Τη βούληση της Ρωσίας να συνεργαστεί με το ΝΑΤΟ εξέφρασε ο Βλαντίμιρ Πούτιν την ώρα που η Συμμαχία γιορτάζει τα 70 χρόνια της.

«Εκφράσαμε επανειλημμένως τη βούλησή μας να συνεργαστούμε με το ΝΑΤΟ, για πραγματικές απειλές όπως η διεθνής τρομοκρατία, οι τοπικές ένοπλες συγκρούσεις και ο κίνδυνος της εξάπλωσης όπλων μαζικής καταστροφής» είπε πρόεδρος της Ρωσίας όπως μεταδίδει το Αθηναϊκό Πρακτορείο Ειδήσεων επικαλούμενο τα ρωσικά ΜΜΕ.

Ο Βλ. Πούτιν παράλληλα κατήγγειλε τη «μη ορθή ή ακόμη και απρεπή» συμπεριφορά του ΝΑΤΟ, το οποίο όπως είπε «δεν έλαβε υπόψη τα συμφέροντα της Ρωσίας», ενώ η Μόσχα, είχε «προσπαθήσει πολλές φορές να προτείνει μια εποικοδομητική ατζέντα» στη Συμμαχία.

«Το να σκεπτόμαστε με όρους στερεοτύπων δεν μπορεί να είναι ένα καλό εργαλείο για να επιδιώξουμε και να πάρουμε αποτελεσματικές αποφάσεις στις περιστάσεις ενός σύγχρονου κόσμου που αλλάζει γρήγορα και απότομα», συνέχισε ο Βλαντίμιρ Πούτιν από το Σότσι, όπου συμμετείχε σε μια συνάντηση για το ρωσικό Πολεμικό Ναυτικό.

«Σήμερα, πρέπει αναγκαστικά να θεωρήσουμε πως η επέκταση του ΝΑΤΟ, η ανάπτυξη των στρατιωτικών υποδομών του κοντά στα ρωσικά σύνορα, συνιστά ενδεχόμενη απειλή για την ασφάλεια της χώρας μας», πρόσθεσε.

Το Κρεμλίνο σημειώνεται πως έχει στραφεί αρκετές φορές κατά της Συμμαχίας επειδή εξακολουθούσε να διευρύνεται παρά τις υποσχέσεις που είχε δώσει, όπως υποστηρίζει, πριν από τη διάλυση της ΕΣΣΔ.

Η σύνοδος κορυφής του ΝΑΤΟ πραγματοποιείται σήμερα και αύριο στο Λονδίνο σε ένα τεταμένο για τη Συμμαχία κλίμα, που χαρακτηρίζεται από τις διαφωνίες ανάμεσα στα μέλη της για τη Συρία, τη Ρωσία και τη χρηματοδότηση του οργανισμού και οι οποίες ενισχύθηκαν περαιτέρω πρόσφατα με τις δηλώσεις του Εμανουέλ Μακρόν για το «κλινικά νεκρό» ΝΑΤΟ.