστό νερό, έφτασε στη λίμνη μέσα σε 30 ώρες. Ένα δείγμα αυτής που συλλέχθηκε πήγε στο εργαστήριο που είχε στηθεί στην επιφάνεια και ο Christner είδε με μεγάλη του χαρά ότι υπήρχαν ίχνη βακτηρίων που ευδοκίμησαν και άντεξαν στη λίμνη, αποκομμένα από την επιφάνεια της Ανταρκτικής για χιλιάδες χρόνια.

Οι ερευνητές δεν είναι σε θέση να εξηγήσουν πώς κατάφεραν αυτά τα μικρόβια να αντέξουν στο χρόνο και να επιβιώσουν στο σκοτεινό και παγωμένο νερό, αλλά η ανακάλυψη τους είναι πολύ σημαντική, γιατί δείχνει οι οργανισμοί μπορούν να αντέξουν στα πιο βαθιά σημεία ενός ωκεανού, στην πιο ξηρή έρημο και στο αλμυρότερο νερό που υπάρχει στον κόσμο.

3. Οι πλανήτες είναι ο κανόνας, όχι η εξαίρεση

Τα τελευταία χρόνια, οι επιστήμονες ανακαλύπτουν όλο και περισσότερους πλανήτες και όπως αναφέρει ο Michio Kaku, θεωρητικός φυσικός στο City College της Νέας Υόρκης «για πολύ καιρό πιστεύαμε ότι υπάρχουν ορισμένοι συγκεκριμένοι πλανήτες κι αυτό ήταν όλο. Οτιδήποτε πέραν αυτού ήταν απλώς εικασία, γι’ αυτό ήταν σοκ όταν βρήκαμε ίχνη άλλων πλανητών, όμως όσο περνάει ο καιρός ο κατάλογος των πλανητών μεγαλώνει».

Φυσικά, τα εύσημα ανήκουν στο διαστημικό τηλεσκόπιο του Kepler, που άρχισε να λειτουργεί το 2009, ακολουθώντας την τροχιά της Γης γύρω από τον Ήλιο, με κύριο έργο να μετρήσει το φως που προερχόταν από κάθε άστρο και υπομονετικά να περιμένει να σκοτεινιάσει προσωρινά, ανακαλύπτοντας έτσι ότι ο πλανήτης έχει έκλειψη από εκείνη τη μεριά. Πλέον, το συγκεκριμένο τηλεσκόπιο έχει ανακαλύψει μέχρι στιγμής 2.740 πιθανούς πλανήτες, ωστόσο τα ευρήματα πρέπει να επιβεβαιωθούν από περαιτέρω μελέτη. Αν όμως η πρότερη εμπειρία είναι ενδεικτική, το 90% των στοιχείων θα αποδειχθούν αληθινά. Εικάζοντας από τα ευρήματα του τηλεσκοπίου, οι αστρονόμοι θεωρούν πια ότι υπάρχουν τουλάχιστον 100 δισεκατομμύρια πλανήτες στο γαλαξία μας.

ΚΑΝΤΕ LIKE ΣΤΟ NEWSBEAST.GR

10
σχόλια
 1. avatar Τσακμακας βασιλης

  Υπαρχουν δυο πιθανοτητες.οτι υπαρχει Θεος που μας δημιουργησε στην Γη η οτι δεν υπαρχει και ολα εγιναν μονα τους.Στην πρωτη περιπτωση (κι αυτο αφορα δυστυχως τους θρησκοληπτους και λυπαμαι διοτι κι εγω πιστευω πολυ) και λεω ειναι δυνατον ο θεος μας να εδωσε ζωη μονο σε ενα κοξο αμμου στο συμπαν που ειναι η Γη μας και ολους τους αλλους πλανητες να αδιαφορησε?Στην δευτερη περιπτωση τοσο τυχερη ηταν η Γη μας και ανεπτηξε ζωγ και στους αλλους δισεκατομμυρια γαλαξιες να μην ετυχε να βρεθουν οι καταλληλες συνθηκες για δημιουργια ζωης? Με τον νομο των πιθανοτητων θα πρεπει να υπαρχουν αρκετα δισ/ ρια λοιπον με διαφορες μορφες ζως

 2. avatar Kepler-62 system

  Ζωή σε άλλους πλανήτες υπάρχει. Απλώς το ανθρώπινο είδος δεν έχει ακόμα εξελιχθεί τόσο καλά ώστε να μπορεί να κατασκευάζει τα απαραίτητα σκάφη για μακρινές αποστολές. Το σύμπαν είναι απέραντο και δεν είμαστε μόνοι μας!

 3. avatar kolokythopoulos

  δεν υπαρχει ζωη πουθενα εκτος απο τον πλανητη μας δυστυχως,εμεις ομως οι λιγοι θα κατακτισουμε το συμπαν στο διηνεκες.

 4. avatar χατζηβασιλειου Γεώργιος

  Εξωγήινη ζωή χωρίς κακία μισοs και ζήλια

 5. avatar χατζηβασιλειου Γεώργιος

  Υπάρχει σίγουρα ζωή και άλλου ,

 6. avatar nefeli

  και φυσικά υπάρχη....

  1. avatar ΚομμουνιστηςΑντικαπιταλιστης

   μην εισαι τοσο σιγουρη. για το συμπαν ενταξει λογικα θα υπαρχει ζωη καπου εκει εξω. ειναι ομως πιθανο να ειμαστε μονοι μας τουλαχιστον στο γαλαξια μας. Οποιος φανταζεται γαλαξιες γεματους πολιτισμους και φυλες και διαγαλαξιακες συμμαχιες και πολεμους ας μη βλεπει σταρ τρεκ και σταρ γουωρς και μπαμπυλον φαιβ... Ειναι τοσο δυσκολο και τοσο εξαιρετικα σπανιες οι συνθηκες για ζωη που αυτη τη στιγμη η πιθανοτητα να υπαρχουν αλλοι νοημονες πολιτισμοι ειναι πολυ πολυ μικρη , τουλαχιστον στο γαλαξια μας. Οπως λεει και παρακατω φιλος καλυτερα να επικεντρωθει το ανθρωπινο ειδος στη σωτηρια αυτου του κοσμου και μετα ας ψαξει για αλλους.

   1. avatar Q mark

    Μην ταυτίζεις τη νοημοσύνη με τη ζωή γενικότερα κομμουνιστή.
    Το πρώτο είναι υποσύνολο του δεύτερου.
    Ένας πλανήτης μπορεί να έχει ζωή και να είναι μόνο φύκη και βακτήρια.
    Ναι, διαγαλαξιακές συμμαχίες και σταρ τρεκ δεν υπάρχουν, ούτε UFO, αλλά ποιός σου είπε ότι οι συνθήκες για ζωή είναι εξαιρετικά σπάνιες και δύσκολες?
    Τελικά φαίνεται ότι η ζωή ξεφυτρώνει στανταράκι οπουδήποτε και οποτεδήποτε υπάρξουν οι κατάλληλες συνθήκες στο σύμπαν (και αν διάβασες το άρθρο, είναι παααααααααρα πολλές!). Η ζωή είναι κάτι σαν .. ιός που έχει ήδη "μολύνει" τα πάντα και εκδηλώνεται παντού ευκαιρίας δοθείσης!
    Νοήμονες πολιτισμοί, ναι δεν είναι συχνοί. Ακόμα πιο δύσκολο είναι να επικοινωνήσουν μεταξύ τους. Ίσως να είμαστε μόνοι μας στο γαλαξία - ίσως, μάλλον θα έλεγα, και όχι - αλλά ΑΥΤΗΝ ΤΗ ΣΤΙΓΜΗ. Θεωρώ βέβαιο ότι ήδη υπήρξαν και ότι ΘΑ υπάρξουν νοήμονες πολιτισμοί στον γαλαξία (πάντα μιλάμε γι'αυτόν, για παραπέρα ξέχνα κάθε τέτοια αναζήτηση...), απλά δε συμπίπτουμε χρονικά και ίσως να είναι μοιραίο να μη διαρκεί πολύ ένας νοήμων πολιτισμός.
    Και πάλι όμως, οι αριθμοί είναι τρελοί και οι πιθανότητες, όσο μικρές κι αν είναι, έχουν πολλές ευκαιρίες να υλοποιηθούν. Ο γαλαξίας μας και μόνο, πίστεψέ με, είναι ήδη ένα σύμπαν από μόνος του ..

    1. avatar Kimon

     Η ζωή είναι πιο ευέλικτη από ό,τι πιστεύεται... εγώ θα το πάω ένα βήμα πιο περα. Η ζωή μπορεί να εμφανιστει στα βάθη των πάγων και μέσα/ δίπλα σε ηφαίστεια. Έχει τρελές δινατότητες. Αν θέλουμε όμως να σκευτούμε λογια: ποιος μας λέει ότι η ζωή πρέπει να έχει την ίδια μορφη με την δική μας? Θα μπορούσαν κάλιστα να υπάρχουν οργανισμοι που αναπνέουν κάτι άλλο και όχι οξυγόνο. Με τελείως διαφορετική δόμηση και αντοχες απο εμας που ανταπεξέρχονται στις εκει συνθήκες.
     Πάντως υπάρχει/ δεν υπάρχει ζωή στα βάθει των γαλαξίων δεν μπορεί να επιρεάσει την καθημερινότητα και τον τρόπο ζωής μας. Επομένως γιατί ασολούμαστε? Αντι να ξοδέβουμε δις για την κατασκευή πυραύλων ας σώσουμε τον πλανήτη. Γιατί ακόμα και να βρούμε πλανήτη κατάλληλο να ζήσουμε σε καμια περιπτωση δεν θα μπορέσουμε να φτάσουμε εκει. Ας είμαστε ρεαλιστικοι: Πιο εύκολο είναι να σώσουμε τον πλανήτη μας παρα να χτήσουμε γιγάντια διαστημόπλοια που να ταξιδεύουνε στην ταχ΄τητα του φωτός. Αρκεί να αρχήσουμε να είμαστε άνθρωποι και να μην κοιτάμε μονο τοσυμφέρον μας και τα λεφτα.

 7. avatar Λεωνίδας

  Ελπίζω να βρούμε ζωή σε άλλους πλανήτες πριν καταστρέψουμε τον δικό μας.

Παρακαλούμε περιμένετε ...
Το newsbeast επιλέγει
Το newsbeast προτείνει